NY SEIER: Drapssaken mot Åge Vidar Fjell er gjenåpnet, takket være Tore Sandbergs utrettelige innsats. Foto: Morten Krogh, Se og Hør
NY SEIER: Drapssaken mot Åge Vidar Fjell er gjenåpnet, takket være Tore Sandbergs utrettelige innsats. Foto: Morten Krogh, Se og HørVis mer

Drapssaken gjenopptas

Åge Vidar Fjell ble dømt for drap. Nå må saken opp til ny dom.

SEHER.NO: Drapsdommen mot Åge Vidar Fjell blir ikke stående. Saken er gjenåpnet! Tore Sandbergs utrettelige arbeid mot justismord har blitt kronet med en ny triumf.

- Dette er jævlig bra! Det betyr alt for Åge Vidar. Han har vært opptatt av dette hvert minutt i alle år. Nå har han fått kreft, og at han nå får oppleve dette er fenomenalt, sier Tore Sandberg til Seher.no.

Norges mest erfarne privatetterforsker har selv slitt med kreft, og ble operert i nyrene i juli. Nå gleder han seg med Åge Vidar Fjell.

Gjenopptagelsekommisjonen skriver at "særlige forhold har gjort det tvilsomt om dommen er riktig". De har derfor besluttet at saken gjenåpnes og domfeltes skyld må prøves på nytt.

- Vi får se om påtalemyndighetene vil gå til retten, eller om de innstiller på frifinnelse, sier Tore Sandberg som har arbeidet med advokatene Jonny Sveen og Ole Martin Meland i kampen for å renvaske Åge Vidar Fjell.

- Du har avslørt åtte justismord, finnes det flere usklydig dømte i norske fengsler?

- Ja det er jeg overbevist om. Jeg tør ikke anslå hvor mange det er, men jeg er allerede engasjert i flere saker, sier en fortsatt kamplysten Tore Sandberg. Som redder ofre for justismord med ukebladet Se og Hør som støttespiller..

Her er saken:

Åge Vidar Fjell (57) ble i 1990 dømt til sju års fengsel og 10 års sikring for drap.

I januar 2007 gikk en av meddommerne ut og sa at politiet hadde holdt tilbake viktige opplysninger, og at den ressursvake mannen ikke burde ha vært dømt.

Den sjokkerende avsløringen var et resultat av privatdetektiv Tore Sandbergs flere år lange arbeid med det han selv karakteriserer som et mulig nytt justismord.

Se og Hørs privatdetektiv har fra før av oppklart sju justismord, hvorav renvaskelsen av Per Liland og Fritz Moen er de to mest kjente.

Det var Se og Hør som avslørte at jurymedlem og meddommer Berit Synnøve Pedersen i alle år hadde følt uro for dommen mot Åge Vidar Fjell.

-Vi forholdt oss til de opplysninger som ble fremlagt i retten og drømte ikke om at politiet holdt tilbake sentrale opplysninger. Med det jeg vet nå, ville neppe Åge Vidar blitt dømt, sa Berit Synnøve Pedersen (70) til Se og Hør i fjor.

Verken forhørsretten, forsvarsadvokaten eller lagmannsretten fikk noen gang vite om hendelsene Pedersen nå har fått kjennskap til av Tore Sandberg.

Åge Vidar Fjell har i alle år bedyret sin uskyld. Han ble i 1990 dømt for et drap på sin nabo - uten et eneste teknisk bevis eller vitner som knyttet ham til saken. Da hadde han tilstått hagledrapet - etter 70 timers politiavhør uten advokat.