REDDET LIV: - Du reddet livene deres, og det fortjener du heltestatus for! Det var stort av ham å hoppe ut i vannet, og være med på å redde dem - han var mer redd for de andre enn seg selv, skryter Henning Solberg om broren Petter. Foto: Bjørn Ekker/Seher.no
REDDET LIV: - Du reddet livene deres, og det fortjener du heltestatus for! Det var stort av ham å hoppe ut i vannet, og være med på å redde dem - han var mer redd for de andre enn seg selv, skryter Henning Solberg om broren Petter. Foto: Bjørn Ekker/Seher.noVis mer

- Du fortjener heltestatus, Petter!

Petter og Henning Solberg til Seher.no om frykten, vennskapet, konkurransen- og kjendisstatusen.

SEHER.NO: - Jeg har vendt meg til å være best.

Henning Solberg (36) smiler til konkurrenten, broren, og ikke minst kameraten Petter (34) der de sitter på Aker Brygge i Oslo sammen med sine koner, Maud og Pernilla. Sola titter så vidt fram i horisonten, men akkurat nå betyr finværet så fryktelig lite. Selv er de nemlig på full fart til henholdsvis Finland og Tyskland.

Likevel tar de - i likhet med Jens Stoltenberg, Siv JensenLinni Meister, Gaute Ormåsen, Vivian Sørmeland og Mikkel Gaup - seg tid til Seher.no og "Sommerpraten".    

- Det skulle bare mangle!
Etter åtte VM-runder i rallysirkuset ligger Henning foreløpig på fjerdeplass i sammendraget, mens yngstebror Petter, som i 2003 ble tidenes første norske verdensmester i rally, følger to plasser under. Det passer utmerket for den minst meritterte av de to.

- Det skulle jo bare mangle, at eldstebror er bedre enn lillebror, mener jeg, sier han lattermildt.

Petter tar umiddelbart til orde for brorens noe hovmodige holdning.

- Det er jo ikke så rart, Henning. Du kjører en bil fra 2008, mens jeg må klare meg med én fra 2005...

- Det hender man er redd
Foran 2009 sesongen valgte Subaru å trekke seg fra WRC-mesterskapet. Petter Solberg stod dermed uten team.

Yngstebror klarte å skaffe seg nok sponsorstøtte til likevel å stille til start i årets rally-VM - fra start av i en Citroën Xsara WRC. Selv er han derimot ikke bitter etter Subaru-bruddet.

- Nei, på ingen måte. Dette reddet karrieren min. Egentlig har jeg ikke "kjørt" i år, jeg har det bare gøy. Det er først neste år jeg skal fighte om gullet.

- Det er en fartsfylt idrett dere bedriver, er dere aldri litt redde?

- Jo, det hender det at man er redd. Men med den bilen jeg har nå, går det jo ikke akkurat fort i svingene. Da blir det vanskelig, humrer Petter.

Ford-fører Henning mener på sin side at man ikke kan tillate seg å være redd i dette gamet.

- Men man blir mindre og mindre redd med årene. Og det er det som er farlig.

- Gir meg hvis jeg blir redd
Selv husker Petter spesielt fire episoder der det hele kunne endt sjebnesvangert - i Finland i 1999, i Tyskland i 2004 og 2005, samt i Finland i 2006.

- Det verste var vel da jeg havnet i tretoppene i Finland. Det gikk jo bra, men det var verre med tretoppene. Etterpå husker jeg at teamsjefen var mest interessert i hvordan det hadde gått med bilen.

Bror Henning husker best den gangen han snurret rundt og fikk bilen full av snø under Rally Sweden i 2006.

- Det var jo som å kjøre en snøplog! Men jeg hadde også en stygg én i Australia i 2006, da jeg sladdet inn i et tre mens vi holdt en hastighet på 160 kilometer i timen eller noe. Vi hadde flaks begge to som kom oss unna store skader. Jeg prøvde å kjøre videre, men kartleseren min var skadet - så vi var nødt til å stoppe.

Til tross for knall og fall: Henning Solberg nekter altså å bli redd av den grunn.

- Den dagen jeg blir redd, da gir jeg meg med dette. Og det får vi håpe at blir lenge til. Uansett, det er en grunn til at jeg ikke står på ski i nedoverbakke. Jeg liker ikke det å ikke ha kontroll.

Videobildene fra Henning Solbergs snøtrøbbel i Sverige ser her (Ekstern lenke).

Frykter flyreiser
Både Henning og Petter har for lengst stiftet familie. Henning er gift og har to barn med Maud, mens hans 34 år gamle bror er gift med Pernilla. Sammen har Pernilla og Petter sønnen Oliver. Men konene bekymrer seg ikke nevneverdig om mennenes arbeidshverdag.

- Vi tenker ikke på det at ting faktsisk kan gå galt, men det er klart man får seg en støkk når noe skjer. Vi er vel kanskje mer redd for alle flyreisene enn selve kjøringen. Vi vet at vi har de beste gutta når det kommer til bilkjøring. Det hadde nok vært verre hvis man hadde vært sammen med han finnen, Latvala heter han vel, smiler Pernilla, mens Maud nikker og er enig.

- Det gjelder å ha respekt, men likevel ikke tenke for mye på det, sier hun.

Reddet konkurrentenes liv
Én ting har derimot gitt Petter Solberg en støkk, og det har ingenting med rally å gjøre. Det var nemlig da han selv og medfører Aslak Olseth lå i tet under båtløpet PokerRun i Høgsfjorden utenfor Stavanger tidligere i år.

Plutselig kantret båten som lå bak duoen - i en hastighet på 100 knop. Solberg og Olseth bestemte seg for å snu - dermed var de også først på ulykkesstedet. Der satte de straks i gang med å berge konkurrentene.

- Det er nok det tøffeste jeg har opplevd, medgir Petter.

- Du reddet livene deres, og det fortjener du heltestatus for! Det var stort av ham å hoppe ut i vannet, og være med på å redde dem - han var mer redd for de andre enn seg selv, skryter eldstemann.

Petter Solberg blir tydelig rørt av storebrorens bemerkning. Likevel må han løpe for å rekke flyet til Tyskland. Henning tar seg derimot tid til å prate litt til.

Tålmodig kone
Solberg-brødrene har fått ekstremt mye oppmerksomhet i Presse-Norge gjennom en lang karriere - både på grunn av gode prestasjoner, og nettopp det faktumet at de er brødre. Yngstebror var også i 2006 regnet som Norges best betalte idrettsutøver - med en påstått inntekt på mellom 50 og 60 millioner kroner.

- Hvordan er det å være brødre, og samtidig konkurrere i verdenstoppen begge to?

- Det har aldri vært noe problem. Det hadde nok vært verre hvis vi hadde drevet med for eksempel rallycross, og kjørt samtidig på banen. I rally kjører man jo på intervaller, så jeg kan ikke si at vi har kranglet eller noe etter løp og sånn. Man kan vel si at vi er så bestevenner som brødre kan bli, forteller Henning.

220 reisedøgn er hva de to rallystjernene må hankes med hvert eneste år. Ikke alle familiemødre ville tolerert akkurat det. Men nå har det seg sånn at begge har med seg familien på en del av reisene - i hvert fall de reisemålene som frister mest feriemessig.

- Driver man med en slik idrett, må man ha en tålmodig kone, som er interessert i det man gjør. Ellers hadde det vært et stort problem, sier 36-åringen, som - til tross for en hektisk arbeidshverdag - klarer å slappe av når han endelig har fri.

- Slapper av med Maud og ungene
- Ja, jeg klarer å koble av når jeg er hjemme sammen med Maud og ungene, det er da jeg slapper mest av. Det er deilig å være hjemme med barna og spise Diplom-is, men man er nødt til å være litt egoistisk noen ganger. Akkurat det får jeg høre av og til, ja, ler han.

- Hva med kjendisstatusen, merker du noe til den?

- Det er vel ikke noe å legge skjul på det, nei. Alle skal snakke med deg, det merker man jo bare man tar seg en tur på Karl Johan. Men det er bare koselig, selv om jeg må innse at etter halv tolv på kvelden - da er det litt mer slitsomt.

Men det er ikke bare i Oslo at det kan bli masete for to rallystjerner. Også på hjemstedet Spydeberg merker Ford-føreren "trøkket" fra omverden.

- Folk stopper og tar bilder utenfor det blå mumiehuset vårt! Det er jo litt gøy, innrømmer 36-åringen, som et lite øyeblikk tillater seg å bli en smule intim.

- Spesielt gøy er det jo når jeg og Maud står naken i stua...

PS. 31. juli er det klart for Rally Finland, med både Petter og Henning Solberg på startstreken. Og ifølge Petter, er det ventet 500.000 tilskuere til arrangementet.

Har du et kjendistips? Tips oss på seher@seher.no eller ring vår tipstelefon 93076767!

LES OGSÅ: - Dette skjedde i 2008!