Fredag kveld gikk prisutdelingen «Humorprisen» av stabelen for første gang, i regi av Morten Ramm (40) og Trond Håndlykken Kvernstrøm (52).
Både i forkant og under prisutdelingen mottok Ramm og Kværnstrøm stor heder for hvordan en humorpris endelig har inkludert den yngre garde, og fokusert på et bredere spekter av komikere - enn bare de på scene og TV.

- Ble truet på livet på scenen
Likevel er det ikke alle som ble like begeistret etter at de totalt åtte prisene ble delt ut. Av totalt 31 nominasjoner var tre av dem kvinner - der ingen kvinnelige nominerte kunne dra hjem med en pris i lomma.
- Det jo en skuffelse at ikke en eneste kvinne vinner. Vi tok jo til gjengjeld et rent bord under Vixen-utdelingen i går, fleipet Else Kåss Furuseth (38) til Se og Hør etter «Humorprisen» fredag.
- Nå skal alle her ha fest, mens Sigrid har dratt hjem for å skrive kronikk. Den signerer jeg gjerne på, uttalte hun.
Else Kåss Furuseth ledet blant annet gårsdagens show.

«Har vi ikke fått bevist noen gang gjennom året at kvinner er morsomme? Hva må man gjøre for å være med i gjengen? Det er begrenset hvor lenge man gidder å sitte og klappe til at menn på rekke og rad kommer opp på scenen og takker for prisen», skriver Sigrid Bonde Tusvik (38) i kronikken, publisert hos Dagbladet lørdag.
Hun er imidlertid ikke alene om å mene at gårsdagens prisutdeling ble en tankevekker.
- Blir sjokkert
- Det underlige, og kanskje også det tristeste, er at man egentlig ikke tenker over at kvinnene er dundrende underrepresentert før Else faktisk understreker det mot slutten av kvelden. Det skammer jeg meg over. Jeg er vel også vant til at det bare er sånn det er, sier programleder Live Nelvik (36) til Se og Hør.

Med NRK-serien «Parterapi» var det komiker Kevin Vågenes (32) som stakk av med de fleste prisene. Blant annet for Årets morsomste på TV.
- At Kevin Vågenes var årets morsomste på TV, er det ingen tvil om, men fraværet av kvinner som både nominerte og vinnere, gjenspeiler ikke det humor-Norge jeg kjenner, sier Nelvik.
- Må bli mer bevisst
Nelvik innrømmer at hun kjenner for lite til juryen og prosessen i «Humorprisen», til å kunne uttale seg. Likevel stusser hun over noen av prisvinnerne, spesielt i kategorien Årets sceneshow, der blant andre Hege Schøyen, Linn Skåber og Cecilie Steinmann Neess var nominert med showet «Tre elefanter i rommet».

- I kategorien sceneshow kommer man jo ikke utenom Cess, Hege og Linn. De har solgt og selger for fulle hus over hele landet, og har sikkert tjent nok til å kjøpe seg et lite cruiseskip hver, i hvert fall chartre et. Det må man vel kalle en suksess.
Live Nelvik mener at den skjeve fordelingen bunner i at vi ikke er bevisste nok på det selv.
- Det begynner vel med at vi alle må bli mer bevisste og rausere. I tillegg gjør jeg mitt ved å produsere en skokk med små kvinner som vokser opp med at morsomme damer er like morsomme som morsomme menn. Og la det være sagt. «Humorprisen»s suverent morsomste var Else Kåss Furuseth.

- Jeg er jo ikke hans største fan
- Humor er en publikumsport
Dagen før «Humorprisen» gikk av stabelen på Christiania Teater i Oslo fredag, ble årets «Vixen Award» arrangert på nøyaktig samme sted.
Komiker Tore Petterson (40) var på plass til begge utdelingene.
- Det er en ganske mye annerledes energi her nå. Betraktelig mye mer mandig i dag. Jeg koste meg nok mer i går, energimessig - for den «mann, mann, mann» greia treffer meg nok mindre. Men det beviser jo bare at humorbransjen trenger flere kvinner, og det jobber man med stadig, uttalte Petterson rett før «Humorprisen» satte i gang.
Da «Humorprisen» var ferdig, satt også han igjen med en del meninger om startskuddet, på det som Morten Ramm håper skal bli en årlig utedeling.

- En ting er at det ble som det ble, for vinnerne fortjente jo prisen sin, men det er nominasjonene jeg stusset over. Det burde vært mange flere nominerte i hver kategori. Dette bærer preg av en jury som bare går og ser standup, TV og følger på nett de folkene de kjenner personlig, sier Petterson til Se og Hør.
Komikeren og «Skal vi danse»-profilen mener at humor er en publikumsport, og bør derfor også dømmes av publikum. Han mener at en jury bestående av «vanlige folk» ville blitt mer rettferdig.

- Han knuste alle glassene jeg hadde
- Kvinner er morsomme, det vet vi jo, og Else beviste det så til de grader i går! Men når så få av dem er nominert, blir det vanskelig å gjøre dette på en rettferdig måte. Sa det jo i går: det var langt mellom kvinner i salen. Komikk er mannsdominert, men salen viste også at bare én venninnegjeng var invitert - venninnene til arrangørene. Mine komikervenninner var ikke engang invitert, sier Petterson.
- Vurderer ikke etter helhet
Trond Håndlykken Kværnstrøm, som arrangerte «Humorprisen» sammen med Morten Ramm, er helt enig med Bonde Tusvik om at det helst burde vært flere kvinner representert under prisutdelingen.
- Dette er noe vi har vært bevisst på, og som vi har vurdert flere ganger. Juryen har ikke vurdert etter helhet, men kategori for kategori, sier Kværnstrøm til Se og Hør.
- Vi er helt enig at det er altfor få kvinner nominert, og at det er uheldig at det er bare menn som stikker av med prisene, men det er heller ikke riktig at kvinner skal kvoteres inn på bakgrunn av kjønn. Så det er sånn det ble denne gangen. Vi må fortsette å ha fokus på å få inn flere kvinner i humorbransjen og mange andre steder i samfunnet.
Kværnstrøm understreker at de har jobbet bevisst med å få med flere kvinner i juryen, og oppfordret de som er med til å ha med flere kvinner. Han forteller at de har forsøkt å rekruttere flere kvinner i juryen helt siden de begynte å planlegge prisen for fem-seks måneder siden.
- Når man skal lage noe nytt og ikke minst prøve å ta stafettpinnen videre etter en utdatert «Komipris» så vil vi bli møtt med skepsis, det er helt naturlig. Det har vært en utfordring å få engasjementet hos den kvinnelige delen av humorbransjen. Jeg setter veldig pris på engasjementet til Sigrid, jeg synes det er viktig, men vi må også prøve å være engasjerte i forkant, ikke bare i etterkant av hendelser, sier Kværnstrøm, og legger til:

- Sigrid kjenner Morten og meg godt, hun vet veldig godt at vi ikke ønsker å lage en mannepris. Mannen hennes sitter i juryen og hennes engasjement vil bli verdsatt også i forkant av neste års «Humorpris».
- Kan ikke kvotere inn prisvinnere
Skribent og castingansvarlig i NRK, Kelly Bricen, er en av de seks kvinnelige jurymedlemmene av en stab på 16 personer. Bricen sier til Se og Hør at hun forstår Bonde Tusviks reaksjon, men mener at kvaliteten ikke kan gå på bekostning av kjønn.
- Vi er begge kvinner i en humorbransje som er veldig mannsdominert. Som jurymedlem gir vi priser på bakgrunn av dem som er morsomst, ikke på bakgrunn av kjønn. At det er få kvinner i humorbransjen er et problem, men vi kan ikke kvotere inn prisvinnere, sier hun.

Derfor forsvant sex-symbolet
Ifølge Bricen gikk juryen flere runder før de valgte ut nominasjonene, og stemte.
- Vi kunne sikkert tatt oss i at det bare var menn som vant priser, og laget for eksempel egne priser for kvinner, som Sigrid foreslår, men det er vel mye gjevere for en kvinne å vinne en pris som er kjønnsnøytral, spør Bricen seg.
- Det finnes alltid ulike diskusjoner rundt prisutdelinger, og her kan man også dra rasekortet for eksempel. Sånn som man ser på Oscar-utdelingene der flere velger å ikke gå fordi de mener at prisvinnerne består av et flertall hvite mennesker. Jeg mener at vi heller må begynne å jobbe hardere, få flere kvinner inn i humorbransjen, og bli flinkere enn mennene fordi vi er morsomme, ikke fordi vi er kvinner.
- Vil alltid være noen reaksjoner
Også Morten Ramm trekker inn eksempelet om en egen pris for kvinner, som noe som ikke fungerer.

- Det er jo en mulighet å gjøre det som på «Komiprisen» i 2016? Regner med at det ble skrevet kronikker da også, for en sånn inndeling burde det vært reaksjoner på, sier han til Se og Hør.
Til kritikken som hagler mot «Humorprisen» nå, stiller Ramm seg spørrende.
- Det vil alltid være noen reaksjoner. Noen må man ta på alvor. Det skal vi. Folk klikket også i vinkel da Astrid S vant spellemann og ikke Susanne Sundfør, så det er ikke lett å gi ut priser.
- Jeg ønsker egentlig litt mer konkrete forslag på hva man skal gjøre for å løse det bedre neste år. Vi har 18 pers i juryen. 40 prosent kvinner, og vi ønsker selvfølgelig flere. Vil veldig gjerne ha en optimal pris, sier Morten Ramm.
LES OGSÅ: Fikk massiv respons etter dating-utsagn
