BILDEBLEMME: Den svenske bloggeren og influenceren Johanna Emma Olsson ble fersket av følgerne sine etter at hun redigerte tre av bildene sine på Instagram. Foto: NTB scanpix
BILDEBLEMME: Den svenske bloggeren og influenceren Johanna Emma Olsson ble fersket av følgerne sine etter at hun redigerte tre av bildene sine på Instagram. Foto: NTB scanpix Vis mer

Johanna Emma Olsson tatt for bildejuks:

- Dumt å forvente at det skal være ekte

Bloggeren snakker ut om retusjeringsskandalen.

Publisert

Forrige uke fikk den svenske bloggeren og influenceren Johanna Emma Olsson (28) enorm oppmerksomhet etter å ha redigert flere av bildene sine på Instagram.

Olsson har nærmere en halv million følgere på bildedelingstjenesten, og i sosiale medier deler hun bilder av seg selv, sin eksklusive garderobe og ikke minst luksuriøse reiser.

Nylig ble følgerskaren til Olsson oppmerksomme på ett spesielt innlegg, som skal forestille bloggeren på plass i Frankrikes hovedstad, Paris.

Ved en rask titt på bildet, der bloggeren nærmest svever over bakken, var det enkelt å konkludere med at Photoshop-ferdighetene ikke akkurat nådde helt til topp.

Etter at redigeringen av bildene ble kjent, haglet kritikken inn mot den svenske bloggeren, og da pressen tok kontakt for å få en kommentar fra Olsson henviste hun bare til en lengre videosekvens hun hadde delt på Instagram-stories.

Der la hun seg paddeflat overfor følgerne, og fortalte at hun hadde redigert bakgrunnen på tre bilder fra Paris-turen.

PHOTOSHOP: Johanna Emma Olsson er en av Sveriges mest kjente influencere. I helgen var hun i hardt vær etter en Photoshop-tabbe. Video: Instagram / NTB Scanpix. Klipp: Ørjan Ryland Vis mer Vis mer

Vil inspirere følgerne

Flere har stilt spørsmål ved hvorfor 28-åringen valgte å redigere bildene sine, og hva hun synes om at det ble oppdaget.

Nå forteller imidlertid Olsson flere detaljer om bakgrunnen for redigeringen i et nylig intervju i Tv-programmet «Breaking News med Filip & Fredrik». Det melder svenske Hänt.

- Jeg synes det er bra at det ble oppdaget, og at folk forstår at det ikke er ekte, for man skal ikke se på bildet og tenke at det er ekte, forteller hun.

Videre forklarer hun at årsaken bak redigeringen var for å inspirere følgerne til å ønske at de kunne bytte plass med henne, og legger til at det ligger mye hardt arbeid bak bildene.

Til «Breaking News med Filip & Fredrik» avslører Olsson at hun faktisk befant seg i Paris da hun redigerte bildene. Hun forsøkte å fotografere fine bilder, men de skal ikke ha blitt like bra som ønsket.

- Jeg sto ved en annen bro, men den var ikke like fin. Greia var at to av bildene er mine egne bakgrunner som jeg da valgte å bytte, forteller hun.

Olsson har full forståelse for at følgerne reagerte på de redigerte bildene, men mener at de bør endre innstilling.

- Jeg tror at folk blir mer irriterte når de skjønner at de er falske. Men det er vel dumt å forvente at det skal være ekte. Jeg synes fremdeles at det er viktig for unge jenter å forstå at det ikke er ekte. Om det er en influencer som jobber med det som et yrke, skal man ikke se på det som 100 prosent ekte, forteller hun.

Olsson forstår ikke hvorfor bildene skapte den enorme oppmerksomheten, og forteller at for hennes del fikk de redigere bildene ingen konsekvenser.

28-åringen økte nemlig bare i antall følgere etter den uheldige bildeblemma.

Ikke første gang

Den svenske influenceren er langt fra unik i denne sammenheng. Utallige andre profiler, kjent i både inn- og utland, har en rekke ganger blitt fersket i retusjering og dårlig bruk av Photoshop.

Stjerner som Lindsay Lohan, Britney Spears og Kim Kardashian er alle blitt anklaget for å gjøre seg tynnere, eller å fjerne aspekter fra bilder.

Her hjemme i Norge har blant andre realityprofil Carina Dahl og blogger Isabelle Eriksen fått kritikk for overdreven bruk av retusjering, noe VG-profil og eks-fotballspiller Mads Hansen har gått i bresjen for.

Ellers er det ofte motebransjen som har fått kritikk for retusjering. Magasinet Madame Figaro, som er et bilag til den franske avisa Le Figaro, irriterte på seg sin modell Emily Ratajkowski i fjor.

Magasinet retusjerte leppene og brystene hennes, slik at de framsto mindre enn hva de var. Det fikk henne til å se rødt.

RETUSJERT: Modell Emily Ratajkowski likte dårlig at magasinet Madame Figaro endret på leppene og brystene hennes, på forsidebildet på magasinet. Foto: Faksimile Madame Figaro
RETUSJERT: Modell Emily Ratajkowski likte dårlig at magasinet Madame Figaro endret på leppene og brystene hennes, på forsidebildet på magasinet. Foto: Faksimile Madame Figaro Vis mer

- Jeg var ekstremt skuffet og lei meg over å se at leppene mine og brystene mine er endret i Photoshop på dette coveret. Jeg håper moteindustrien til slutt vil lære at de må slutte å kvele de tingene som gjør oss unike og i stedet begynner å feire individualitet, skrev hun i et Instagram-innlegg den gang.

Noe som manglet

Og på forsiden av motebladet W Magazine høsten 2016 dukket det blant annet opp en pinlig feil. Supermodellene Gigi Hadid og Kendall Jenner poserte foran et telt, men fansen oppdaget fort at noe manglet.

Så man nøye på modellenes bein, kunne den observante leser fastslå at begge to har mistet kneskålene sine.

KNELØSE: Kendall Jenner og Gigi prydet forsiden av W Magazine sin kunstutgave. Det etter mye retusjering, som blant annet har sørget for at knærne deres har forsvunnet. Faksimile: W Magazine
KNELØSE: Kendall Jenner og Gigi prydet forsiden av W Magazine sin kunstutgave. Det etter mye retusjering, som blant annet har sørget for at knærne deres har forsvunnet. Faksimile: W Magazine Vis mer

Det Nye er blant magasinene som tidligere har fått kritikk for overdreven bruk av retusjering. Særlig fikk de kritikk for en sak der den svenske bloggeren Blondinbella reagerte på at magasinet hadde «byttet bukser» på henne i Photoshop.

I 2014 fikk bladet imidlertid applaus fra publikum, da de hadde bestemt seg for å merke alle retusjerte bilder i magasinet.

Skuespilleren og sangeren Zendaya reagerte på sin side med sjokk da hun oppdaget hvordan hun så ut på bildene i mote- og livsstilspublikasjonen Modeliste Magazine i 2015.

LES OGSÅ:- Folk spør meg: hvor får du selvtilliten fra?

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer