Kjell Gunnar Holtnes:

- Drømmer forsvinner når man bruker dop. Det var godt å komme tilbake

Petter «Uteligger» Nyquist tok med seg kameraten til Afrika, og oppfylte hans største drøm.

TIL AFRIKA: I Petter Nyquists nye serie skal han ta med seg åtte rusavhengige på tur. Én av dem er Kjell Gunnar Holten, som torsdag ettermiddag stilte til intervju sammen med Petter på «Senkveld». Foto: Anders Grønneberg
TIL AFRIKA: I Petter Nyquists nye serie skal han ta med seg åtte rusavhengige på tur. Én av dem er Kjell Gunnar Holten, som torsdag ettermiddag stilte til intervju sammen med Petter på «Senkveld». Foto: Anders Grønneberg Vis mer

(Seoghør.no): Det var i 2015 at Petter «Uteligger» Nyquist (38) erobret hele Norge med sitt eksperimentelle tv-program på TV 2. Han forsøkte å leve som uteligger selv, noe som engasjerte tusenvis av nordmenn.

I seinere år har han vært en tydelig stemme i rusmisbrukere og hjemløses favør.

Torsdag ettermiddag var Petter på besøk hos «Senkveld»-gutta Thomas Numme og Harald Rønneberg i Nydalen i Oslo.

Med seg hadde han Kjell Gunnar Holtnes, som medvirker i den nye dokumentaren til TV 2-profilen. «Petter Uteligger: Kjell Gunnars drøm» har premiere på søndag.

Rusmisbrukeren som Nyquist ble venn med på gata hadde en drøm om å reise til Afrika. Den valgte Petter å oppfylle.

Saken fortsetter under bildet.

GODE VENNER: Petter Nyquist og Kjell Gunnar Holtnes på besøk hos «Senkveld» torsdag ettermiddag. Foto: TV 2
GODE VENNER: Petter Nyquist og Kjell Gunnar Holtnes på besøk hos «Senkveld» torsdag ettermiddag. Foto: TV 2 Vis mer

Oppfylte kameratens drøm

Kjell Gunnar var å se i første sesong av programmet, og var en av dem Nyquist ble kjent med vinteren 2014. Han hadde da bodd på gata i åtte år.

I «Senkveld» fortalte duoen om hvordan reisen til Sør-Afrika ble til.

- En dag bestemte jeg meg for å ta han med til Afrika. Vi prata mye i parkeringshus rundt om, og han så for seg å reise til Afrika for å hjelpe hiv- og aids-syke barn, forteller Petter og fortsetter:

- Også dro jeg jo hjem, og han ble værende på gata. Jeg ville realisere den drømmen for ham, sier han til applaus fra salen.

Petter berømmer kompisen og reisekameraten for sin store innsatsvilje. Hjemme i Oslo sparte rusmisbrukeren opp penger for sin egen del, men med en gang han kom seg til Afrika valgte han å bevilge pengene til et annet formål.

- Han tigget for å spare penger, og da han kom ned ga han bort pengene sine, forteller den stolte TV 2-profilen om Kjell Gunnar.

Rusfri i ett år

På turen fikk de to se blant annet elefanter og løver. I «Senkveld»-sofaen kunne Kjell Gunnar avsløre noe annet med turen, som fikk applaus fra både salen og programlederne.

Under Afrika-turen var han rusfri, med unntak av små mengder metadon. Han har faktisk vært rusfri i over ett år nå.

- Man begynner jo å tenke som et normalt menneske. Jeg sover fortsatt dårlig, men jeg fikk tilbake drømmene. Drømmer forsvinner når man bruker dop. Det var godt å komme tilbake, sier Holtnes fra sofaen.

Vil tilbake

Etter innspilling forteller Petter og Kjell Gunnar til Seoghør.no at reisen de foretok seg i fjor var flott. Nå gleder de seg til å vise frem det ferdige produktet.

- Dette er rett og slett en feel-good dokumenter. Det sier noe om vennskapet vi har, og det er fint å vite at det har sådd noen frø hos deg, forteller Petter.

Verken han eller kameraten legger skjul på at turen har vært av stor viktighet. Neste år vil nemlig Kjell Gunnar tilbake til Afrika, der han håper på å få seg jobb.

- Målet er jo å få jobb i Sør-Afrika. Kanskje med noen dyr som har vært mishandlet, eller syke barn. Når vi var der nede var vi innom barnehjem og tok oss av barna. Det var meget hyggelig, forteller han.

Nyquist mener at reisen deres viser hvor god effekt noe sånt som dette kan ha for rusmisbrukere.

- Noen ganger glemte han til og med å ta metadonet sitt, så ivrig og fornøyd var han. Jeg synes det er viktig at vi skal leve i et samfunn der ingen diskriminerer hverandre eller ser ned på dem som har det vondt. Dette har blitt en stor del av livet mitt, og det å kunne være der for blant andre Kjell Gunnar er noe jeg brenner for, forteller han.

Var i nesten-ulykke

Søndag 6. mars er det premiere på «Petter Uteligger: Gata til Nordkapp». Her tar han med seg åtte rusmisbrukere på tur langs Norge, hvor ett av premissene for turen er at de skal holde seg rusfrie.

På «Senkveld» røper 38-åringen at turen bød på flere problemer, deriblant at de svært få ganger klarte å holde avtalene de hadde planlagt.

Det var derimot ikke det største problemet de støtte på underveis.

I starten av juni skrev Dagbladet om en paragliderulykke på Voss, der en av personene i Nyquists turfølge ble skadd.

- Paraglideren skal ha fått problemer raskt etter at de hoppet ut, og det endte med at de kræsjet inn i et tre. Vår deltaker var ved bevissthet, men klaget over smerter i ryggen, og ble derfor fraktet til sykehus med luftambulanse, sa TV 2s kommunikasjonssjef Jan-Petter Dahl den gang.

Petter Nyquist fortalte til Dagbladet i januar at mannen ikke fikk større skader enn at han kunne være med videre på turen etter et døgn på sykehus.

- Det er en hendelse vi skulle vært foruten. Det var ikke noen ålreit situasjon å være i, men det var det som skjedde, sier TV-profilen om ulykken.

Petter «Uteligger» Nyquist hadde en rar opplevelse da han for første gang på flere dager sov innendørs. Vis mer