Prins Harry:

Drakk og tok dop

Prins Harry åpner om sin mentale tilstand etter moren, prinsesse Dianas død.

PRINS HARRY: Prins Harry prater med Oprah i en ny serie med Apple. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Natt til fredag, norsk tid, kom de første glimtene av serien «The Me You Can't See» - hvor prins Harry (36) og talkshowvert Oprah Winfrey (67) gjenforenes etter sjokkintervjuet med hertuginne Meghan (39).

Serien, som sendes på Apple TV+, ønsker å sette lys på mental helse.

Prinsen selv, og hans bror prins William (39), har gjentatte ganger snakket åpent om mental helse, og hvor vanskelig det var å miste moren, prinsesse Diana, i ung alder. Diana mistet som kjent livet som 36-åring etter en fatal bilkrasj.

Sønnene var da 12 og 15 år gamle.

- Ble lagt lokk på

Blant det prins Harry forteller i serien er at han aldri følte han kunne snakke åpent om hvor vondt han hadde det.

- Jeg var ikke i et miljø hvor det ble oppfordret til å snakke om det heller. Det ble på en måte lagt lokk på, sier han i intervjuet, som potensielt nok en gang kan sette sprekker i det britiske kongehuset.

NYE KLIPP: Se traileren for «Diana: In Her Own Words» her. Dokumentaren blir sendt på Channel 4 6. august. Video: Channel 4 Vis mer

Intervjuet er gjengitt av flere medier, deriblant People og Page Six.

Han legger ikke skjul på at han var på et veldig mørkt sted i livet, som han ikke visste hvordan han skulle takle. Allerede som 12-åring fikk han store problemer i hverdagen. Men det ble enda verre da han ble voksen.

- Hver gang jeg tok på dress og slips og måtte spille rollen, så var det bare «gå, gå, gå». Før jeg i det hele tatt hadde forlatt huset rant svetten, hjerterytmen min var.. Jeg var i kjemp- eller flyktmodus. Panikkanfall, alvorlig angst. Fra 28 år til 32 var en marerittid i livet mitt, jeg friket ut, sier han.

BEGRAVELSEL: Prins William og prins Harry sammen med faren, prins Charles, under Dianas begravelse i 1997. Foto: Times Newspaper/Shutterstock/NTB
BEGRAVELSEL: Prins William og prins Harry sammen med faren, prins Charles, under Dianas begravelse i 1997. Foto: Times Newspaper/Shutterstock/NTB Vis mer

Drakk og tok dop

Prinsen forteller også at han bruke ulike rusmidler for å forsøke å håndtere smerten.

- Jeg var villig til å drikke, jeg var villig til å ta dop, jeg var villig til å prøve de tingene som fikk meg til å føle mindre av det jeg følte på. Men gradvis gikk det opp for meg at, ok, jeg drakk ikke mandag til fredag, men jeg drakk sannsynligvis en ukekvote på en fredag eller lørdag kveld. Og jeg fant ut at jeg ikke drakk fordi jeg nøt det, men fordi jeg prøvde å legge lokk på noe, sier han.

People skriver at han i første episode av serien forteller om morens begravelse, og at både han og broren var i sjokk. Fortsatt sliter han med følelsen av å være hjelpeløs under morens utfordringer med tabloidpressen.

Beklaget Diana-intervju

Torsdag gikk BBC ut og beklaget intervjuet med Diana i 1995. Ifølge den eksterne granskningen av intervjuet, brøt reporter Martin Bashir de redaksjonelle retningslinjene til rikskringkasteren ved å lage to falske bankutskrifter for å manipulere Diana til å stille opp til intervjuet.

DUKKER OPP: I traileren til prins Harrys nye dokumentarserie om mental helse, «That me you can´t see», dukker Meghan og Archie opp. Video: Apple+ Vis mer

Kort tid gikk prins Harry og prins William ut med anklager mot mediehuset.

- Til de som har tatt en form for ansvar, takk for det. Det er det første steget mot rettferdighet og sannhet. Men det som bekymrer meg dypt, er at disse praksisene - og enda verre - er fortsatt utbredt i dag. Den gangen og nå er det større enn bare et medie, en TV-kanal eller en publikasjon, sa prins Harry i en uttalelse.

- Moren vår mistet livet på grunn av dette, og ingenting har forandret seg. Ved å beskytte arven etter henne, beskytter vi alle og opprettholder verdigheten hun hadde da hun levde livet sitt. La oss huske hvem hun var og hva hun sto for, fortsatte han.

Prins William uttalte at intervjuet var en viktig årsak til at foreldrenes forhold forverret seg.

Høyesterettsdommer John Dyson sto for granskningen, og fant at reporteren «bedro og overtalte» Dianas bror Earl Spencer for å sikre seg intervjuet. Intervjuet ble sett over 20 millioner mennesker i Storbritannia.

LES OGSÅ: - Påstandene er langt fra sanne

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer