Lord Ivar Mountbatten:

Dronningens «hemmelige» slektning: - Samles ikke ofte

Dronning Elizabeths slektning med i TV-serie.

HISTORISK: Lord Ivar Mountbatten (ytterst til venstre) er nok ukjent for folk flest, men for noen år siden ble han historisk. Foto: Alan Davidson/ REX/ NTB
HISTORISK: Lord Ivar Mountbatten (ytterst til venstre) er nok ukjent for folk flest, men for noen år siden ble han historisk. Foto: Alan Davidson/ REX/ NTB Vis mer
Publisert

Det er nok ikke alle som vet hvem lord Ivar Mountbatten (59) er. I 2016 fikk imidlertid lorden, som er en fjern fetter til britiske dronning Elizabeth (96), svært mye oppmerksomhet.

Den gang kom han nemlig ut av skapet i et større intervju.

- Penny (Penny Mountbatten, lordens ekskone, journ.anm) var klar over dette før vi giftet oss. Jeg sa jeg var biseksuell, og at jeg ble tiltrukket av begge deler. Hun var veldig forståelsesfull og jeg er evig takknemlig for det, sa han til Mail on Sunday den gang.

KONGELIG FAMILIE: Lord Ivar, her ved siden av prins William til venstre, på slottsbalkongen i 2005. Foto: Alan Davidson/ REX/ NTB
KONGELIG FAMILIE: Lord Ivar, her ved siden av prins William til venstre, på slottsbalkongen i 2005. Foto: Alan Davidson/ REX/ NTB Vis mer

59-åringen og ekskona Penny var gift fra 1994 til 2011. Han er også far til Ella Mountbatten (26), Alix Mountbatten (23) og Luli Mountbatten (19). Lord Ivar var den første i den britiske kongefamilien til å komme ut av skapet.

- Det å «komme ut av skapet» er et merkelig begrep. Jeg tror jeg gjorde det på en veldig kronglete måte, men har kommet til et sted jeg er glad for å være på nå. Jeg har slitt med seksualiteten min, og gjør fortsatt det på enkelte måter. Det har vært en lang reise fram til dette punktet, sa han til Mail on Sunday.

Historisk bryllup

De siste åra har det imidlertid vært forholdsvis stille rundt lorden, som i dag er gift med James Coyle. De to ble smidd i Hymens lenker i 2018.

Bryllupet i deres private kapell ble historisk da det var det første homofile ekteskapet i den utvidede britiske kongefamilien.

EKSPAR: Penny og Ivar var gift fra 1994 til 2011. Her sammen i 2005. Eksparet har bevart vennskapet etter skilsmissen. Foto: Alan Davidson/ REX/ NTB
EKSPAR: Penny og Ivar var gift fra 1994 til 2011. Her sammen i 2005. Eksparet har bevart vennskapet etter skilsmissen. Foto: Alan Davidson/ REX/ NTB Vis mer

I forkant av bryllupet kunne Ivar også avsløre at han skulle følges til alters av ekskona.

- Det var jentenes idé, og det gjør meg veldig rørt. Jeg er virkelig veldig rørt, sa ekskona til Daily Mail sommeren 2018.

FANGET PÅ KAMERA: Denne kommentaren fra Dronning Elizabeth skaper stor oppmerksomhet. Foto: PA Media. Reporter: Jostein Sletten / Dagbladet TV Vis mer

Vanskelig oppvekst

James Coyle på sin side er mest kjent for sin jobb i det The Times beskriver som et stort flyselskap. Faren hans jobbet ifølge avisa i byggebransjen, mens moren var hjemmeværende. Coyle skal ha blitt født i det som blir beskrevet som «mindre forgylte omstendigheter».

Det skal også ha vært et miljø hvor homofobi var vanlig.

Overfor avisen har Coyle tidligere fortalt at han ble utsatt for flere fæle opplevelser i sine yngre dager.

- Jeg gikk gjennom noen ganske forferdelige opplevelser da jeg var ung, homofil og ikke hadde kommet ut. Jeg måtte tåle ganske mye mobbing. Jeg var alltid attraktiv ... jenter elsket meg og jeg var forlovet et par ganger, fortalte han, og fortsatte:

- Ivar er den eneste personen jeg noen gang har vært stolt over å kalle min partner. Bokstavelig talt. Jeg har ikke hatt mange langvarige homofile forhold, det har alltid vært et problem.

PRINSESSE DIANA: Den nye filmen «Spencer» skildrer prinsesse Dianas dramatiske liv. Vis mer

Mens Ivar Mountbatten som nevnt kom ut av skapet for noen år siden, kom ektemannen ut allerede i 1997, da han var i 30-åra og hadde mistet faren sin.

Han har tidligere fortalt at faren aldri ville ha forstått eller godtatt sønnens legning.

TV-serie

I disse dager er ekteparet å se i TV-serien «Aristokratene bak fasaden», der fire aristokratiske familier inviterer deg inn i sine herskapshus. Her til lands vises serien på NRK.

Lord Ivar og ektemannen åpner blant annet popup-restaurant i sitt storslagne hjem.

TV-KLARE: James Coyle og lord Ivar Mountbatten foran huset sitt i Bridewell Park i Devon. Foto: Jon Hall/ ITV/ Shutterstock/ NTB
TV-KLARE: James Coyle og lord Ivar Mountbatten foran huset sitt i Bridewell Park i Devon. Foto: Jon Hall/ ITV/ Shutterstock/ NTB Vis mer

I forbindelse med premieren tidligere i år, lettet Ivar på sløret om sin kongelige familie.

- (...) Prins Edward er en god venn, så ja, jeg ser han ganske ofte. Det er det så å si. Familien har blitt så stor, at hvis det ikke er en stor anledning, så samles vi ikke så ofte som vi gjorde. Familien er rett og slett for stor, sa han til The Times.

Det gikk litt i krøll på «Today show Australia» da de snakket om de kongelige: Video: Nine Network Vis mer

Støttes

Selv om lord Ivar var den første i den britiske kongefamilien til å komme ut av skapet, har kongehus verden over flere ganger vist sin støtte til LHBT-miljøet.

Avdøde prinsesse Diana var i sin tid blant annet kjent for sitt engasjement for HIV- og AIDS-smittede på 1980-tallet.

Hennes sønner, William (39) og Harry (37), har siden fulgt på. William gjorde det ved å blant annet pryde forsiden av et homomagasin tilbake i 2016. Det var det britiske magasinet Attitude som fikk prinsen til å stille opp. Der tok han til orde mot trakassering av folk som har en annen seksualitet.

Prins William var da den første i kongefamilien som stilte opp for et magasin for homofile.

Denne uka er det 50 år siden det ikke lenger ble ansett som kriminelt å være homofil i Norge.

LES OGSÅ: Tok grep - frykter hertuginne Kate forsvinner

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer