Dronning Elizabeth:

Dronning Elizabeth tar bladet fra munnen om kroningsdagen: - Forferdelig

Dronning Elizabeth legger ikke skjul på at alt ikke er fryd og gammen.

NY DOKUMENTAR: Dronning Elizabeth lar seg sjelden intervjue, men i en ny dokumentar ser hun tilbake til da hun arvet tronen. Foto: NTB Scanpix
NY DOKUMENTAR: Dronning Elizabeth lar seg sjelden intervjue, men i en ny dokumentar ser hun tilbake til da hun arvet tronen. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

(Se og Hør): Dronning Elizabeth (91) av England lar seg svært sjeldent intervjue, men i en ny dokumentar som sendes 14. januar, «The Coronation», tar dronningen bladet fra munnen.

Dronning Elizabeth var nemlig bare 25 år gammel, da hun i 1953 ble kronet til dronning. Til tross for at hun har sittet på tronen i 65 år, har 91-åringen minnene fra kroningsdagen friskt i minne.

Ifølge dronningen selv, var ikke selve kroningsdagen bare en glede. Hun kjørte nemlig hest og kjerre gjennom Londons gater fra Westminster Abbey til Buckingham Palace, og hun forteller at turen var langt fra behagelig, ifølge People.

- Forferdelig. Det var bare fjær på en spak. Ikke veldig behagelig, sier hun.

Saken fortsetter under bildet.

KRONET: Dronning Elizabeth og prins Philip på dronningens kroningsdag i 1953. Foto: NTB Scanpix
KRONET: Dronning Elizabeth og prins Philip på dronningens kroningsdag i 1953. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Dronningen arvet tronen etter sin far kong Georg, som gikk bort 6. februar i 1952.

Hun var bare ti år gammel da faren ble konge, men har likevel både bevitnet en kroning og blitt kronet selv. Det er mer enn folk flest bare kan drømme om.

- Det er ganske bemerkelsesverdig, sier hun om at hun har fått mulighet til å oppleve begge deler.

- Det er på en måte begynnelsen av livet til en som monark, fortsetter hun.

GIFT: Dronningen fikk sin prins i 1947. Foto: NTB Scanpix
GIFT: Dronningen fikk sin prins i 1947. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Som kongelig er tiara, kroner og overdådige smykker en stor del av livet. Likevel legger ikke dronningen skjul på at det er noen ulemper med de store kronene.

- Men de er ganske viktige, legger hun til.

Dronningen fikk sin prins i 1947, da et av vår tids mest kjente giftermål ble inngått. Prinsesse Elizabeth II av England fikk sin hertug Philip Mountbatten, etter at de hadde vært forlovet i bare et knapt halvår.

REGENTER: Dronning Elizabeth sammen med kong Harald og dronning Sonja i 2005. Foto: NTB Scanpix
REGENTER: Dronning Elizabeth sammen med kong Harald og dronning Sonja i 2005. Foto: NTB Scanpix Vis mer
GOD TONE: Kong Harald og dronning Elizabeth i Norge i 2014. Foto: NTB Scanpix
GOD TONE: Kong Harald og dronning Elizabeth i Norge i 2014. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Slipper opp

Det britiske kongehuset har gjennom tidene blitt kjent for å være svært konservative, men den siste tiden har mye tydet på at de går mer og mer bort fra strenge tradisjoner.

Senest i julen valgte dronningen å bryte flere tradisjoner, da hun lot prins Harrys (33) forlovede, Meghan Markle (36), feire jul med kongefamilien.

- Dere kan vente å se hertugen og hertuginnen av Cambridge, prins Harry og frøken Markle på Sandringham på 1. juledag, sa en talsperson for Kensington Palace før jul. ​

Harry og Meghan har ved dette fått lov til å gjøre noe som prins William og hertuginne Kate ikke fikk lov til, den gang de «bare» var forlovet.

Saken fortsetter nedenfor.

FØRSTE GANG: Første juledag var første gang Meghan Markle og dronning Elizabeth viste seg offentlig sammen. Foto: NTB Scanpix
FØRSTE GANG: Første juledag var første gang Meghan Markle og dronning Elizabeth viste seg offentlig sammen. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Julen 2010 ble nemlig hertuginne Kate (35), den gang Kate Middleton, ikke invitert til Sandringham, ifølge nyhetsbyrået Reuters. Dette til tross for at hun og prins William (35) kort tid før hadde annonsert forlovelsen sin, i likhet med Meghan Markle og prins Harry.

Dette ble også første gang Meghan og dronningen viste seg offentlig sammen.

Se og Hørs kongehusekspert, Caroline Vagle, har tidligere forklart at dronning Elizabeths avgjørelse er med å tegne et bilde av et kongehus som tilpasser seg den moderne tid.

- Det britiske kongehuset er jo av de aller mest konservative, men nå har de åpenbart sluppet litt opp. Det er jo naturlig at nyforlovede, som allerede er samboere, også får feire julen sammen. ​

GIFTERMÅL: Prins Harry og Meghan Markle i intervju om bryllupet som skal finne sted til våren. Video: NTB / Scanpix Vis mer Vis mer

LES OGSÅ: Her er Golden Globe-øyeblikkene vi aldri glemmer​​

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer