Dronning Elizabeth:

Dukket ikke opp

Dronningens offisielle bursdagsmarkering fant sted lørdag - uten sentrale medlemmer av kongefamilien til stede.

2019: Slik så det ut da dronningen markerte sin offisielle bursdag i 2019. William og Kate har måttet droppe årets feiring grunnet pandemien. Foto: Paul Marriott / Splash News / NTB
2019: Slik så det ut da dronningen markerte sin offisielle bursdag i 2019. William og Kate har måttet droppe årets feiring grunnet pandemien. Foto: Paul Marriott / Splash News / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I juni hvert år arrangeres den offisielle markeringen av dronning Elizabeths (95) fødselsdag i Storbritannia. Feiringen - som går under navnet «Trooping The Colour» - går av stabelen den andre helgen i juni og pleier å samle store horder av folk i Londons gater.

Slik ble det imidlertid ikke i fjor, og heller ikke i år - grunnet corona. En nedtonet feiring fant likevel sted i Windsor lørdag, der den britiske monarken har hatt tilhold store deler av pandemien.

FØLGER MED: Dronning Elizabeth følger med på flyshowet i Windsor lørdag. Foto: Chris Jackson / AP / NTB
FØLGER MED: Dronning Elizabeth følger med på flyshowet i Windsor lørdag. Foto: Chris Jackson / AP / NTB Vis mer
LØRDAG: Dronning Elizabeth fikk følge av sin fetter, prins Edward, hertugen av Kent. Foto: Reuters / NTB
LØRDAG: Dronning Elizabeth fikk følge av sin fetter, prins Edward, hertugen av Kent. Foto: Reuters / NTB Vis mer

Dronningens fetter, prins Edward (85), var den eneste fra kongefamilien som tok del i markeringen på Windsor slott.

Hadde det ikke vært for pandemien, ville store deler av den britiske kongefamilien samlet seg på balkongen på Buckingham Palace i London og vinket til menneskehavet.

Men for andre året på rad uteblir sentrale medlemmer av kongefamilien på dronningens store dag, blant dem prins William (38) og hertuginne Kate (39). De deltok sist gang i feiringen i 2019.

BEGRAVELSE: Dronning Elizabeth satt alene da hun tok et siste farvel med ektemannen sin gjennom 73 år, prins Philip. Nå rører bildet en hel verden. Foto: AP Vis mer

Alene i fjor

Allerede i mars kunngjorde det britiske kongehuset at den tradisjonelle markeringen ikke ville finne sted i sin opprinnelige form.

«Etter å ha konsultert med regjeringen og andre relevante instanser, har det blitt besluttet at dronningens offisielle bursdagsparade, også kjent som «Trooping The Colour», ikke vil foregå i sin tradisjonelle form i sentrum av London», het det i en pressemelding den gang.

I Storbritannia er det nå bare lov til å samle 30 personer utendørs, og seks personer om man befinner seg inne, ifølge People.

I fjor fant også markeringen sted på Windsor slott, men da var dronning Elizabeth den eneste fra kongefamilien som var representert.

Til tross for at dronning Elizabeth har bursdag 21. april, feires den offisielt med folket i starten av juni hvert år. Årsaken er rett og slett at været er bedre i juni enn i april.

Feiringen pleier normalt å bestå av både militærseremoni, salutt, korps og flyshow.

Da prins William og hertuginne Kate besøkte Skottland Violence Reduction Unit overrasket hertuginnen. Video: Instagram @dukeandduchessofcambridge Vis mer

Tradisjonen startet trolig under kong George IIs regjeringstid på 1700-tallet. «Trooping The Colour» er like mye en militær hyllest som en offisiell markering av monarkens bursdag. Helt siden 1748 har seremonien markert statsoverhodets offisielle bursdag.

LES OGSÅ: Mor og tre barn døde

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer