Dorothy Stratten:

Drept i sjalusi

Dorothy Stratten var Playboy-modellen som sto på trappene til en karriere i Hollywood. Men proporsjonalt med hennes suksess økte ektemannens sjalusi.

LETTKLEDD MODELL: Dorothy Stratton hadde det som skulle til, mente Playboy, og kalte henne inn til playmate-kåring. Foto: REX / NTB
LETTKLEDD MODELL: Dorothy Stratton hadde det som skulle til, mente Playboy, og kalte henne inn til playmate-kåring. Foto: REX / NTB Vis mer
Publisert

Attenårige Dorothy Stratten reiste til Hollywood i 1978 og burde hatt livet foran seg. Slik gikk det ikke. Men hun skulle komme til å sette et tydelig avtrykk etter seg.

Et blodig avtrykk.

Dorothy Hoogstraten ble født i Vancouver i Canada 28. februar 1960. Foreldrene var immigranter fra Nederland, og Dorothy var eldst av tre søsken.

SKUTT: Ana Abulaban ble skutt av mannen sin, Ali Abulaban, grunnet sjalusi. Reporter: Marthe Tveter Gjønnes. Vis mer

Mens hun gikk på videregående, hadde Dorothy ekstrajobb på en hamburgerrestaurant, og i 1977 kom 26 år gamle Paul Snider inn i lang pelskåpe og sa med et skjelmsk smil: «Hei. Hva heter du?»

Dorothy og den ni år eldre Snider begynte å date, og han overtalte henne senere til å la seg avfotografere naken.

BRYLLUPSBILDE: Dorothy Stratten og Paul Snider giftet seg i Las Vegas i 1978. Dorothy var 18 år. Foto: AP Photo / NTB
BRYLLUPSBILDE: Dorothy Stratten og Paul Snider giftet seg i Las Vegas i 1978. Dorothy var 18 år. Foto: AP Photo / NTB Vis mer

I 1978 sendte han bildene til Playboy.

Å distribuere nakenbilder av kjæresten er kanskje ikke det mest aktverdige å bedrive for en god kjæreste.

Men så var Paul Snider heller ikke den gjennomsnittlige kjæreste. Han skal ha jobbet som promotør og hallik.

DRAPSDØMT: Johanna Möller ble dømt for drapet på sin egen far, nå stiller hun opp i en ny dokumentarserie. Video: Viaplay Vis mer

En av Hugh Hefners yndlinger

Dorothy er blitt beskrevet som en beskjeden type, og Paul som flink til å overtale. Bildene falt tydeligvis i smak hos Hugh Hefner, og Dorothy ble valgt ut til finalist i «The Great Playmate Hunt».

Ettersom hun var under 19 år, som var myndighetsalderen i British Columbia, måtte moren undertegne modellkontrakten.

Kåringen i Playboy medførte at Dorothy i august 1978 flyttet til Los Angeles for å delta i finalene. Paul Snider tok fort rollen som hennes manager. Han reiste imidlertid ikke med henne til Los Angeles i starten.

ÅRETS HETESTE: Dorothy Stratten ble kåret til Playmate of the Year i 1980. Foto: REX / NTB
ÅRETS HETESTE: Dorothy Stratten ble kåret til Playmate of the Year i 1980. Foto: REX / NTB Vis mer

I to måneder var Dorothy alene i filmbyen. Og da Snider kom etter i oktober, var hun allerede blitt en yndling hos Hefner. Kort tid etter giftet Dorothy og Paul Snider seg i Las Vegas.

Ifølge den Pulitzer Prize-vinnende artikkelen «Death of a Playmate», skrevet av Teresa Carpenter i 1980, ble Snider stadig mer besatt av Dorothy. Drømmen hans var at berømmelsen hennes skulle gi dem en villa i Bel-Air.

HELE HISTORIEN: I ABC-programmet «20/20» fortelles hele historien om drapsdømte Robert Bierenbaum og hans avdøde kone Gail Katz. Video: ABC/«20/20» Vis mer

Han kontrollerte pengene og alt hun eide. Til og med hvem hun burde ligge med for å få karrieren til å skyte ytterligere fart.

Hugh Hefner var på denne listen. Men i et eksklusivt intervju i Carpenters artikkel benekter Hefner at noe slikt fant sted mellom ham og Dorothy:

«Vi var venner. Det var ikke romantikk», sa Hefner og fortalte at han så på seg selv som farsfigur.

Det rette utseendet

Dorothy kom til Playboy i en tid der Hefner og hans puppe-­imperium var på sin høyde. Hun hadde den «nabojente»-­looken som Hefner bygde sin rikdom på.

Navnet hennes ble snart forkortet til Stratten, og hun fikk jobb som «bunny» på Playboy Club i Century City i Los Angeles. Dorothy ble kåret til «Playmate of the Month» i august 1979, og brettet ut i en tid der nakne kvinner på panseret var den eneste logiske måten å selge biler på.

GRYENDE STJERNE: Det var ikke bare Playboy som falt for Dorothy. Også i filmbransjen åpnet dører seg. Her fra «They all Laughed» fra 1981. Foto: Time-Life / Kobal / REX / NTB
GRYENDE STJERNE: Det var ikke bare Playboy som falt for Dorothy. Også i filmbransjen åpnet dører seg. Her fra «They all Laughed» fra 1981. Foto: Time-Life / Kobal / REX / NTB Vis mer

Hefner skal imidlertid ha ment at Dorothy hadde kvaliteter også for film, og han så henne som den nye Marilyn Monroe.

Dorothy hadde snart en spirende karriere på lerretet med tre ­mindre roller i komedier, samt to tv-opptredener. Og hun fikk en rolle i storfilmen «They all Laughed» med stjernen Audrey Hepburn.

MODENA: Amanda Knox var tilbake i Italia for første gang siden hun ble frikjent for drapet på sin venninne, Meredith Kercher. Video: CNN. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen, Dagbladet TV Vis mer

Men det var ett skjær i sjøen: Paul Snider. Hefner skal ha oppfordret Dorothy til å kutte kontakten med ektemannen, og mente Snider hadde en hallik-lignende fremtoning.

Da Dorothy første gang kom til Playboy Mansion, skal hun ha vært beskjeden og etter sigende ukomfortabel med å posere naken.

Andre såkalte «Playmates» skal ha lagt sine beskyttende vinger over henne på de store festene, for å skjerme henne for noen av Hefners venner som de oppfattet som «rovdyr».

FULL PUPP: Hugh Hefner omgitt av Playboy-bunnies i 1979, samme år som Dorothy Stratten ble hans store stjerne. Foto: John Hiscock / REX / Shutterstock / NTB
FULL PUPP: Hugh Hefner omgitt av Playboy-bunnies i 1979, samme år som Dorothy Stratten ble hans store stjerne. Foto: John Hiscock / REX / Shutterstock / NTB Vis mer

I et 16-siders memoar som ble funnet etter Dorothys død, skrev hun hvordan det påvirket henne å være på Playboy Mansion:

«Iblant gråt jeg før jeg la meg. Mange menn kom plutselig inn i livet mitt, og mange av dem ville ha meg. De var ikke pågående eller brukte makt, men ord kan være veldig mektige, spesielt for en forvirret liten jente.»

DØDE: Den populære TikTokeren Kassidy Pierson tapte kampen mot kreften etter at hun ble diagnostisert for seks år siden. Video: TikTok. Reporter: Julie Tran. Vis mer

Playboy var allerede på den tiden et begrep, og hadde konkurranse fra bladet Penthouse.

I et forsøk på å ta opp konkurransen med Penthouse-redaktør Bob Guccione, som stadig lot seg avbilde med sine såkalt Penthouse Pets, laget Hefner en fotoshoot med seg selv og sin nye yndling Dorothy.

Bildene så imidlertid aldri dagens lys, for få dager før de skulle gått i trykken, var Dorothys liv over.

TRUE CRIME: Dokumentarserien «Drapet i Holmenkollen» tar for seg en 45 år gammel, uløst drapsgåte. Video: TVNorge Vis mer

Heftige krangler med ektemannen

På ett år hadde Dorothy spilt inn fem filmer. Snider skal ha insistert på å instruere kona i skuespill, til tross for at han ikke hadde noen erfaring med den slags. Dette ledet til stadige krangler mellom de to, noe kollegene hennes på filmsettet ikke kunne unngå å legge merke til.

Dorothy skal også ha fått flere advarsler fra andre om ektemannens oppførsel. Hun levde dermed farlig da hun innledet et forhold til regissør Peter Bogdanovich, som regisserte «They all Laughed», den siste filmen hun spilte i.

STJERNEREGISSØR: Peter Bogdanovich la sin elsk på Dorothy Stratten, både profesjonelt og privat. Foto: Columbia / Kobal / REX / NTB
STJERNEREGISSØR: Peter Bogdanovich la sin elsk på Dorothy Stratten, både profesjonelt og privat. Foto: Columbia / Kobal / REX / NTB Vis mer

Bogdanovich var en venn av Hefner, og Dorothy hadde møtt ham på fest på Playboy Mansion. Snider merket etter hvert at noe var på gang, for snart leide han en privatetterforsker til å følge etter Dorothy.

Og han fikk sine mistanker bekreftet. Var det da planen hans begynte å ta form?

DØDSFALL: Kristin Cavallari, kjent fra «Laguna Beach» og «The Hills», mistet broren sin i 2015. Det har hun tidligere latt være å uttale seg om, men her åpnet hun seg om den tunge tiden. Video: TV 2 Sumo, Viafree Vis mer

Dorothy dro til New York for å spille inn noen av filmens scener med Bogdanovich. I et forsøk på å hindre ektemannen å være med skal Dorothy ha hevdet at innspillingen var lukket for alle andre enn filmteamet. ­

Snider skal nå ha forstått at Dorothy bodde sammen med Bogdanovich i New York.

Verdens lykkeligste jente

Den 30. april 1980 var Dorothy hjemom i California i forbindelse med at hun var kåret til «The 1980 Playmate of the Year».

Foran et fulltallig pressekorps på Playboy Mansion fikk hun en sjekk på 200 000 dollar, og blant gavene var en Jaguar, en pelskåpe og et boblebad med plass til ti personer.

SJALUSI: Mens Dorothys filmkarriere skjøt fart, skal Paus Snider ha blitt mer og mer besatt av henne. Foto: REX / NTB
SJALUSI: Mens Dorothys filmkarriere skjøt fart, skal Paus Snider ha blitt mer og mer besatt av henne. Foto: REX / NTB Vis mer

Hugh Hefner kalte Dorothy en sjarmerende kombinasjon av skjønnhet, intelligens og følsomhet: «Hun er noe helt spesielt. Det er de alltid, men Dorothy er virkelig ganske unik». Dorothy takket Hefner, og sa at han hadde gjort henne til «verdens ­lykkeligste jente».

Senere samme kveld var Dorothy gjest på «The Tonight Show starring Johnny Carson». I månedene som fulgte, fortsatte Dorothy filmingen med Bogdanovich.

NYE DETALJER: I dokumentaren Caroline Flack: Her Life And Death» fikk man vite nye detaljer om programlederens dødsfall. Vis mer

I juni 1980 skrev hun et brev til Snider og sa at hun ville avslutte forholdet. Og da hun kom tilbake til Los Angeles, flyttet hun inn i huset til Bogdanovich, mens Snider fortsatte å bo i huset han og Dorothy hadde delt, nå sammen med to leieboere.

31. juli 1980 lånte Snider en pistol, satte seg i bilen og kjørte til Bogdanovichs hus. Planen skal ha vært å skyte enhver som nærmet seg huset. Men ingen kom, og Snider innrømmet senere til en venn at han hadde vurdert å ta livet av seg.

Ønsket skilsmisse

Den 8. august 1980 møttes Dorothy og Paul Snider for første gang på tre måneder. Snider hadde bedt Dorothy komme hjem til ham. Men Sniders planer om en gjenforening ble snart lagt i grus. Dorothy sa at hun elsket Bogdanovich, og at hun ønsket skilsmisse.

Hun gikk likevel med på å møte Snider uken etter, for å diskutere det økonomiske oppgjøret etter skilsmissen.

PAVE-GLIPP: ITV News-reporter Kylie Pentelow tabbet seg ut på direkten 25. desember 2021. Video: ITV News. Reporter: Vegard Krüger Vis mer

13. august 1980, på toårsdagen for da Dorothy Stratton første gang satte sin fot i filmbyen, kjøpte Paul Snider et skytevåpen fra en privatperson han hadde kommet over i avisen.

Samme kveld skal han ha sagt til venner at han skulle «begynne å jakte», samt dratt noen morbide vitser om døde Playmates.

Dagen etter, rundt klokken tolv, møtte Dorothy opp hjemme hos Snider til avtalt tid. Tidligere på dagen hadde hun og hennes økonomiske rådgiver diskutert hvor mye hun skulle tilby Snider i kompensasjon.

Rådgiveren skal ha ment at kontakten burde gå via advokater, men Dorothy insisterte på at det ville gå lettere om hun snakket med Snider selv. Dessuten aktet hun å bevare vennskapet med Snider, som hun sa.

De mange TV-kanalene har prøvd seg på det meste av reality-konsepter gjennom tidene, men noen programmer bikker nesten grensa til å bli farlig. Video: Rød Løper Vis mer

Da Dorothy ankom huset, var Snider alene. Og da hans ­leieboere kom hjem noen timer senere, fant de døren til ­Sniders soverom lukket. De antok at paret hadde funnet tilbake til hverandre og lot dem være i fred.

Etter et par timer med intetanende tv-titting i stua like utenfor, skal de imidlertid ha blitt kontaktet av Sniders privatdetektiv, som mistenkte at noe var galt.

Og litt etter klokken 23 ­åpnet leieboerne døren til Sniders rom. Synet som møtte dem, var fryktelig.

ÅSTEDET: Journalister undersøker Dorothys bil etter at hun ble funnet drept i huset bak. Ektemannen Paul Snider drepte først kona, og tok deretter livet av seg. Foto: NTB
ÅSTEDET: Journalister undersøker Dorothys bil etter at hun ble funnet drept i huset bak. Ektemannen Paul Snider drepte først kona, og tok deretter livet av seg. Foto: NTB Vis mer

I sengen lå Dorothy Stratten, og på gulvet Paul Snider, begge nakne og begge døde. Ifølge politiets tidslinje skal Snider ha voldtatt og drept Dorothy omtrent en time etter at hun kom til huset, og videre tatt livet av seg en time etter mordet.

Ute i stua fant politiet 1100 dollar i Dorothys veske som lå åpen. Penger de antok hun hadde tatt med for å tilby Snider.

DRAP: Eva B. Ragde fikk sin egen TV-serie «Eva - bak sperringene». Video: Discovery+ Vis mer

Det var privatetterforskeren som på morgenkvisten ringte til Playboy Mansion for å fortelle Hefner at Dorothy Stratten var drept. Selskapet uttalte i en pressemelding at stjernens død var et sjokk for dem alle, og beskrev en blomstrende karriere:

«Men det som er vel så trist for oss, er at vi alle har mistet et veldig spesielt medlem av Playboy-familien.»

I et eksklusivt intervju med Carpenter kom Hefner med svært negative karakteristikker av Snider, og mente Dorothys død ikke måtte plasseres i Hollywood-klisjeen om en landsens jente som kommer til filmbyen og blir fordervet:

«Det var ikke det som skjedde her. Han var en veldig syk mann som så sine utsikter til rikdom og makt glippe mellom fingrene. Det var det som fikk ham til å drepe henne».

FALT: Flere øyevitner ble vitne til skrekkfulle scener i en dyrepark i en Usbekistan da en mor slapp taket i sin tre år gamle datter som falt ned i en bjørnegrop. Video: Kameraone. Reporter: Julie Tran. Vis mer

Hefner skal ha vært den som underrettet Bogdanovich, og regissøren skal ha falt sammen over nyheten om at kjæresten og stjernen hans var borte.

Peter Bogdanovich skrev senere boken «The Killing of the Unicorn», som omhandler Dorothys liv og deres kjærlighetshistorie. Han beskrev henne slik: «Hun var ikke bare vakker, men en utrolig utsøkt skjønnhet. Hennes skjønnhet var som et ekstraordinært speilbilde, for ­strålende til å være sant».

Giftet seg med søsteren

I boken tar Bogdanovich også et kraftig oppgjør med Playboy og sin gamle venn Hugh Hefner, og kritiserer hvordan Hefner behandlet kvinner.

Boken ble av New York Times beskrevet som «selvrettferdig» og People kalte boken «en provoserende, men nådeløst, selvrettferdig versjon av Strattens liv og død».

SKREKKSYN: Moren fanget denne videoen på datterens babymonitor. Video: Tiktok @emstewie17. Reporter: Vegard Krüger Vis mer

Dorothy Strattens urne ligger på Westwood Village Memorial Park i Los Angeles. For øvrig på samme kirkegård som både Hugh Hefner og hans første midtsidepike, Marilyn Monroe, hviler.

På Dorothys grav valgte Peter Bogdanovich å inngravere et utdrag fra Ernest Hemingways roman «A Farewell to Arms». Ironisk nok skulle Hemingways barnebarn, Mariel Hemingway, bare tre år etter Dorothys død, spille Dorothy Stratten, i filmen «Star 80».

Det hører med til historien at Bogdanovich i 1988 giftet seg med Dorothy Strattens syv år yngre søster, Louise. Lillesøsteren var da 20 år, like gammel som Dorothy var da hun ble drept.

I et intervju med Vulture fra 2019 fortalte Bogdanovich om ekteskapet med lillesøsteren, som han møtte første gang da hun var 11 år. Han fortalte også om skilsmissen fra henne.

TRIST: Matt Mauser mistet kona Christina Mauser i helikopterulykken som også tok basketstjernen Kobe Bryants liv. Halvannet år etter sto han på scenen i «America's got talent». Reporter/Video: Thea Hope. Vis mer

Kilder: Harpers Bazar, The Village Voice, New York Times, Vulture, People, Wikipedia

LES OGSÅ: Forsvinningen på Cecil Hotel

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer