Dronningene deler en stor sorg

Letizia, Maxima og Sonja har alle mistet en søster i selvmord.

VONDT: Dronning
Letizia (t.v.) fulgte lillesøsteren
til graven
i 2007. Dronning
Maxima har tatt til tårene
ved flere anledninger
etter søsterens
selvmord i sommer. Også dronning Sonja har erfart å miste en søster i selvmord. Foto: NTB Scanpix
VONDT: Dronning Letizia (t.v.) fulgte lillesøsteren til graven i 2007. Dronning Maxima har tatt til tårene ved flere anledninger etter søsterens selvmord i sommer. Også dronning Sonja har erfart å miste en søster i selvmord. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Dronning Sonja (81), spanske dronning Letizia (45) og dronning Maxima (47) av Nederland deler en stor sorg. Alle har de mistet en søster, som valgte å gjøre slutt på livet.

De siste årene er det blitt stadig mer åpenhet om mental helse. Psykiske lidelser og selvmord er blitt grundig debattert, og har også vært tema for TV-serier, bøker og talkshow.

Men til tross for at oppmerksomheten er blitt større, er det langt fra noe nytt fenomen. Mentale plager har preget mange menneskers liv gjennom historien. Dronning Sonja har fått kjenne på kroppen hvordan det er å miste noen som står en nær i selvmord.

Var gravid

Sonja har selv valgt å være åpen om tragedien som rammet Haraldsen-familien i 1970.

Dronning Sonjas søster Gry Haraldsen tok sitt liv 21. september, 46 år gammel. Daværende kronprinsesse Sonja hadde vært gift i to år, og gikk gravid i åttende uke da sjokkbeskjeden kom.

Kort tid etterpå spontanaborterte hun.

FAMILIE I SENTRUM: Sonjas mor, Dagny Haraldsen, her fotografert i sitt hjem i 1968, verdsatte familie. Her har hun flere bilder av familien, med både barn og barnebarn. Til venstre ser vi et portrett av datteren Gry, mens dronning Sonja er avbildet helt til høyre. Foto: NTB Scanpix
FAMILIE I SENTRUM: Sonjas mor, Dagny Haraldsen, her fotografert i sitt hjem i 1968, verdsatte familie. Her har hun flere bilder av familien, med både barn og barnebarn. Til venstre ser vi et portrett av datteren Gry, mens dronning Sonja er avbildet helt til høyre. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Dronningen har i etterkant snakket åpent om søsterens bortgang i biografien «Dronningen», ført i pennen av Ingar Sletten Kolloen.

- Som alle andre i familien grublet også jeg over om jeg kunne ha gjort mer for Gry. Og svaret var alltid det samme: Ja, det er alltid mer man kunne ha gjort, forteller Sonja i boken.

Motstandskvinne

Sonjas søster slet med psyken, og var blant annet innlagt på Modum Bads Nervesanatorium i Buskerud. Sonja hadde selv vært en pådriver for at søsteren fikk hjelp, står det i biografien.

Gry var motstandskvinne under krigen, og måtte til slutt flykte til Sverige. Allerede som 18-åring ble Gry arrestert og måtte sone en måned på Grini fordi hun demonstrativt reiste seg da en tysk soldat satte seg ned ved siden av henne på trikken.

Hvorfor Gry tok sitt liv er ikke kjent, men det blir i Sonjas biografi antydet at de skjøre nervene skyldtes at Gry slet med å bearbeide vonde traumer fra krigen.

Dronning Sonja tok tapet av søsteren meget tungt. Søsteren Gry etterlot seg fire barn, som tante Sonja alltid har hatt et svært nært forhold til.

Ble bare 31 år

Også spanske dronning Letizias søster tok sitt liv - og etterlot en hel familie i sjokk og sorg. Året var 2007. Letizia var kronprinsesse og hadde vært gift med Felipe (50) i tre år.

Hennes lillesøster Erika Ortiz ble bare 31 år gammel. Ifølge avisen El Pais var Erika sykmeldt fra sin jobb i forkant av bortgangen. Hun var nyskilt, og etterlot seg en datter på seks år.

LOT TÅRENE
TRILLE: Dronning
Letizia var i stor sorg da hun fulgte lillesøsteren
til graven
i 2007. Her sammen med Cristina av Spania. Foto: NTB Scanpix
LOT TÅRENE TRILLE: Dronning Letizia var i stor sorg da hun fulgte lillesøsteren til graven i 2007. Her sammen med Cristina av Spania. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Letizia tok dødsfallet svært tung, og var borte fra kongelige plikter i lang tid etterpå. Letizia ønsket å adoptere niesen, som nå var uten mor. Ifølge spanske aviser satte lovverket en stopper for dette.

En adopsjon i Spanias kronprinsfamilie kom ikke på tale, noe Letizia tok svært tungt. Først mistet hun søsteren, så satte noen kjepper i hjulene for at Letizia fikk adoptere niesen.

2004: Letizias
lillesøster, Erika, var
alenemor da hun tok sitt
liv. Letizia
ønsket å adoptere niesen,
men fikk nei. Jenta bor i
dag hos sin far. Foto: NTB Scanpix
2004: Letizias lillesøster, Erika, var alenemor da hun tok sitt liv. Letizia ønsket å adoptere niesen, men fikk nei. Jenta bor i dag hos sin far. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Brå død

I sommer ble det også kjent at dronning Maximas (47) søster Inés Zorreguieta hadde tatt sitt liv.

Inés ble - i likhet med Letizias lillesøster - 31 år gammel. Lillesøsteren hadde i lang tid slitt med depresjon.

Dronning Maxima og familien dro i all hast til Buenos Aires, der Inés ble stedt til hvile i all stillhet, med bare de aller nærmeste til stede.

Barnløs

For dronning Maxima kom den brå bortgangen som et stort sjokk. Maxima hadde nærmest vært som en mor for den 16 år yngre lillesøsteren, og de hadde jevnlig telefonkontakt på tvers av Atlanteren.

NÆRT FORHOLD: Inés og
Maxima vokste opp i Argentina. Mens
storesøster Maxima er kjent for sitt
sprudlende humør slet lillesøster Ines
med voldsomme depresjoner. Foto: NTB Scanpix
NÆRT FORHOLD: Inés og Maxima vokste opp i Argentina. Mens storesøster Maxima er kjent for sitt sprudlende humør slet lillesøster Ines med voldsomme depresjoner. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Inéz, som var barnløs, hadde det ikke så enkelt i livet. Som alle andre i samme situasjon, har nok også Maxima tenkt etter om det var noe hun kunne ha gjort for å endre det tragiske utfallet.

Ved en senere anledning brast den vanligvis så sprudlende dronningen i gråt ute på oppdrag, der temaet var nettopp mentale lidelser.

FAMILIE I SJOKK: Maximas lillesøster Inés (nr. 2 bak fra v.) var
fadder da prinsesse Ariane ble døpt i 2007. Her er hun sammen med
den nederlandske kongefamilien på det offisielle dåpsbildet. Foto: NTB Scanpix
FAMILIE I SJOKK: Maximas lillesøster Inés (nr. 2 bak fra v.) var fadder da prinsesse Ariane ble døpt i 2007. Her er hun sammen med den nederlandske kongefamilien på det offisielle dåpsbildet. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Deler skjebne

Dronningene deler skjebne med mange andre, som også har mistet sine kjære. Alle tre gjør nå det de kan for å hindre at andre familier skal miste noen de er glad i på samme måte.

Ikke minst tar de ekstra godt vare på de gjenværende i familien. Flere kongelige har gjort det til en hjertesak å støtte opp om arbeidet for psykisk syke - både for at man lettere skal kunne ta kontakt med hjelpeapparatene og for å bryte ned tabuene rundt temaet.

Kronprinsesse Mette-Marit brenner virkelig for saken, og er også høy beskytter for Rådet for psykisk helse. I 2004 gikk TV-aksjonen til inntekt for Kirkens Bymisjon og Rådet for psykisk helse, og Mette-Marit var med på en rekke aktiviteter. Kronprinsessen har også holdt gjestebud for psykisk syke hjemme på Skaugum i forbindelse med Verdensdagen for psykisk helse.

LES OGSÅ: Hertuginne Kate åpner opp om ensomheten