VIKTIG MED ÅPENHET: Helse- og omsorgsminister Bent Høie sier til Seoghør.no at han tror åpenheten til ekteparet Stordalen rundt Gunhilds alvorlige sykdom, kan være til hjelp for mange. Her er Petter og Gunhild Stordalen sammen på  Stockholm Food Forum i Stockholm våren 2014. Foto: Stella Pictures
VIKTIG MED ÅPENHET: Helse- og omsorgsminister Bent Høie sier til Seoghør.no at han tror åpenheten til ekteparet Stordalen rundt Gunhilds alvorlige sykdom, kan være til hjelp for mange. Her er Petter og Gunhild Stordalen sammen på Stockholm Food Forum i Stockholm våren 2014. Foto: Stella PicturesVis mer

- Du blir slått av kraften Gunhild har i seg

Flere av Gunhild Stordalens kjendisvenner roser den alvorlig syke miljøaktivisten for hennes åpenhet.

SEOGHØR.NO: Fredag skrev Dagens Næringsliv at lege og miljøaktivist Gunhild Stordalen (35) er alvorlig syk med den sjeldne og svært alvorlige sykdommen diffus kutan systemisk sklerodermi.

Se og Hør har snakket med flere kjente av den engasjerte 35-åringen som hyller parets åpenhet om sykdommen.

- Jeg synes det var trist å høre at Gunhild er blitt alvorlig syk. Jeg håper behandlingen hun nå får hjelper. Hun er en tøff og sterk dame. Jeg ser frem til at Gunhild kommer tilbake og at vi kan samarbeide videre om å fremme folkehelse og sunnere miljø.

- Jeg er imponert over den kraften hun legger ned i dette arbeidet, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie (43).

- HAR EN EGEN KRAFT: Alle Se og Hør har snakket med, trekker frem Gunhild Stordalens sterke engasjement. Her på scenen under mat-, helse- og bærekraftkonferansen Stockholm Food Forum i mai. Foto: Stella Pictures
- HAR EN EGEN KRAFT: Alle Se og Hør har snakket med, trekker frem Gunhild Stordalens sterke engasjement. Her på scenen under mat-, helse- og bærekraftkonferansen Stockholm Food Forum i mai. Foto: Stella Pictures Vis mer

- Viktig for mange

Helse- og omsorgsministeren trekker frem hvordan det å være åpen om alvorlig sykdom kan hjelpe andre i lignende situasjoner.

- Jeg vil også rose henne for åpenheten. Mange får alvorlig sykdom. Det oppleves urettferdig og en får mange tanker som en tror en er alene om. Det å være pårørende er også tøft.

- Gunhild og Petter sin åpenhet om dette tror jeg er viktig for mange. Det gjør det lettere å snakke om og dermed mestre, påpeker han videre.

Høie understreker at det å dele sykdomshistorier på sosiale medier er noe som må være opp til hver enkelt, og statsråden nevner at mange pasientorganisasjoner i dag tilbyr likeperson-samtaler.

Stolt av venninnen

Julie Margrethe Brodtkorb (40), statssekretær ved Statsministerens kontor og leder for Høyres Kvinneforum, er opptatt av å videreformidle venninnens sterke miljøengasjement:

- Ingen som har møtt Gunhild har noen gang vært i tvil om at hennes engasjement er genuint! Utrolig mange i Norge har etter sykdommen ble kjent uttrykt medfølelse. Det Gunhild vil at alle skal gjøre, er å ta hennes budskap om at det haster å ta klimaendringene på alvor, understreker Brodtkorb overfor Seoghør.no.

FAST INVENTAR: Politiker Julie Margrethe Brodtkorb er ofte å se på Stordalens årlige 16. mai-fest. I år kom hun utkledd som den historiske kvinnesaksforkjemperen Fredrikke Marie Qvam.  Foto: FameFlynet Norway
FAST INVENTAR: Politiker Julie Margrethe Brodtkorb er ofte å se på Stordalens årlige 16. mai-fest. I år kom hun utkledd som den historiske kvinnesaksforkjemperen Fredrikke Marie Qvam. Foto: FameFlynet Norway Vis mer

Saken fortsetter under bildet.

- Et unikt og godt menneske

GODE ORD: Karita Bekkemellem har jobbet tett med Gunhild Stordalen og har kun godord å si om henne som menneske og engasjert aktivist. Her på Aschehougs årlige hagefest i 2013. Foto: Stella Pictures
GODE ORD: Karita Bekkemellem har jobbet tett med Gunhild Stordalen og har kun godord å si om henne som menneske og engasjert aktivist. Her på Aschehougs årlige hagefest i 2013. Foto: Stella Pictures Vis mer

Karita Bekkemellem (49), administrerende direktør i Legemiddelindustrien, har jobbet sammen med Gunhild Stordalen om en miljø- og helserevolusjon, slik Dagbladet skrev i fjor. Den tidligere barne- og likestillingsministeren har kun lovord å komme med om venninnen og makkeren.

- Gunhild er unik. Du blir slått av kraften hun har i seg når du møter henne. Engasjementet er så ektefødt som det kan bli, og jeg har sagt til henne mange ganger at det er politiker/statsråd hun burde blitt.

- I tillegg er hun et svært raust menneske, snill og empatisk. Hun ønsker å løfte mennesker rundt seg. Gunhild er ei god jente. Vi er mange som er med Gunhild og Petter i det de står oppe i nå, sier Bekkemellem åpenhjertig til Seoghør.no.

Sårbarhet og åpenhet

Anne Lise Ryel (56), generalsekretær i Kreftforeningen, har også jobbet med helse og miljø sammen med Gunhild.

Ryel er imponert over hva hun har fått til med organisasjonen EAT i løpet av kort tid, og hun mener Gunhilds profesjonelle egenskaper kan komme godt med nå.

- Gunhild har en pågangsvilje, et mot og en styrke som kommer godt med nå som hun har kommet i en vanskelig, privat posisjon. Hun er et sjeldent menneske, sier Ryel til Se og Hør. 

TROR PÅ GUNHILD: Anne Lise Ryel (ytterst t.h) trekker frem Gunhild Stordalens pågangsmot og styrke. Her er generalsekretæren i Kreftforeningen avbildet på en Rosa sløyfe-galla i Oslo høsten 2009, sammen med kronprinsesse Mette-Marit og dronning Sonja.  Foto: Stella Pictures
TROR PÅ GUNHILD: Anne Lise Ryel (ytterst t.h) trekker frem Gunhild Stordalens pågangsmot og styrke. Her er generalsekretæren i Kreftforeningen avbildet på en Rosa sløyfe-galla i Oslo høsten 2009, sammen med kronprinsesse Mette-Marit og dronning Sonja. Foto: Stella Pictures Vis mer

Generalsekretæren i Kreftforeningen mener også det er positivt med åpenhet rundt vanskelige temaer.

- Det at kjente mennesker får muligheten til å stå fram og fortelle sin historie, kan ha stor betydning for mange. Det jeg har lest i denne saken er bra og reflektert. Gunhild viser sine sårbare sider, og jeg virkelig beundrer hennes åpenhet, fortsetter Ryel.

Gunhild Stordalen er nå innlagt på sykehus i den nederlandske byen Utrecht for eksperimentell stamcellebehandling, melder DN og VG.

LES OGSÅ: Sivert har et av verdens mest sjeldne syndrom