«Harry Potter»:

Droppet gjenforening

Forfatteren av Harry Potter-bøkene, J.K. Rowling, droppet 20-årsjubileum.

SAMLET: Daniel Radcliff (t.v.), Emma Watson og rupert Grint (t.h.) gjenforenes for å feire 20-årsjubileet for den første Harry Potter-filmen. Forfatteren J.K. Rowling, skal ikke være med. Her er alle fire feiret under en premiere i november 2010. Foto: Joanne Davidson/REX/NTB
SAMLET: Daniel Radcliff (t.v.), Emma Watson og rupert Grint (t.h.) gjenforenes for å feire 20-årsjubileet for den første Harry Potter-filmen. Forfatteren J.K. Rowling, skal ikke være med. Her er alle fire feiret under en premiere i november 2010. Foto: Joanne Davidson/REX/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Jubelen sto i taket blant Harry Potter-fans da HBO tirsdag kunngjorde at TV-spesialen «Harry Potter 20th Anniversary: Return to Hogwarts» kommer første nyttårsdag.

Dette for å markereat det er 20 år siden den først filmen kom ut.

Alle de tre hovedrolleinnehaverne, Daniel Radcliffe, Emma Watson og Rupert Grint skal delta. Det skal også regissøren av de første to filmene, Christopher Columbus samt en lang rekke av de andre skuespillene. Blant dem er Tom Felton, Robbie Coltrane, Helena Bonham Carter og Gary Oldman, melder Reuters.

MISFORSTÅELSE: Harry Potter-skuespiller Daniel Radcliffe forteller om en hendelse hvor en fremmed mann trodde at han var en uteligger. Vis mer

Ikke med

Dette vil være første gang alle gjenforenes siden den siste filmen kom ut i 2011. Men én sentral person glimrer med sitt fravær.

Forfatteren bak hele universet, J.K. Rowling, skal ikke delta. I stedet vil HBO bare bruke gamle arkivopptak med henne, melder en rekke medier, blant annet NPR og People.

Så langt er det ikke oppgitt noen årsak til at Rowlings fravær, men forfatteren har de siste åra blitt anklaget for å komme med transfobiske uttalelser og spre hat mot transpersoner. Dette har også skapt splid med skuespillerne i filmen.

«Mennesker som menstruerer»

I juni 2020 delte forfatteren en artikkel med tittelen «Skape en mer lik verden etter Covid-19 for menstruerende mennesker» på Twitter.

SKADE: Aksel Hennie fikk varige mén etter filminnspillingen av «Immortal», en actionfilm lagt til andre verdenskrig i Finland. Vis mer

Til artikkelen uttrykket Rowling sin forvirring rundt uttrykket «mennesker som menstruerer».

«Folk som menstruerer. Jeg er sikker på at det pleide å være et ord for dem», skrev hun og eksemplifiserte deretter med engelske stavefeil av ordet «kvinner».

Kort tid senere skrev Rowling et essay hvor hun forsvarte meningene sine.

Hun forteller at hun deler sine meninger for å vise at hun har empati og solidaritet med transkvinner som har opplevd å bli misbrukt av menn, og at hun ønsker at transkvinner skal være trygge.

«Hvis du åpner dørene til toaletter og garderober for menn som tror eller føler at han er en kvinne, og som sagt, nå kan kjønnsbekreftelse innvilges uten behov for kirurgi eller hormoner - da åpner du døra for alle menn som ønsker å komme inn. Det er den enkle sannheten», fortsetter hun.

«RALLARFRUE»: Sidney Lundes blogg, der hun blogger om livet som «Farmen»-frua til Raymond Røskeland, har tatt helt av. Det har hun fått både positive og negative reaksjoner på. Video: Privat. Klipp: Ingebjørg Iversen / Se og Hør Vis mer

- Utsletter identiteten

Siden fikk Rowling massiv kritikk fra mange hold. Også hovedrolleinnehaverne i Harry Potter-filmene distanserte seg offentlig fra henne, skriver The Independent.

- Transkvinner er kvinner. Enhver uttalelse i motsatt retning utsletter identiteten og verdigheten til transpersoner og går mot alle råd fra profesjonelle helseorganisasjoner som har langt mer ekspertise enn om temaet enn Jo (J.K. Rowling) eller jeg, skriver Radcliffe i en uttalelse for The Trevor Project.

- Transpersoner er den de sier de er og fortjener å leve livene sine uten konstant å bli tvunget til å svare eller fortalt at de ikke er den de sier de er, skrev Watson på Twitter.

- Jeg står sammen med trans-miljøet og uttalelsene fra mange av kollegene mine: Transkvinner er kvinner. Transmenn er menn, sa Grint.

KLAR TALE: Caitlyn Jenner kommenterte nylig det kontroversielle lovforslaget i USA som forbyr transbarn i å delta i idrett med kjønnet de identifiserer seg med, noe som fikk flere til å se rødt. Video: NTB, TMZ, Dagbladet TV. Foto: AP Photo/Damian Dovarganes, File Vis mer

Enorm suksess

Filmene, som er basert på Rowlings historier om den foreldreløse lille trollmannen, spilte inn svimlende 7,8 milliarder dollar (om lag 68 milliarder kroner) på verdensbasis.

TV-spesialen er én av flere arrangementer for å feire 20-årsjubileet. Warner Bros, som eier rettighetene, planlegger også blant annet en TV-spørrekonkurranse med Potter-fans. Helen Mirren skal være programleder, og kjendiser som komikerne Pete Davidson og Jay Leno er blant deltakerne, ifølge Reuters.

LES OGSÅ: - Harry er nestemann på slakterbenken

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer