EN HELT ANNEN TYPE: Tommy Karlsen Sandum storkoser seg i rollen som torpedoen «MC-Arne» i den tredje sesongen av «Lilyhammer». Her med (f.v) Steinar Sagen, Steven van Zandt, Trond Fausa Aurvåg og Robert Skjærstad. Foto: Rubicon
EN HELT ANNEN TYPE: Tommy Karlsen Sandum storkoser seg i rollen som torpedoen «MC-Arne» i den tredje sesongen av «Lilyhammer». Her med (f.v) Steinar Sagen, Steven van Zandt, Trond Fausa Aurvåg og Robert Skjærstad. Foto: RubiconVis mer

Du lurer kanskje på hvor du har sett ham før?

Skuespiller Tommy Karlsen Sandum har neppe vært mer på skjermen enn nå.

SEOGHØR.NO: I 1990 slo skuespiller Tommy Karlsen Sandum (39) igjennom i Pelle og Proffen-filmen «Døden på Oslo S», der han som 15-åring hadde rollen som Proffen.

Nå er den blonde sveisen og de sjarmerende bollekinnene for lengst borte, og 39-åringen er å se i suksesserien «Lilyhammer».

Der spiller han torpedoen Arne, en av støttespillerne til Frank Tagliano, Steven van Zandts rollefigur.

– MC-Arne er Franks muskler. En lojal kar, knallhard overfor Franks fiender – men også myk. Han tar seg av tvillinger og bleieskift når Frank har pappaperm, sa Tommy til Se og Hør på «Lilyhammer»-premierefest i fjor.

VARIERT ROLLE: Tommy har sagt til Se og Hør at de mange ulike jobbene han har hatt, blant annet i ungdomsklubb og i psykiatrien, har gitt ham erfaring som skuespiller. Her i en scene med Steven van Zandt og barna til rockestjernens rollefigur, Frank. Foto: Rubicon
VARIERT ROLLE: Tommy har sagt til Se og Hør at de mange ulike jobbene han har hatt, blant annet i ungdomsklubb og i psykiatrien, har gitt ham erfaring som skuespiller. Her i en scene med Steven van Zandt og barna til rockestjernens rollefigur, Frank. Foto: Rubicon Vis mer

Saken fortsetter under bildet.

Tilbake i rampelyset

Forrige uke hadde den tredje sesongen av «Lilyhammer» premiere på NRK1, og der er 90-tallsstjernen tilbake etter å ha spilt i både første og annen sesong av TV-serien.

De siste årene har han også hatt roller i blant annet «Det tredje øyet», «Erobreren» og «Inn i mørket», men fra 1999 til 2009 var det først og fremst stemmen hans som var i fokus. Da gav han nemlig stemme til Eddy i animasjonsserien «Ed, Edd, 'n' Eddy».

ETABLERT: Tommy Karlsen Sandum er i dag gift med teolog og prest Birte Nordahl. Her er de to på «Lillyhammer»-premierefest i fjor høst.
ETABLERT: Tommy Karlsen Sandum er i dag gift med teolog og prest Birte Nordahl. Her er de to på «Lillyhammer»-premierefest i fjor høst. Vis mer

For mange er Tommy fortsatt mest kjent fra nettopp «Døden på Oslo S» og oppfølgerfilmene «Giftige løgner» (1992) og «De blå ulvene» (1993), men «Lilyhammer»-rollen er nok i ferd med å endre på det.

Til VG har 39-åringen fortalt at han faktisk ble frarådet å søke andre roller etter «Pelle og Proffen»-suksessen, siden alle forbandt ham med Proffen på den tiden.

- Begynnelsen av 20-årene var ikke den kuleste perioden i mitt liv, men det har gjort at jeg har bygget opp en standhaftighet, sa Tommy til VG i 2010.

LES OGSÅ: - Det var sjukt kleint