BIOGRAFI: - Hun har vært viktig for moderniseringen av monarkiet, sier Gyldendal. Nå får Dronning Sonja sin egen biografi - tidligst i 2011 Foto: All Over Press
BIOGRAFI: - Hun har vært viktig for moderniseringen av monarkiet, sier Gyldendal. Nå får Dronning Sonja sin egen biografi - tidligst i 2011 Foto: All Over PressVis mer

Dronning Sonja får sin egen biografi

- Dette blir en veldig viktig utgivelse for oss, sier Gyldendal.

SEHER.NO: Arbeidet med en omfattende biografi om H.M. Dronning Sonja er nå satt i gang, melder Gyldendal Forlag. Anledningen for biografien er Dronningens 75-årsdag i 2012.

Forfatter som har fått oppdraget er Ingar Sletten Kolloen.

- Dronningen og Kolloen har kjent hverandre lenge. De jobbet sammen med kulturprogrammet til Lillehammer-OL i 94, forteller Slottets kommunikasjonssjef Marianne Hagen.

- Han er en veldig dyktig forfatter, og det er Dronningen selv som har valgt biograf, forteller direktør i Gyldendal Geir Mork.

Dette er et oppdrag de har ønsket seg lenge, og dette vil bli en sentral oppgave for forlaget i flere år.

- Dronning Sonja har en viktig historisk rolle i moderniseringen av monarkiets rolle. Dette blir en veldig viktig utgivelse for oss, som vi kommer til å legge ned mye arbeid i, sier Mork til Seher.no.

Biografien vil ta for seg hele Dronning Sonjas liv fra hennes oppvekst i Oslo, studieår i utlandet, forholdet til Kronprins Harald frem til de giftet seg i 1968, tiden som Kronprinsesse, livet som Dronning etter kong Olavs bortgang i 1991 og rollen som svigermor, farmor og mormor i den utvidete tre-generasjoners kongelige familie etter årtusenskiftet.

Ingar Sletten Kolloen har skrevet kritikerroste og prisvinnende biografier om lyrikeren Tor Jonsson og Nobelprisvinneren Knut Hamsun. Sistnevnte er under oversettelse til ni land. Sletten Kolloen har også skrevet to skuespill og en roman.

Hans nyeste bok, Snåsamannen, er om helbrederen Joralf Gjerstad.
 
Biografien om H.M. Dronning Sonja utgis på Gyldendal Norsk Forlag og er planlagt å foreligge tidligst høsten 2011.

Har du et kjendistips? Tips oss på her, eller ring vår tipstelefon 93076767!