- Du har 300 000 i studielån, men ingen utdannelse

«Luksusfellen»-ekspertene fikk seg en stor overraskelse da de gikk gjennom økonomien til Marcus fra Nesna.

Publisert
Sist oppdatert

SEOGHØR.NO: Forrige uke var «Luksusfellen» tilbake på TV3 for å hjelpe nordmenn som har havnet i økonomiske vanskeligheter.

Da fikk den fraskilte tobarnsmoren Mira (45) hjelp av «Luksusfellen»-ekspertene, mens denne uken har turen kommet til 24 år gamle Marcus Buschmann. Han sliter med gjeld etter flere ufornuftige bilkjøp, i kombinasjon med et skyhøyt forbruk.

Siden Marcus fylte 18 år har han eid ti biler, og det siste halvåret har han brukt i snitt 12.500 kroner i måneden på elektronisk utstyr og andre småkjøp.

Nå får 24-åringen fra Nesna, som er bosatt i Rakkestad, besøk av økonom SIlje Sandmæl og psykolog Cecilie Lynum.

Brukte 16.000 kroner på bensin

Etter å ha hørt om Marcus' problemer med å fullføre alle former for utdanning, at han svidde av 16.000 kroner på bensin på én måned, og at han ødela en kreditoravtale med et mobilkjøp på 8000 kroner, må «Luksusfellen»-ekspertene si ham et alvorsord.

- Du må begynne å se konsekvensene av det du gjør. Du er jo ikke voksen, i det hele tatt! Hver eneste måned låner du penger av moren din når du går tom! utbryter Silje Sandmæl frustrert.

Saken fortsetter under bildet.

FIKK EN OPPVEKKER: Marcus innrømmer overfor både «Luksusfellen»-ekspertene og Seoghør.no at han ikke har tatt penger på alvor tidligere.  Foto: TV3
FIKK EN OPPVEKKER: Marcus innrømmer overfor både «Luksusfellen»-ekspertene og Seoghør.no at han ikke har tatt penger på alvor tidligere. Foto: TV3 Vis mer

Overfor Seoghør.no legger ikke Marcus skjul på at det var tøft å bli konfrontert av de to «Luksusfellen»-ekspertene.

- Det var sterkt. Det var en vekker, men jeg trengte å høre det. Jeg hadde nok behov for å få det i klartekst. Jeg har hatt det litt enkelt med penger i oppveksten, så jeg har ikke tatt penger på alvor før nå, egentlig, erkjenner han i dag.

Se konfrontasjonen mellom Marcus og «Luksusfellen»-ekspertene øverst i saken!

Frustrert av gjeldsoverraskelsen

24-åringen, som jobber som veimester i vei- og anleggsbransjen, røper at han hadde «veldig klump i halsen» før de to ekspertene kom for å hjelpe ham.

- Jeg hadde gått og tenkt på det lenge, så det var godt endelig å få beskjed om hvordan økonomien min virkelig så ut, sier Marcus til Seoghør.no.

Saken fortsetter under bildet.

OPPGITT: «Luksusfellen»-ekspertene Cecilie Lynum og Silje Sandmæl mener at Marcus må ta tak i livet og økonomien sin. 24-åringen innrømmer at han har vært tafatt, men fastslår at det herved er slutt på det.  Foto: TV3
OPPGITT: «Luksusfellen»-ekspertene Cecilie Lynum og Silje Sandmæl mener at Marcus må ta tak i livet og økonomien sin. 24-åringen innrømmer at han har vært tafatt, men fastslår at det herved er slutt på det. Foto: TV3 Vis mer

I «Luksusfellen»-episoden forteller Silje Sandmæl at inkassogjelden hans er på drøye 250.000 kroner. Det er nesten 100.000 kroner mer enn Marcus trodde på forhånd.

- Det var selvfølgelig en overraskelse, men det var ikke veldig rart heller. Jeg hadde prøvd å forberede meg og regne litt før de kom, men jeg bommet jo ganske kraftig likevel. Så det var litt frustrerende, minnes han.

Ser lyst på fremtiden

I programmet forteller Marcus at han droppet ut av helse- og sosialfag da han var ekstremt skolelei som 16-åring. Et par år senere droppet han ut av et opphold på folkehøyskole, før han fant ut at IKT- og servicefag heller ikke var noe for ham.

I tillegg til en kvart million i inkassogjeld, skylder Marcus omtrent 300.000 kroner til Lånekassen.

Når han forteller Silje Sandmæl om all utdanningen han har begynt på, men ikke fullført, ser DNB-økonomen tydelig oppgitt ut.

- Du har 300.000 i studielån, men ingen utdannelse! Ser du ikke konsekvensene? Det er jo ikke bare en økonomisk konsekvens, men en personlig en også, påpeker hun frustrert under konfrontasjonen.

Saken fortsetter under bildet.

TRÅR TIL: I ukens episode av «Luksusfellen» er det psykolog Cecilie Lynum og økonom Silje Sandmæl som hjelper Marcus. Foto: Rune Bendiksen/ TV3
TRÅR TIL: I ukens episode av «Luksusfellen» er det psykolog Cecilie Lynum og økonom Silje Sandmæl som hjelper Marcus. Foto: Rune Bendiksen/ TV3 Vis mer

Overfor Seoghør.no innrømmer Marcus at han synes det er dumt at han ikke har fullført utdanningen sin, selv om han elsker jobben han har i dag.

- Men jeg må bare se fremover, selv om jeg skulle ønske jeg hadde gjort det annerledes. Det å fullføre utdanningen er oppe til vurdering nå, forteller han.

Selv om de to «Luksusfellen»-ekspertene ikke var nådige mot ham, understreker 24-åringen at han er svært glad for at han valgte å få hjelp i det noe omdiskuterte TV-programmet.

- Jeg angrer ikke et sekund på at jeg ble med. Jeg ligger veldig bra an økonomisk nå. Jeg ser mye lysere på livet enn før de kom, sier Marcus Buschmann til Seoghør.no i dag.

Hvordan det går med Marcus kan du se i «Luksusfellen» på TV3 onsdag klokken 20.30!

Nedenfor kan du se flere klipp fra tidligere episoder av «Luksusfellen»:

LES OGSÅ: - Dette er jo helt sykt

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer