Dronning Margrethes bursdag:

Dronning Margrethes skjulte hyllest til prins Henrik

- Det er lett å bli varm om hjertet.

HEDRET AVDØD EKTEMANN: Mandag var store deler av den danske kongefamilien med dronning Margrethe ut på balkongen på Amalienborg slott. Selv valgte hun å hylle sin avdøde ektemann prins Henrik på subtilt vis. Foto: NTB Scanpix
HEDRET AVDØD EKTEMANN: Mandag var store deler av den danske kongefamilien med dronning Margrethe ut på balkongen på Amalienborg slott. Selv valgte hun å hylle sin avdøde ektemann prins Henrik på subtilt vis. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

(Se og Hør): Det har vært en tung start på året for dronning Margrethe av Danmark. Kvelden 13. februar sovnet hennes ektemann gjennom over 50 år, prins Henrik, inn, 83 år gammel.

Mandag fylte dronningen 78 år, og måtte dermed markere sin første bursdag etter at hun og ektemannen møttes, uten ham.

At det har vært tøft for Margrethe, er ingen ukjent sak - selv om hun har gjort alt i sin makt for å ikke vise det offentlig. Kongelige bursdager er imidlertid en svært offentlig affære, og mandag dukket hun blant annet opp på balkongen til Amalienborg slott for å hilse på de oppmøtte.

Bevisst handling

Selv om prins Henrik ikke lenger er fysisk til stede, er han langt ifra glemt. Ifølge danske BT sørget Margrethe på subtilt vis å understreke dette da hun entret balkongen mandag.

Dronningen valgte nemlig å hedre sin avdøde mann ved å bære noen helt spesielle smykker i gull og turkis. Disse har hun fått i gave av prins Henrik blant annet da hun fylte 60, 70 og senest 75 år.

Kongehusekspert Anders Johan Stavseng i Se og Hør mener det er en bevisst handling fra Margrethes side å bære nettopp disse smykkene.

- Det er lett å bli varm om hjertet når man ser dronning Margrethes hyllest til sin avdøde ektemann. Prins Henrik har ved runde fødselsdager gitt Margrethe smykker - og på bursdagen sin bestemte hun seg for å ta de på. På den måten følte vel Margrethe at ektemannen på en måte også var med på slottsbalkongen i år.

DEN GANG DA: Dronning Margrethe bar de turkise øreringene da hun og prins Henrik entret slottsbalkongen i forbindelse med førstnevntes fødselsdag i 2016. Foto: NTB scanpix
DEN GANG DA: Dronning Margrethe bar de turkise øreringene da hun og prins Henrik entret slottsbalkongen i forbindelse med førstnevntes fødselsdag i 2016. Foto: NTB scanpix Vis mer

Ifølge BT har prins Henrik kjøpt de turkise stenene i Egypt, der han elsket å feriere. Smykkene er deretter blitt spesialdesignet hos gullsmed. Serien består blant annet av øreringer og en brosje.

Ørepynten hadde dronningen på seg da hun sto side om side med prins Henrik under bursdagen sin i 2016.

- Dronning Margrethe er svært glad i smykkene hun har fått av Henrik, og har båret dem ved en rekke anledninger tidligere, både i private og mer offisielle sammenhenger, forklarer Stavseng.

GIKK BORT: Sent på kvelden tirsdag 13. februar 2018 sovnet prins Henrik av Danmark stille inn, 83 år gammel. Både dronning Margrethe og sønnene deres, kronprins Frederik og prins Joachim, var til stede. Prins Henrik var en fargerik prins - se noen av øyeblikkene fra livet hans her.Vis mer Vis mer

Dronningen og hennes prins har ofte vist seg sammen på ovennevnte balkong. Det har vært en fast bursdagstradisjon i mange år, og de har enkelte ganger variert mellom å titte fram gjennom vinduene og å stå rakrygget på balkongen.

- Danmark dronning har vært opptatt av at livet skal gå videre etter tapet av ektemannen. Selv om hun holder masken på utsiden, har hun nok også hatt tunge dager, hvor savnet etter Henrik er enormt, har Stavseng tidligere forklart.

Ble alvorlig syk

Prinsens helsetilstand forverret seg kraftig i dagene før han døde. Han hadde fått påvist demens, og det ble funnet en godartetsvulst i hans venstre lunge i slutten av januar. Han døde på Fredensborg slott, omringet av familie.

Dødsfallet til prinsegemalen skulle lenge prege nyhetsbildet i både skandinaviske, så vel som internasjonale medier. Hele verdens øyne var også rettet mot Danmark idet prinsen ble stedt til hvile under en sorgtung bisettelse 20. februar.

Videre fulgte en månedslang hoffsorg ved det danske kongehuset, der verken dronningen, kongefamilien eller hoffet deltok i selskapelige eller underholdende arrangementer.

LES OGSÅ: Dronningens smil forvirrer danskene

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer