Petter «Uteligger» Nyquist:

- Du har reddet livet mitt, Petter

Et langt liv på gata har satt sine spor. Takket være sin gode venn Petter Nyquist ser Sondre langt lysere på livet nå.

TAKKER PETTER: Sondre Foyn Gullvåg og Petter Nyquist (t.v.) avbildet sammen på =Kaffe i Oslo, der Sondre får opplæring som barista. Foto: Morten Eik/ Se og Hør
TAKKER PETTER: Sondre Foyn Gullvåg og Petter Nyquist (t.v.) avbildet sammen på =Kaffe i Oslo, der Sondre får opplæring som barista. Foto: Morten Eik/ Se og Hør Vis mer

(Se og Hør): «Petter uteligger - en ny sjanse» går sin seiersgang på TV 2 i disse dager. Blant dem vi møter i serien er Sondre Foyn Gullvåg (36).

Han har ruset seg på sterke stoffer i mange år. Så ble han kjent med Petter Nyquist (39) på gata i Oslo. Etter det har livet endret retning.

- Jeg er så takknemlig for å ha møtt deg. Du har reddet livet mitt, sier Sondre henvendt til kompisen.

LES MER: Ukens Se og Hør er i salg nå.
LES MER: Ukens Se og Hør er i salg nå. Vis mer

Vi møter dem på =Kaffe i Oslo sentrum, et sted som Stiftelsen Erlik står bak. Der får Sondre opplæring som barista sammen med seks andre rusavhengige. Det gir dem alle verdifull arbeidstrening.

- Denne jobben har gitt meg alt. Jeg har levd et altfor langt liv med rus, og nå fyller jeg livet med innhold som gir en god mestringsfølelse, forteller Sondre.

Anerkjent poet

Gjennom jobben møter han og de andre som jobber på kaffebaren alle mulige slags mennesker.

- Alle er hyggelige. Jeg kan ikke huske å ha møtt en eneste sur kunde. Vi blir møtt på en annen måte her enn på gata. Det merker vi jo. De ser at vi prøver å komme oss videre, og det setter folk pris på, legger han til.

Sondre er også kjent som «fyrpoet». Det er en tittel han fikk da han jobbet som vert på Torungen fyr ved Arendal. Der leste han dikt for de besøkende, og har til nå gitt ut to kritikerroste diktsamlinger.

- Jeg har fremført dikt på Stortinget og på kanalfestivalen i Arendal foran 10 000 mennesker, forteller han.

BAK DISKEN: Kriss André Bogstad (31, t.h.) og Sondre disker opp med en kopp kakao og en bolle til Petter. Førstnevnte mener han har fått sitt livs sjanse, og drømmer om å jobbe som barista i fremtiden. Foto: Morten Eik/ Se og Hør
BAK DISKEN: Kriss André Bogstad (31, t.h.) og Sondre disker opp med en kopp kakao og en bolle til Petter. Førstnevnte mener han har fått sitt livs sjanse, og drømmer om å jobbe som barista i fremtiden. Foto: Morten Eik/ Se og Hør Vis mer

Sondre har ADHD, og har vært ut og inn av barnevernsinstitusjoner i oppveksten. I mange år har rusen vært hans følgesvenn for å glemme alt det vonde han har opplevd i livet.

Kontakt med sønnen

Petter Nyquist kjenner sliterne på gata i Oslo bedre enn de fleste. Han bruker store deler av sin tid til å hjelpe dem.

- Det er ett ord som kan beskrive de som jobber her på =Kaffe - og det er endring. De ønsker en endring i hverdagen sin, påpeker Petter, og tilføyer:

- Alle har forskjellige ambisjoner. Det er ikke alle som vil bli rusfrie, for det er ikke realiteten. Vi vil skape livskvalitet for de som er med. Gjennom faste holdepunkter er vi med på å skape en bedre hverdag, sier Petter.

Sondre står nå i kø til å få behandling mot rusen.

STORSLÅTT FESTÅPNING: Petter Uteligger har brukt de siste månedene på å starte en kaffebar sammen med gatemiljøet i Oslo. Arbeidet med å få kafeen opp å stå skal bli en dokumentarserie på TV2, i dag stod den store åpningen for tur. Akersgata var stengt av, og fylt opp med mennesker, musikk og kjærlighet. Video: Anna Näumann / Reporter: Kine Falch Vis mer

- Jeg venter på en 12-trinnsbehandling. Det kan ta noen måneder, men jeg håper det skjer snart. Målet er å bli rusfri og få kontakt med min sønn. I tillegg håper jeg snart å få gitt ut min tredje diktsamling. Den er klar, men jeg venter på finansiering, forteller han.

Så lenge han har noe å gå til etter behandlingen, er sjansen mye større for å lykkes.

IMPONERT: Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit kom på overraskelsesbesøk til gjengen bak =Kaffe i slutten av november. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix
IMPONERT: Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit kom på overraskelsesbesøk til gjengen bak =Kaffe i slutten av november. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix Vis mer

Celebert besøk

Kaffebaren og gatemagasinet =Oslo har fått stor anerkjennelse. Ikke minst da kronprins Haakon (44) og kronprinsesse Mette-Marit (44) kom på overraskelsesbesøk rett før jul.

- For et fantastisk koselig sted. Veldig fint å se. Dette er kaffe laget med kjærlighet, vil jeg si, sa Mette-Marit til gatemagasinet.

Kronprinsen var også imponert over det han fikk se under besøket:

- Det var veldig fint lokale også. Det var veldig hyggelig å få være her, og jeg får lyst til å komme innom. Jeg håper det er mange som benytter seg av den muligheten, sa kronprinsen til =Oslo.

NY GIV: Thomas (36) var en av deltakerne i TV 2-programmet «Petter Uteligger: fra gata til Nordkapp», som vant Gullruten-prisen for beste reality. Her snakker han om hvordan livet har endret seg siden, og om drømmer for framtida. Video: Ingrid Cogorno Vis mer

LES OGSÅ: Haakon rørte Mette-Marit til tårer