Samuel Massie:

Dro ut sin egen sønn

Samuel Massie rakk akkurat å komme hjem fra tur med bestefar før fødselen.

IMPONERT: I sommer ble Samuel Massie (t.h) far for første gang. Da samboeren gikk gravid, reiste han og bestefar Arne (t.v) rundt i Europa sammen i en bobil. Heldigvis rakk Massie hjem til fødselen - der han også bidro stort. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
IMPONERT: I sommer ble Samuel Massie (t.h) far for første gang. Da samboeren gikk gravid, reiste han og bestefar Arne (t.v) rundt i Europa sammen i en bobil. Heldigvis rakk Massie hjem til fødselen - der han også bidro stort. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer
Publisert

«Halloien», roper Samuel Massie (27) fra andre side av restauranten til Se og Hør. Han kan virke brautende, uforsiktig og som en som tar ting på sparket. Det er han også, men i det siste har det skjedd noe. I sommer ble bergenseren pappa for første gang, noe han holdt hemmelig i et halvt år.

Han har derimot ingen planer om å sette livet på vent, men at den lille gutten venter hjemme i Nittedal, gjør en kanskje litt mer forsiktig. Derfor er det fint å kunne søke råd i bestefar Arne Ulvolden (84), som han atter en gang har reist på tur med.

Den kreftsyke 84-åringen opplevde en ny vår i livets høst da barnebarnet tok ham med på tur i 2017. Reisen ble filmet, og resultatet ble sendt på TV 2 til stor begeistring for folket. Nå har de to generasjonene reist ut på tur igjen. I en bobil har de krysset grenser i hele Europa, med et mål for øye; De ville gjerne nå Antarktis.

PÅ TUR: Barnebarn og bestefar reiste Europa rundt i denne fargerike bobilen. På vårparten satte de imidlertid kursen hjem igjen, for her skulle større ting skje. Foto: Vaidas Misiunas/TV 2
PÅ TUR: Barnebarn og bestefar reiste Europa rundt i denne fargerike bobilen. På vårparten satte de imidlertid kursen hjem igjen, for her skulle større ting skje. Foto: Vaidas Misiunas/TV 2 Vis mer

Spesiell fødsel

Før den tid måtte duoen imidlertid sette kursen mot Norge igjen, der fødselen av Massies sønn var nært forestående.

- Jeg fortalte bestefar at Rosa (samboeren, jour.anm) og jeg ventet barn før vi reiste. Hun var altså gravid da vi to kjørte rundt i Europa i bobilen vår, så det er klart at vi pratet en del om dette. Han har jo gjort dette før, og jeg fikk mange gode råd, sier Massie til Se og Hør, og ser bort på 84-åringen.

Bobilen parkerte de to i Roma på vårparten, før de altså reiste hjem til Norge. Det skulle ikke være sommer i mange dager før et av Massies største øyeblikk i livet skjedde.

Den 13. juni kom nemlig sønnen Gabriel Rafiki Santos Massie til verden. Det på et noe utradisjonelt vis.

- Jeg dro ut min egen sønn, sier han og drar på smilebåndet.

- Vi sto der inne på fødestua, og det var absolutt ikke noe jeg hadde planlagt. Et minutt før han kom spurte jeg jordmor om det var greit at jeg tok over - fordi jeg fikk veldig lyst. Hun svarte at det var greit om det var greit for Rosa, og det var det jo, forklarer han.

BESTEVENNER: Den reiselystne oppdageren Samuel Massie har et helt spesielt forhold til sin bestefar. Se reaksjonene på de rørende hilsnene til hverandre. Video: Henning Lillegård/Linn-Christin Marthinussen / Redigering: Ørjan Ryland Vis mer

Varmetrøbbel

27-åringen tok oppgaven på strak arm, men ikke alt gikk udramatisk for seg. Den lille gutten var kald, og personellet i rommet ble sendt for å hente diverse utstyr. Massie bestemte seg for å gjøre sitt, og tok av seg på overkroppen for å overføre sin varme til sønnen.

- Jeg kastet skjorta og holdt ham inntil meg. Da tok det ikke lang tid før han ble varm igjen. Det var vill jubel der inne, og jeg ble nesten tilbudt jobb som jordfar, ler han, mens den nybakte oldefaren smiler ved siden av.

INSPIRERT: Massie sier at han fikk mange gode råd av bestefaren sin, som nå er oldefar til hans førstefødte. Foto: NTB scanpix
INSPIRERT: Massie sier at han fikk mange gode råd av bestefaren sin, som nå er oldefar til hans førstefødte. Foto: NTB scanpix Vis mer

Den nye familien bor sammen i Nittedal utenfor Oslo, der de også bor med de to barna samboeren har fra et tidligere forhold. Massie har tidligere pratet om at han hadde et stort ønske om å bli far, en drøm som altså har gått i oppfyllelse ganger tre.

Noe manual på hvordan man skal være far, har han derimot ikke. Derfor er det godt å ha bestefaren.

- Han er en stor inspirasjon, nettopp fordi han er så kunnskapsrik og nysgjerrig. Jeg har alltid jukset på alle prøver, fordi jeg fant fasiten. Bestefar er fasiten i barneoppdragelse. Han kan si at jeg må forberede meg på det og det, og om hva som skjer når barnet når den og den alderen, forklarer han.

GODE VENNER: Arne og Samuel har et nært og tett bånd. Foto: TV 2
GODE VENNER: Arne og Samuel har et nært og tett bånd. Foto: TV 2 Vis mer

84-åringen tilføyer:

- Dette er noe jeg har opplevd selv, men det finnes ingen fasit. Alle barn er forskjellige og må behandles deretter, sier han, og tar barnebarnet på skuldra.

Egne regler

Det er ingen tvil om at Massie ikke var klassens beste elev, og at han hele livet har fulgt egne regler. At han har blitt far, vil selvfølgelig påvirke noe, men han har ingen planer om å sette sitt eget liv på vent for å oppdra sønnen.

Tvert imot håper han at livet hans kan bli til inspirasjon.

- Man får et annerledes forhold til konsekvenser og risiko, men jeg er den jeg er. Jeg føler sterkt at man ikke kan stoppe å ta sjanser bare fordi man er pappa. Man kan ikke si at noe ikke interesserer en, sier han, og fortsetter:

- Jeg ser dessverre litt for mange som gir avkall på sin egen identitet for å leve for barna. Det fungerer ikke, dessverre. Min filosofi er at jeg blir en bedre far ved å dyrke det jeg elsker. Ved å gjøre det, smitter det forhåpentligvis over på han, sier 27-åringen.

Første episode av andre sesong av «Samuel og bestefar» går på TV 2 klokka 20:00.

Vis mer

LES OGSÅ: Durek Verrett: Refses etter TV-nyhet

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer