Katarina Flatland og Harald Dobloug:

Dro legespøk i retten

Harald Dobloug møtte torsdag i Oslo tingrett i forbindelse med boligtvist.

I RETTEN: Katarina Flatland og Harald Dobloug kjemper denne uken for prisavslag på 2 millioner kroner. Foto: Tor Kvello / Se og Hør
I RETTEN: Katarina Flatland og Harald Dobloug kjemper denne uken for prisavslag på 2 millioner kroner. Foto: Tor Kvello / Se og Hør Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

OSLO TINGRETT (Se og Hør): Sommeren 2020 kunne programleder Katarina Flatland Dobloug (32) og ektemannen Harald Meling Dobloug (32) juble over å ha kjøpt seg villa ved Holmendammen i Oslo til 14,5 millioner kroner. Da hadde de i seks år bodd sammen på Majorstuen.

Boligdrømmen fikk imidlertid en brå vending da paret oppdaget omfattende fukt og drenineringssvikt under oppussingen. De har derfor gått til sak mot selgerne av villaen, og krever 2,1 millioner i erstatning.

I sluttinnlegget fra deres advokat, Gina Kristiansen Borgersrud, står det at utbedringen av skadene og dreneringen er anslått til 2 millioner kroner.

INFLUENSER: Katarina Flatland er både programleder, podkaster og lege, men blogging lot hun ligge på hylla. Reporter: Anniken Aronsen. Video: Thea Hope/ Rød Løper Vis mer

Motpartens advokat, Anders Langeland, mener imidlertid i sitt sluttinnlegg at ekteparet Dobloug var kjent med «svakheter og den risiko som det nå reklameres over», og at selgerne ikke har hatt kjennskap til svakheter utover dette.

I tillegg mener de saksøkte at villaen hadde forventet tilstand med tanke på alder og det som er beskrevet ved salg. Motparten mener også at reklamasjonen er for sent fremsatt, altså et halvt år etter overtakelse. Han ønsker frifinnelse for sine klienter.

Villaen ble bygget i 1994.

Flatland ikke i retten

Det er satt av to dager i Oslo tingrett til saken. Flatland selv var ikke tilstede i retten, men det var ektemannen. Han gir sin partsforklaring torsdag. Legen møtte i retten i mørk skjorte.

Han forteller Se og Hør at det er han som kjenner saken best, og at kona er i praksis på Rikshospitalet, og at det derfor var naturlig at han møtte i retten alene.

ÅPENHJERTIG: Katarina Flatland og Harald Dobloug delte klipp fra fødestuen i en episode av podkasten «Åpen journal». Video: Rød Løper Vis mer

Både Dobloug og Borgersrud ønsker å avvente med å kommentere saken mens den pågår i retten.

Kjendisparets advokat påpeker i sin innledning at det i salgsoppgaven var skrevet at huset hadde god standard. Hun forteller at kjendisparet gjorde grundige undersøkelser med takstmann etter overtakelse, og at de da ikke avdekket noe som skulle tilsi fullstendig dreneringssvikt.

Dro legespøk

Dette sier også Dobloug i retten. Han beskriver seg selv som over middels grundig, og forteller at han undersøkte nøye og forhørte seg rundt i forbindelse med kjøpet, og særlig med tanke på kjeller.

Han forklarer seg selvsikkert og har åpenbart satt seg godt inn i både saken og faget.

Han mener at det ikke var noen grunn til å tvile på at dreneringen var god, da det ikke var oppgitt noen symptomer på det motsatte i tilstandsrapporten.

Da de januar 2021 skulle pusse opp underetasjen oppdaget de imidlertid fuktskader, og reklamerte til selger.

DRØMMEBOLIGEN: I YouTube-serien «Klarna stikker innom» viste Jan Thomas og kjæresten Harlem frem leiligheten sin. Vis mer

- Tenkte du at alder var et symptom, spør dommeren.

- Nå er jeg lege, og vi bruker aldri alderen som noe symptom, svarer Dobloug til humring fra retten.

Omfattende fuktskader

I februar 2021 gjorde takstmann grundigere undersøkelser, og fant flere fuktskader. Konklusjonen var nedslående - ekteparet måtte grave opp rundt hele huset, og utbedre dreneringen fullstendig. Bare en måned senere ble det oppdaget fuktskader på badet i underetasjen - og takstmann kunne slå fast at fuktskadene hadde begynt allerede før 2014.

DRØMMEHJEMMET: Helene Olafsen og Jørgen Nilsen kjøpte drømmeboligen på Malmøya. Her viser de frem huset i YouTube-serien «Klarna stikker innom». Video: Klarna Vis mer

I retten vises flere bilder av betydelige fuktskader på det ekteparet trodde var drømmeboligen. Halvannet år etter at de punget ut 14,5 millioner kroner for huset, står de nå overfor kostnader på 2 millioner og omfattende arbeider på eiendommen.

Ekteparet har allerede pusset opp hele underetasjen, noe Flatland selv har dokumentert på Instagram.

De saksøktes advokat sier i retten at han reagerer på at hele underetasjen er pusset opp av kjendisparet når de mener det foreligger fullstendig dreneringssvikt.

- Vi visste at vi ville overflateoppusse, det var ingen hemmelighet at det var en kjeller med standard fra 1994. Vi visste også at det hadde bodd barn i kjelleren, at den skulle være ubeboelig hadde vi ingen forutsetning for å vite, sier Dobloug i retten.

PÅ INNSIDEN: Mikkel Christiansen viser oss rundt i det spektakulære huset sitt i Mjøndalen. Vis mer

- Ubeboelig

Han forklarer at han og Flatland hadde planlagt å leie ut deler av kjelleren, som også var gjort av tidligere eier. Han forteller også at de har gjort ren overflatebehandling for å gjøre kjelleren mer tiltalende, og at de er klar over at dette må rives igjen for utbedringen.

- Jeg er ikke her for å få ny drenering, jeg er her fordi jeg kjøpte et hus med en kjeller hvor det bodde barn, og som det ikke var noen symptomer på svikt på. Nå sitter jeg med et hus hvor en tredjedel av boligen ikke er beboelig, sier han.

«EXIT»-HUSET: Ørnulf Høyer var med i «4-stjerners middag». Der viste han frem huset som er blitt brukt i blant annet i «Exit» og «Olsenbanden jr.» Video: Discovery+ Vis mer

Han er tydelig på at han ikke ønsker å heve standarden på boligen, og at det ikke er formålet med søksmålet.

- Jeg ønsker et tett hus, vi har bodd her nå i 1,5 år, og en tredjedel av boligen er ubeboelig. Når du kjøper et hus til 14,5 millioner som beskrives som et drømmehus for familien, så det er litt leit, sier han avslutningsvis.

Selger avviser i sin partsforklaring at de kjente noe til dreneringssvikten, og at de selv aldri opplevde utfordringer knyttet til dette. Han forteller at det var ukjent for dem at det var fukt i kjelleren.

LES OGSÅ: Boligkrangelen løst

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer