Eggende rytmer i Karibien

Med kritthvite strender, frodig regnskog og avslappende atmosfære, er den karibiske øya Tobago et perfekt reisemål for kropp og sjel.

INGENMANNSLAND: Det høres stusslig ut, men No Man#2019s Land er en nydelig liten, privateid øy, hvor du får servert deilig grillet fisk. Foto: Caroline Vagle/Se og Hør
INGENMANNSLAND: Det høres stusslig ut, men No Man#2019s Land er en nydelig liten, privateid øy, hvor du får servert deilig grillet fisk. Foto: Caroline Vagle/Se og Hør Vis mer

SEHER.NO: Lukk øynene og drøm om kilometervis med hvite strender, turkisblått hav, eggende rytmer og gode smaker. Fristende?


Du kan la drømmen bli virkelighet ved å reise til sjarmerende Tobago helt sør i Karibien og få alt dette – og mer til.


Den lille øya med bare 50 000 innbyggere, er en av de to hovedøyene som utgjør nasjonen Trinidad og Tobago. Trinidad er størst og mest moderne, med mye industri, et støyende bysenter i hovedstaden Port of Spain og høy kriminalitet.


Tobago er storebrors rake motsetning – en stille og nesten uberørt øy, hvor innbyggerne tar en dag av gangen og livet går i et behagelig, om ikke bedagelig ”karibisk” tempo.


Økoturisme
Følelsen av at alt ikke er tilrettelagt for store folkemasser og charterturisme, er karakteristisk for øya. Bare å lande på Tobago Airport er som å stige ut av en tidsmaskin. Du møter en flyplass som knapt rommer alle passasjerene om bord.
Du opplever et samfunn som byr på seg selv og kulturen sin, men ikke i så stor grad at det ødelegger sitt særpreg for å tilfredsstille turister med tykk lommebok. Det er ikke for ingenting at Tobago er kåret til et av de beste økoturistmålene i verden.


Opplevelsene står i kø, men ikke av det stressende slaget med shopping og museer. Tobago er et eldorado for naturelskere med 2300 ulike blomstrende planter, over 600 forskjellige sommerfuglarter og 400 fugleslag.


Øya er for det meste dekket av prisbelønt regnskog – for øvrig Karibiens eldste, og en tur ut i den eksotiske skogen byr på magisk stemning.


For alle sanser
Dra til Main Ridge Forest Resort med guide og lytt til jungelens underfundige lyder, kjenn deilige, nesten parfymelignende dufter, og se dyr og planter i alle regnbuens farger. Det er en opplevelse for hele sanseregisteret.


Trives du bedre i det våte element, er ikke mulighetene dårligere. Å ligge på en deilig strand med utsikt over det krystallklare vannet med nasjonaldrikken ”rum punch” i hånden, kan nok friste mange. For de av oss med mer lopper i blodet, finnes fremragende muligheter for både dykking, snorkling og andre typer vannsport.


Hvis du ikke våger deg under vann selv, bør du ta en tur med glassbunnbåt til Coral Gardens. Synet av de vakre fiskene i alle mulige farger og fasonger, og ikke minst det nydelige korallrevet, er uforglemmelig. Ta så inntrykkene med deg og kjør med båten ut til No Man’s Land, der du får servert grillet fisk og mer rum punch.


Smaker for den kresne gane
På en ferie der det gode liv står i sentrum, skal vi ikke undervurdere betydningen av mat og drikke. Heller ikke her svikter Tobago. Restauranter og barer har lenge åpent og et behagelig prisnivå. Uansett hvor du kommer, kan du være sikker på å møte gjestfrie servitører som byr på en velkomstdrink som selvfølgelig inneholder lokal rom.


Herlig sjømat som hummer og krabbe og ikke minst alle former for stekt fisk, får du overalt. Maten er sterkt krydret og serveres ofte med ris eller bønner. Eller hva med en haiburger? Høres kanskje skummelt ut, men smaker fortreffelig!


Fester døgnet rundt
For lokalbefolkningen er livet til for å nytes, og de elsker fest og moro. Vil du virkelig oppleve festgleden på øya, kan det være en idé å reise til Tobago under det årlige karnevalet i slutten av februar. Da vil du se smørblide tobagere i fargerike kostymer danse til sløye reggaerytmer gjennom natten og fortsette festen fra morgengry. Er det karneval tar folk gjerne fri fra jobben og fortsetter festen i stedet.


April er en annen god måned. Da arrangeres Plymouth Jazz Festival, og da vi besøkte den lille fiskerlandsbyen, sto superstjerner som Elton John og Diana Ross på programmet. Det er Karibiens ferskeste musikkfestival, men den er allerede blitt en snakkis verden over.


Da var det bare å kaste seg ut i dansen, ikke tenke på at stive norske kropper blekner mot de hoftevrikkende lokale danserne, gi seg hen til musikken og feste hele natten. God tur!

Fem ting du må gjøre på Tobago
1) Utflukt til eksklusive Bucco Reef med BBQ- lunch på No Man’s Land.


2) En hel dag i regnskogen på Main Ridge Forest Resort – de stiller med fabelaktige guider. Husk godt fottøy.


3) Dykke eller snorkle i Speyside – et av verdens beste dykkesteder med verdens største hjernekorall.


4) Spise hummerlunsj på Jemma’s Seaview Kitchen i Speyside der du sitter i tretoppene og spiser.


5) Sunday School hver søndag på Bucco Reef med et fengende steelpan-band som spiller.


FAKTA OM TOBAGO
Slik kommer du hit: Star Tour, Escape Travel, Wikstrøm Travel, TobagoReiser, Viking World Travel, Sense Travel og Afro-Caribbean Travel selger turer til Tobago. Det går også fly direkte fra London og Amsterdam. Flyturen tar ca. 9 timer.
Her bor du: Det finnes mange flotte hoteller og reporter. Eventuelt kan du leie en fantastisk villa. Sjekk for eksempel www.stonehavenvillas.com, www.bluehavenhotel.com , www.cocoreef.com , www.romancatobago.com  eller hør med reisebyrået.
Valuta: Trinidad dollar. 1 TTD = ca. 1 NOK
Visum: Ikke påkrevd for norske statsborgere.
Tidsforskjell: 5 timer tilbake når det er vintertid, 6 timer i sommerhalvåret.
Høysesong: Des. – mai.
Priser: En øl koster 7-8 kroner, enkel lunch ca. 30-50 kroner, middag fra 150 kroner og oppover.
Les mer: www.gotrinidadtobago.com , www.visittobago.gov.tt


LES OGSÅ: Bali i fyr og flamme


LES OGSÅ: Rhodos' beste strender