Elin Tvedt:

Drømmen raknet - nå snur Nav

Den tidligere TV 2-profilen risikerte å måtte slutte med sykepleierstudier etter avslag fra Nav. Samtidig skriker samfunnet etter nettopp sykepleiere. Nå gjør Nav helomvending i saken.

SYKEPLEIERDRØMMEN KNUSTE: Hele Norges Vær-Elin drømte om å bli sykepleier. Etter ett og et halvt års studier fryktet hun at drømmen var knust. Foto: Bent Are Sigvaldsen/ Se og Hør
SYKEPLEIERDRØMMEN KNUSTE: Hele Norges Vær-Elin drømte om å bli sykepleier. Etter ett og et halvt års studier fryktet hun at drømmen var knust. Foto: Bent Are Sigvaldsen/ Se og Hør Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Elin Tvedt (47), også kalt «Hele Norges Vær-Elin» på 1990-tallet, har vært en kjent TV-profil i mange år. Som TV 2s væranker ble hun rikskjendis nærmest over natten.

Siden har hun også vært programleder i både NRK og TVNorge, gitt ut bok og blant annet deltatt i «Skal vi danse». I 2016, etter 20 år i rampelyset, forlot hun TV 2.

Etter å ha sluttet i TV 2 begynte 47-åringen å jobbe med å skreddersy reiser og opplevelser for folk - hjemme på Ølen. Men da coronapandemien slo inn for fullt mistet hun jobben, noe som gjorde at hun måtte tenke helt nytt.

- Jeg tenkte: «Shit, hva gjør jeg nå»? Jeg har jo to barn og bor alene, og går i utgangspunktet drastisk ned økonomisk ved å gå på dagpenger, forteller hun til Se og Hør mandag.

STIAN BARSNES-SIMONSEN: Ansiktet utad på barndommen til veldig mange er Stian Barsnes- Simonsen. Vi har rett og slett spurt han hva han har gjort i det siste. Video: NRK/TV2 Play/Rød løper. Reporter: Jenny Emilie Aas Vis mer

Frustrert

Til slutt fant hun imidlertid en løsning, fordi man i en periode i forbindelse med pandemien fikk lov til å kombinere dagpenger og utdanning:

- Jeg skjønte at det går an å utdanne seg mens man får dagpenger. Jeg har alltid hatt lyst til å jobbe innenfor helse, selv om jeg ikke har hatt kunnskapen til det. Så da begynte jeg med sykepleierutdanning, og det er det jeg har holdt på med i halvannet år nå.

I SYKEPLEIERUNIFORM: Her er Elin Tvedt ikledt sykepleieruniformen som hun er blitt så glad i. Foto: Privat
I SYKEPLEIERUNIFORM: Her er Elin Tvedt ikledt sykepleieruniformen som hun er blitt så glad i. Foto: Privat Vis mer

Dagpenger, det fikk hun. Men i et Facebook-innlegg mandag uttrykker den tidligere værmelderen sterk frustrasjon over detaljer i Nav-systemet som ikke lenger ville gi henne den økonomiske støtten hun trenger, og som ville føre til at hun måtte legge sykepleierstudiene bak seg.

Det skjer halvannet år inn i studiene, når hun er omtrent halvveis - og har neste eksamen 21. desember.

SYKEPLEIER: Cecilie Krogh er gammel sykepleier, og meldte seg til tjeneste da oppfordringen fra byrådsleder Raymond Johansen kom. Etterpå angret hun seg. Vis mer

«I dag tar jeg på meg sykepleieruniformen for siste gang. Dette er så inderlig trist. Etter ett og et halvt år på sykepleiestudiet, ja, jeg er så og si halvveis, så er det slutt. På grunn av firkantede regler. Siden dette mest sannsynlig gjelder flere enn meg, skriver jeg dette i håp om å bli hørt», skriver hun.

Les hele svaret til direktør Ellen Christiansen i Nav Arbeid og ytelser nederst i saken!

Fikk avslag

Overfor Se og Hør legger ikke Tvedt skjul på at hun er frustrert. For regjeringen har laget nye regler, som i utgangspunktet skulle gjøre det enklere for folk å få dagpenger mens de utdanner seg.

For hennes del ville det bety at hun kunne tatt bare 15 studiepoeng i halvåret, altså halvparten av et fulltidsstudium. Skolen hun studerer på hadde tilrettelagt slik at dette kunne bli mulig.

SYKEPLEIER: Ina Beate Kilnes høstet skryt av de andre deltakerne da hun sjekket inn på «Paradise Hotel». Ina har nemlig allerede rukket å utdanne seg som sykepleier. Her gjestet hun «Pærra-preik» sammen med Newa Reza. Video: Marie Røssland / Programleder: Kine Falch Se hele programmet her: https://youtu.be/gdUZTpzV5L0 Vis mer

- Jeg tenkte at dette kom til å gå fint, selv om jeg måtte søke om å få fortsette. Men jeg fikk avslag, forteller hun mandag.

Ifølge Tvedt er det én bitteliten detalj som veltet hele sykepleierdrømmen: Det må nemlig gå 12 uker fra søknaden om dagpenger blir behandlet, til det tidspunktet du begynner på skolen.

- Det synes jeg ble litt feil. Hadde de kommet opp med en god begrunnelse for hvorfor, for eksempel at de ikke kunne utdanne folk på den måten, så hadde det vært greit, sier hun.

- De svarte sent

Tvedt søkte om dagpenger i april.

- De fleste søkte i mars, og hadde jeg gjort det, ville det sikkert gått bra. Men fordi de hadde så mye å gjøre fikk de ikke gitt meg svar før i juli - midt i fellesferien, forteller hun.

Da var det bare én måned igjen til hun skulle begynne på studiene.

NY HVERDAG: Elin Tvedt var værmelder i en årrekke på TV 2. Nå satser hun på å bli sykepleier. Foto: TV 2
NY HVERDAG: Elin Tvedt var værmelder i en årrekke på TV 2. Nå satser hun på å bli sykepleier. Foto: TV 2 Vis mer

- Det er de som har svart meg sent, samtidig som det da er langt under 12 uker fra dagpengesvaret til jeg begynte på skolen, hevder hun.

Tvedt synes avslaget ble gjort på et ganske så tynt grunnlag.

- For jeg har jo ikke kontroll på hvor lang tid de bruker på å behandle søknaden min, understreker hun.

«INGENTING Å LE AV»: Odd Magnus Williamson røper hvordan han fikk ideen til kinofilmen der han selv spiller hovedrollen. Med seg på laget har han den oscarnominerte regissøren Petter Næss. Reporter: Thea Hope. Video/Klipp: Celina Morken Vis mer

- Må gå hjemme

Hun ringte til Navs kontaktsenter for å forhøre seg om dette virkelig var grunnen til at hun måtte slutte på studiet. Og det var det, forteller hun.

- De sa selv at jeg burde klage, og at dette var urettferdig. Men det er jo ikke de som sitter på kontaktsenteret som behandler sakene.

For Tvedt var situasjonen nå prekær: Hun bestemte seg for å klage på avgjørelsen, men fikk opplyst av Nav at saksbehandlingen kan ta opptil 34 uker.

FORTID: Morten Hegseth tok over dommerjobben til ekskjæresten Tore Petterson i «Skal vi danse» før den 17. sesongen. Men kontakt har de ikke hatt. Video: Rød Løper Vis mer

- Det hjelper meg fint lite når jeg må vite om jeg kan gå på skolen igjen den 3. januar, sier hun, og legger til:

- Og vi vet alle hvor mange sykepleiere samfunnet trenger akkurat nå ... For å få dagpenger må jeg nå slutte å studere, og heller gå hjemme. Det føles bare helt feil.

Siste håp

Nå håper hun at Nav vil behandle klagen hennes innen nyttår. Det mener hun er den eneste måten hun kan fortsette sykepleierutdannelsen sin på.

- Om ikke må jeg avbryte utdannelsen, for med to barn hjemme vil det ikke gå uten at jeg får støtte fra Nav.

INFLUENSER: Katarina Flatland er både programleder, podkaster og lege, men blogging lot hun ligge på hylla. Reporter: Anniken Aronsen. Video: Thea Hope/ Rød Løper Vis mer

Med mulighet til å fullføre sykepleierstudiet, mener hun at hun ville vært garantert jobb, og ikke minst - vært ute av Nav-systemet.

- Det er mulig jeg er litt subjektiv her, men jeg mener jo at dette er en vinn-vinn-situasjon for alle parter, med tanke på samfunnets behov for sykepleiere, sier hun.

- Veldig trist

Innlegget der hun først delte sin fortvilelse, har fått enorm respons. Til nå er det delt 5700 ganger, og over 1000 har kommentert saken.

- Jeg har blitt kontaktet av rådgivere, advokater og politikere også.

- Du skriver at du gråter?

TREND: Denne TikTok-trenden skaper reaksjoner. Leger og eksperter er nå redde for at den skal øke skepsisen til coronavaksinene. Video og reporter: Klaus Holm Fjellro / Dagbladet TV. Musikk: Epidemicsound. Vis mer

- Ja, men jeg mener det jo litt billedlig. Det er ikke sånn at dagen i dag er ekstra ille, for det var like ille i går. Men jeg synes jo at det er veldig trist. Ikke bare for meg, sier hun, og utdyper:

- Jeg har jo studert i ett og et halvt år nå, på et studium som er viktig. Jeg gir alt, samtidig som økonomien ikke er kjempegod når man går på dagpenger. Det føles veldig fortvilende.

- Skulle ikke fått avslag

Elin Tvedt har opphevet Navs taushetsplikt overfor Se og Hør i denne saken. Da Se og Hør tar kontakt med Nav for å konfrontere dem med påstandene til Tvedt, sier de at det hele er en feil:

- I denne saken har vi gjort en feil, og det beklager vi på det sterkeste. Feil dato ble registrert i saken da den ble behandlet, og dette ble ikke oppdaget i kontrollen. Vi la ved en feil inn at hun hadde fått dagpenger i juni i år, mens hun faktisk fikk det i juni i fjor, skriver Ellen Christiansen, som er direktør for Nav Arbeid og Ytelser, tirsdag formiddag.

FORBAUSER: Gloria de Paula var tidligere modell, men det nye karrierevalget forbauser. Video/bilder: @glorinahdepaula / Instagram Vis mer

Hun sier at Tvedt ikke skulle fått avslag i denne saken.

- Hun har etter regelverket rett til dagpenger under utdanning og det har hun nå fått beskjed om. Vi har rettet opp feilen og sendt henne et nytt vedtak, sier Christiansen, og legger til:

- Vi er lei oss for at vi ikke fanget opp feilen da hun var i kontakt med oss. Det burde vi gjort, og vi beklager den belastningen hun har hatt på grunn av dette. Vi vil følge opp denne saken internt for å se hva vi kan lære av den.

Nettavisen omtalte Navs snuoperasjon først.

- Lettet og glad

Det betyr at Elin Tvedt ikke trenger å legge sykepleieruniformen på hyllen, men kan fortsette med studiene slik hun hadde håpet.

- Jeg er veldig lettet og glad. Jeg vet ikke helt om det har gått opp for meg ennå, skriver Tvedt i en SMS til Se og Hør tirsdag formiddag.

HELT OVER NATTA: Verden fikk øynene opp for islendingen Rúrik Gíslason da han ble byttet inn mot Argentina i VM 2018. Nå har karrieren skutt fart. Video: Rød Løper/RTL Vis mer

Hun mener likevel det er viktig å få saken frem i lyset, selv om hun nå har fått beskjed om at Nav har gjort feil.

- Dette kan gjelde mange andre også, og det er kanskje ikke alle som orker eller har mulighet til å ta den kampen jeg har tatt. Jeg har et håp om at dette kan bidra til å gjøre det litt lettere å nå frem, skriver hun.

LES OGSÅ: Slik gikk det med NRK-profilen

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer