Eva B. Ragde:

Drepte Galina (28) - slik avslørte de ham

Kriminaltekniker Eva B. Ragde trer ut av bakgrunnen for å vise hvordan politiet jobber med åsteder og spor.

DRAP: Eva B. Ragde har fått sin egen TV-serie «Eva - bak sperringene». Video: Discovery+ Vis mer
Publisert

16. desember 2015 blir bulgarske Galina Sandeva (28) drept. Hun blir funnet dagen etterpå, på Bispekaia i Oslo, av en venninne som har blitt bekymret over fraværet hennes. De jobber begge to som prostituerte.

Galina er knivstukket 30 ganger, og har blødd i hjel. Hun blir funnet inne i sin egen bil, men nesten alt blodet befinner seg utenfor bilen. I tre uker jobber politiet døgnet rundt for å finne gjerningspersonen.

Eva B. Ragde (58) er en av Oslo politidistrikts - og Norges - mest erfarne krimteknikere. Hun har i flere tiår bidratt til å oppklare en rekke store krimsaker.

Hun ga i fjor ut boken «På åstedet», skrevet av forfatter Trude Teige. Den tar for seg seks saker hvor kriminalteknikk har bidratt til en oppklaring.

Ingen «CSI»

Nå er hun aktuell med serien «Eva - bak sperringene», som er bygget på samme premiss.

- Jeg håper vi får gjennom at dette er et innblikk i politiets arbeid, ikke underholdning. Det er heller ingen fagdokumentar, eller ment som opplæring. Vi håper å skape åpenhet om ting som fryktelig mange lurer på, sier hun til Se og Hør.

KJELEDRESS: Krimteknikere Eva B. Ragde og Gaute Agdestein. Foto: Discovery+
KJELEDRESS: Krimteknikere Eva B. Ragde og Gaute Agdestein. Foto: Discovery+ Vis mer

Hun har nemlig inntrykk av at de færreste har stor kjennskap til en kriminalteknikers arbeid.

- Når det kommer frem at jeg er kriminaltekniker, er det mange som drar opp serien «CSI». Folk synes det er utrolig fascinerende - og kriminalteknikk er grenseløst fascinerende - men det er ikke sånn i virkeligheten, sier hun til Se og Hør.

Hevdet selvforsvar

Første episode hadde premiere onsdag, og handler om drapssaken fra 2015. Den er også inkludert i boken. Drapet fikk stor medieomtale, både på grunn av brutaliteten, men også fordi Galina ble drept uten noe åpenbart motiv. Av den grunn var det også vanskelig å peile seg inn på gjerningspersonen.

DREPT: Bilde av Galina Sandeva under en pressebrief fra politiet i 2015. Foto: Terje Bendiksby / NTB
DREPT: Bilde av Galina Sandeva under en pressebrief fra politiet i 2015. Foto: Terje Bendiksby / NTB Vis mer

Politiet gikk gjennom overvåkningskameraer fra området, og oppdaget bilen til Galina den vinterkvelden. De ser en mann sette seg inn i bilen, før de kjører av gårde.

Etter at politiet sporet opp gjerningspersonen ved hjelp av telefontårn - der de fulgte Galinas mobil og sammenliknet med andre mobiler som slo ut i samme område, snørte nettet seg rundt en da 24 år gammel mann.

HELE HISTORIEN: I ABC-programmet «20/20» fortelles hele historien om drapsdømte Robert Bierenbaum og hans avdøde kone Gail Katz. Progrmamet kan strømmes på Hulu fra 23. oktober. Video: ABC/«20/20» Vis mer

Han ble arrestert på jobben, og tilsto med en gang. Han hevdet å ha handlet i nødverge.

Forklaringen hans gikk ut på at han avtalte et sexkjøp med Galina, men at hun krevde mer penger enn avtalt da de kom til kaia. Hun skal så, ifølge ham, ha angrepet han, hvorpå han brukte en kniv for å beskytte seg selv. Kniven skulle han ha kjøpt til faren sin i julegave.

Det stemte ikke overens med sporene Ragde og kollegene hadde oppdaget under etterforskningen.

HOLMENKOLLENDRAPET: Da Maria Iranzo var fire år gammel, så hun moren sin bli drept. Her snakker hun om hvordan det har preget livet hennes, Video: NRK Vis mer

- Grunnen til at vi har med denne saken er fordi den ikke er så gammel, og fordi den har fått ganske mye oppmerksomhet. Men det er kanskje en sak som mange ikke satte seg inn i når det gjelder kriminalteknikk. Det var mer «dette er saken, forklaringen og så kom man fram til det ene eller det andre», forklarer Ragde.

Blant sporene i saken var bagen gjerningspersonen hadde med seg til åstedet. Dersom Galina var blitt knivstukket inni bilen, ville den med all sikkerhet ha blodspor på seg. Det hadde den ikke.

Omgjorde dommen

Så var det kniven. Hvorfor hadde mannen tatt den ut av emballasjen hvis han skulle gi den i gave? Mobilen til Galina fant de kastet vekk i nærheten av mannens bopel. Den ga en fullverdig DNA-profil til både den 24 år gamle mannen og Galina.

- Det vi kom frem til gir et godt innblikk i hva kriminalteknikken betyr, i kontekst til de implisertes forklaring. I denne saken var det mange kriminaltekniske funn, spesielt med tanke på blod, som ikke støttet opp under hans forklaring, sier hun.

«SERIAL»: I 1999 ble Hae Min Lee drept. Kjæresten hennes, Adnan Syed, ble dømt for drapet. Podkasten «Serial» har sådd tvil hos mange om det faktisk var Syed som utførte drapet, selv om han ble dømt for det. HBO lanserte en dokumentarserie om rettssaken mot Syed. Video: HBO Vis mer

I tingretten blir mannen dømt til 18 års fengsel for overlagt drap. De kriminaltekniske bevisene gjorde at de ikke festet noen lit til hans forklaring om selvforsvar.

I lagmannsretten ble imidlertid dommen omgjort til tvungent psykisk helsevern. Han ble av rettspsykiaterne gitt diagnosen paranoid schizofren.

Hvert tredje år vil påtalemyndighet bringe saken inn for domstolen, hvor det vil bli vurdert om tvungent psykisk helsevern skal opphøre eller fortsette. I juni gikk statsadvokatene i Oslo til retten for å få medhold i at Galinas drapsmann skal fortsette oppholdet.

MODENA: Amanda Knox var tilbake i Italia for første gang siden hun ble frikjent for drapet på sin venninne, Meredith Kercher. Video: CNN. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen, Dagbladet TV Vis mer

LES OGSÅ: Drepte kjæresten - giftet seg med faren

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer