Drakk én flaske vodka om dagen

Alkoholisterte Lars von Trier frykter han er ferdig som regissør etter at han er blitt tørrlagt.

KONSTANT RUSET: Lars von Trier avslører i et personlig intervju med Politiken at han har vært i tung rus når han har laget alle filmene sine, med unntak av den siste. Her er han avbildet på «Nymphomaniac»-premieren under filmfestivalen i Berlin i februar 2014. Foto: Stella Pictures
KONSTANT RUSET: Lars von Trier avslører i et personlig intervju med Politiken at han har vært i tung rus når han har laget alle filmene sine, med unntak av den siste. Her er han avbildet på «Nymphomaniac»-premieren under filmfestivalen i Berlin i februar 2014. Foto: Stella Pictures Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

SEOGHØR.NO: Stjerneregissør Lars von Trier (58) bryter tausheten sin etter tre år og avslører at nesten alle filmene hans er blitt laget i ruspåvirket tilstand. Det skriver den danske avisen Politiken.

«Nymphomaniac»-regissøren har vært edru i 90 dager og deltatt på alle Anonyme Alkoholikere-møtene sine. Han forteller til avisen at han frykter livet på vannvogna betyr slutten på karrieren hans.

- Jeg vet ikke om jeg kan lage flere filmer, og det bekymrer meg, innrømmmer von Trier i Politiken-intervjuet.

Dette er første gang regissøren uttaler seg offentlig etter å ha gitt seg selv munnkurv etter Cannes-festivalen i 2011. Da skapte «Melancholia»-regissøren oppstuss med en svært uheldig Hitler-uttalelse.

Saken fortsetter under bildet.

OMSVERMET: Lars von Trier (t.v) har fått med seg store stjerner på sine tidligere filmprosjekter. Her med Uma Thurman, Christian Slater og Stacy Martin på «Nymphomaniac»-premieren i Berlin i februar. Foto: Stella Pictures
OMSVERMET: Lars von Trier (t.v) har fått med seg store stjerner på sine tidligere filmprosjekter. Her med Uma Thurman, Christian Slater og Stacy Martin på «Nymphomaniac»-premieren i Berlin i februar. Foto: Stella Pictures Vis mer

Tror ikke på seg selv som edru

Den danske stjernen avslører at han ruset seg på «et stoff» og én flaske vodka om dagen mens han skrev filmmanusene sine. Rusen var hans måte å gå inn i en «parallell verden», en spesiell tilstand der ideene hans ble utviklet.

- Det finnes ingen kreative uttrykk av kunstnerisk verdi som noensinne er blitt skapt av eksdrankere og eksnarkomane, fastslår von Trier overfor Politiken.

Manuset til det stjernespekkede dramaet «Dogville» be skrevet i løpet av en tolv dager lang rus, mens hans siste film «Nymphomaniac» er den eneste han har skrevet i edru tilstand. Dét tok ham halvannet år.

LANG KARRIERE: Lars von Trier (t.v) på filmsetett til «Europa» i 1991 sammen med skuespillerne Jean-Marc Barr og Barbara Sukowa. Den nå tørrlagte filmskaperen frykter karrieren hans herved nærmer seg slutten. Foto: (c) Nathalie Eno/Sygma/Corbis/All Over Press
LANG KARRIERE: Lars von Trier (t.v) på filmsetett til «Europa» i 1991 sammen med skuespillerne Jean-Marc Barr og Barbara Sukowa. Den nå tørrlagte filmskaperen frykter karrieren hans herved nærmer seg slutten. Foto: (c) Nathalie Eno/Sygma/Corbis/All Over Press Vis mer

Saken fortsetter under bildet.

- Den parallelle verden har sin pris, åpenbart, men jeg fikk enormt mye ut av det. Akkurat som alle de kunstnerne jeg har respektert mest. De har også sunket ned i alle slags sinnsåpnende rusmidler, bedyrer den kontroversielle filmskaperen i intervjuet.

Imidertid har den prisbelønte 58-åringen, som også står bak suksesser som «Riget», «Dancer in the Dark» og «Antichrist», blitt nødt til å velge mellom Lars von Trier som regissør og som menneske.

- Nå er det bare et spørsmål om å holde seg i live ved å unngå rusmidler, sier han til Politiken.

LES OGSÅ: Madonna (56) poserer toppløs

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer