ILDSJEL: Forsvarsadvokat John Christian Elden er villig til å ofre mye for jobben sin med å forsvare mennesker i rettssalen. Den profilerte advokaten, som har hatt omstridte klienter somArfan Bhatti og Erling Havnå, må leve med trusler og stadige sikk Foto: NTB scanpix
ILDSJEL: Forsvarsadvokat John Christian Elden er villig til å ofre mye for jobben sin med å forsvare mennesker i rettssalen. Den profilerte advokaten, som har hatt omstridte klienter somArfan Bhatti og Erling Havnå, må leve med trusler og stadige sikk Foto: NTB scanpixVis mer

- Du kan ikke unngå å bli redd

Forsvarsadvokat John Christian Elden lever med konstant sikkerhetsrisiko.

SEOGHØR.NO: Den profilerte forsvarsadvokaten John Christian Elden (45), nylig hyret inn av Tone Damli Aaberge (24) i saken mot blogger Christian Burmeister, er kjent for å ha et sterkt  engasjement for jobben sin.

Han forsvarer gjerne sine klienter helt til Høyesterett, og er ofte engasjert i en rekke ulike saker samtidig.

Elden, som også har representert Ari Behns mor Marianne Behn i en bitter pengestrid, anser forsvar som grunnleggende i en rettsstat som Norge - men har fått føle prisen han betaler for jusskarrieren på kroppen. 

I 2005 ble en mann dømt til fem år i fengsel for omfattende trusler mot Elden gjennom en årrekke. Stjerneadvokaten mottok truende tekstmeldinger, oppringninger, brev og trusler mot familien sin.

En dag Elden kom hjem fra jobb, hadde sønnen på fire år lagt frem lekepistol og et sabeltannsverd for å «beskytte sin søster mot den farlige mannen», skriver Dagbladet Magasinet.

Under rettssaken fortalte Elden hvordan situasjonen preget hans livredde familie, og at han måtte få politibistand flere ganger.

- Du kan ikke unngå å bli redd når du får massive trusler og sjikane slengt etter deg i år etter år. Jeg er svært nøye på at ingen får ta bilder av barna mine.

- Sikkerhetsaspektet vektlegges daglig. Men jeg er ikke så redd lenger nå. Du kan si at sikkerhetstiltak er besørget, og at det er betryggende, forteller han til Dagbladet Magasinet.

I dag er mannen ute av fengsel, men selv om Elden innrømmer at også han har vært redd, understreker han at det å forsvare folk er verdt usikkerheten - og hemmelig hjemmeadresse.

John Christian Elden er i dag gift med advokat Sol Elden, som han har ett barn med. Han har dessuten tre barn fra tidligere ekteskap.

LES OGSÅ: - Kritikerne er jævla personfokuserte