Dr. Phil McGraw:

Dr. Phils private mareritt

Han er verdens mest kjente tv-psykolog, men får ikke praktisere utdanningen sin - og saksøkes over en lav sko. 

KONTROVERSIELL: TV-stjerna Phil McGraw har i 15 år skapt overskrifter, både på grunn av «Dr. Phil» og diverse, store søksmål. Foto: MediaPunch/REX/Shutterstock/NTB scanpix
KONTROVERSIELL: TV-stjerna Phil McGraw har i 15 år skapt overskrifter, både på grunn av «Dr. Phil» og diverse, store søksmål. Foto: MediaPunch/REX/Shutterstock/NTB scanpix Vis mer

(Seoghør.no): I år er det 15 år siden den første episoden av «Dr. Phil» rullet over tv-skjermene.

Programmet, der Phil McGraw (66) får besøk av både tunge rusmisbrukere, personer som har store traumer og folk som sliter psykisk, blir av mange oppfattet som kontroversielt.

Da den psykisk syke «The Shining»-stjerna Shelley Duvall (67) ble intervjuet der før jul, fikk McGraw hard medfart og ble kritisert for å ha utnyttet Duvall på uverdig vis.

Dette er imidlertid langt fra første gang den frittalende tv-stjerna Phil McGraw skaper kontrovers. Vi tar et tilbakeblikk på et knippe av 66-åringens mange skandaler.

Anklaget for å utnytte Britney

I starten av 2008, da popstjerna Britney Spears (35) var innlagt på sykehus i kjølvannet av sammenbruddet sitt året før, besøkte McGraw henne på sykehuset.

Sykehusbesøket skapte overskrifter internasjonalt, og Spears' familie reagerte kraftig på at tv-profilen gikk ut offentlig og snakket om møtet med Britney, ifølge Today.

Familiens talsperson, Lou Taylor, sa til «Today»-programleder Meredith Vieira at McGraw hadde brutt familiens tillit og utnyttet situasjonen:

- Dette er nok et eksempel på tillit som blir brutt (...) Her er Britney, som trenger å ha litt visshet om at ikke hver ting hun gjør og hver person hun har et forhold til, blir nye måter å utnytte henne på. Hvordan klarer man noensinne å slappe av hvis man konstant er redd for å bli utnyttet? sa Taylor den gang.

- Dere må fortsatt kalle meg Dr. Phil

Ifølge TMZ ble McGraw angivelig også klagd inn til California Board of Psychology av en psykolog som mente tv-stjerna brøt loven i forbindelse med besøket.

Klageren mente at tv-profilen kunne ha brutt loven hvis han fungerte som behandler for Spears, ettersom McGraw ikke har lisens som psykolog.

Phil McGraw fortalte sin versjon av saken i et innlegg på DrPhil.com, der han fortalte at han kun besøkte Spears som familievenn - ikke som psykolog. Samtidig beklaget han at han valgte å uttale seg til pressen i etterkant.

SLET PSYKISK: Phil McGraw fikk hard medfart i kjølvannet av sykehusbesøket sitt hos Britney Spears i 2008. Her er hun avbildet før jul i 2007, kort tid før hun ble innlagt. Foto: AP/ NTB scanpix
SLET PSYKISK: Phil McGraw fikk hard medfart i kjølvannet av sykehusbesøket sitt hos Britney Spears i 2008. Her er hun avbildet før jul i 2007, kort tid før hun ble innlagt. Foto: AP/ NTB scanpix Vis mer

I innlegget forklarte han også at han var autorisert psykolog da han bodde i Texas, men at lisensen ble ugyldig da han flyttet til California.

Siden han ikke hadde noen planer å praktisere som psykolog igjen, mente McGraw at noen ny lisens var unødvendig:

«Likevel har jeg fortsatt 30 års erfaring, en velfortjent doktorgrad i klinisk psykologi, så dere må fortsatt kalle meg Dr. Phil. Jeg er absolutt skikket til å få lisens i California hva gjelder utdanning, opplæring og erfaring, men jeg har heller valgt å følge en annen sti og anvendelse av utdanningen min.»

I etterkant publiserte psykolog Paul G. Mattiuzzi et kritisk innlegg på bloggen sin, Everyday Psychology, der han ga uttrykk for at McGraw likevel ikke hadde rett til å oppføre seg som en psykolog.

Har tjent seg søkkrik

Phil McGraw tok doktorgrad i psykologi ved University of North Texas i 1979, tre år etter at han giftet seg med sin nåværende kone, Robin McGraw (63). Paret er tidligere blitt gjenstand for rykter om at ekteskapet deres er i krise, noe de har avvist, ifølge People.

Fra 1970 til 1973 var tv-profilen for øvrig gift med ungdomsskjæresten Debbie Higgins.

- Jeg var den populære fotballspilleren, og hun var cheerleader'n. Dette var bare det neste skrittet å ta. Det fungerte bare ikke, sa McGraw om sitt første ekteskap i et intervju med Newsweek i 2002, ifølge The Post Star.

KOLLEGER: Phil McGraw entret offentligheten som fast gjest på talkshowet til Oprah Winfrey. Her er de sammen på «The Oprah Winfrey Show» i 2010, der McGraw barberte av seg barten. Foto: Evan Agostini/ AP/ NTB scanpix
KOLLEGER: Phil McGraw entret offentligheten som fast gjest på talkshowet til Oprah Winfrey. Her er de sammen på «The Oprah Winfrey Show» i 2010, der McGraw barberte av seg barten. Foto: Evan Agostini/ AP/ NTB scanpix Vis mer

Våren 1998 ble han en fast gjest på «The Oprah Winfrey Show», og fire år seinere hadde han sitt eget tv-show.

66-åringen var i fjor på fjerdeplass på Forbes' liste over de 100 kjendisene som tjener best, med en formue på over 750 millioner kroner.

Og de siste åra har McGraw blitt gjenstand for flere søksmål. Hvorvidt den såkalte «tv-psykologens» enorme formue har noe med saken å gjøre eller ikke, er usikkert. I 2011 hadde McGraw i hvert fall tre aktive søksmål mot seg, ifølge The Daily Beast.

Anklaget for å dysse ned hundeangrep

Ett av disse søksmålene kom fra Janet Harris, en hudpleiespesialist som var venn av familien og dessuten gjest hos «Dr. Phil» flere ganger.

Harris saksøkte McGraw for syv millioner dollar, fordi hun ble syk etter at tv-stjernas hund angivelig beit henne i beinet under et besøk i McGraws hjem i Beverly Hills.

LANGT EKTESKAP: Robin og Phil McGraw har vært gift i over 40 år. Foto: Amanda Edwards/Getty Images/AFP/NTB scanpix

LANGT EKTESKAP: Robin og Phil McGraw har vært gift i over 40 år. Foto: Amanda Edwards/Getty Images/AFP/NTB scanpix

Vis mer

Harris påsto at McGraw forsøkte å unngå negativ publisitet ved å skaffe henne antibiotika via en venn som var sykepleier, framfor å frakte henne til sykehus. Ifølge The Daily Beast hevdet kvinnen at den utilstrekkelige behandlingen førte til en infeksjon, samt skjelvinger i hennes høyre hånd og permanent hørselstap.

McGraws advokater ønsket at søksmålet skulle bli avvist, fordi Harris hadde signert en voldgiftsavtale (partene avgjør en tvist utenfor de vanlige domstolene, journ.anm.). Ifølge Cuthbert Law Offices endte saken med et forlik av ukjent størrelse.

Saksøkt for ærekrenkelse

I 2006 ble McGraw og CBS, som sender «Dr. Phil», saksøkt for ærekrenkelse av brødrene Deepak og Satish Kalpoe.

Kalpoe-brødrene var på et tidspunkt mistenkt for forsvinningen og drapet på Natalee Holloway i 2005, men ble løslatt etter en måned i varetekt. Seinere det året ble det vist en «Dr. Phil»-episode om forsvinningen, der mye av fokuset var på brødrene.

De to hevdet at tv-showets framstilling av dem, ved hjelp av skjulte kameraopptak som angivelig ble redigert på en misvisende måte, var ærekrenkelse.

SAKSØKTE DR. PHIL: Deepak Kalpo (t.h.) og broren hans saksøkte McGraw for hvordan de ble framstilt i et program om forsvinningen til Natalee Holloway (t.v.) i 2005. Foto: AP/ NTB scanpix
SAKSØKTE DR. PHIL: Deepak Kalpo (t.h.) og broren hans saksøkte McGraw for hvordan de ble framstilt i et program om forsvinningen til Natalee Holloway (t.v.) i 2005. Foto: AP/ NTB scanpix Vis mer

Da søksmålet ble kjent, avviste CBS anklagene og stilte seg bak produksjonen av , og framstillingen i, «Dr. Phil»-programmet.

Ifølge The Daily Beast forsøkte McGraws juridiske team å forhindre vitneavhør av Holloways mor, Beth. I 2011 tillot imidlertid dommeren at hun vitnet i saken.

Nesten ti år etter Kalope-brødrenes søksmål, i april 2015, ble saken endelig avvist, ifølge Associated Press.

Brødrene ble for øvrig arrestert på nytt 21. november 2007, men ble løslatt igjen 1. desember.

Skal ha stengt ansatte inne og skjelt dem ut

I januar 2016 skapte tv-stjerna overskrifter igjen, da en tidligere «Dr. Phil»-ansatt saksøkte ham, produksjonsselskapet hans og CBS, ifølge People.

I søksmålet hevder Leah Rothman, som begynte i «Dr. Phil» i 2003, at hun ble nødt til å slutte i jobben i april 2015, som følge av et fiendtlig arbeidsmiljø:

På en dag i mars det året, ble hun og omtrent 300 andre ansatte samlet sammen på et rom med flere sikkerhetsvakter til stede. Rothman hevder at McGraw deretter kom inn i rommet, ba vaktene låse dørene og beordret de ansatte til å levere fra seg mobiltelefonene sine.

Saken fortsetter under bildet:

PROFILERT: Phil og Robin McGraw sammen med daværende presidentkandidat John Kerry og hans kone, Teresa Heinz Kerry, etter innspillingen av en «Dr. Phil»-episode høsten 2004. Foto: AP/ NTB scanpix
PROFILERT: Phil og Robin McGraw sammen med daværende presidentkandidat John Kerry og hans kone, Teresa Heinz Kerry, etter innspillingen av en «Dr. Phil»-episode høsten 2004. Foto: AP/ NTB scanpix Vis mer

Deretter skal McGraw ha uttalt at en av hans ansatte hadde lekket informasjon til media og at han hadde informert myndighetene om saken.

- Hvis dere kødder med meg, så kødder jeg med dere, fortsatte han, ifølge søksmålet.

McGraw skal angivelig allerede ha visst hvem som lekket informasjonen under møtet, ifølge Rotham, noe saksøker fikk vite senere. Hun påstår at tv-profilen altså kun holdt møtet for å skremme sine ansatte.

Leah Rotham hevder at hun ikke fikk tilfredsstillende oppfølging etter det spesielle møtet, og at hun slet såpass psykisk etter hendelsen at hun så seg nødt til å slutte i jobben.

Ifølge People saksøkte hun tv-stjerna for frihetsberøvelse, samt psykisk belastning, represalier for å ha varslet om forhold ved arbeidsplassen og uriktig oppsigelse.

Law360 meldte i september at Phil McGraw, CBS og produksjonsselskapet Peteski Productions Inc. leverte en begjæring for å bli kvitt Rothams anklage om frihetsberøvelse.

Elizabeth Feffer, høyesterettsdommer i Los Angeles, avviste denne begjæringen. Imidlertid avviste hun også de tre øvrige anklagene fra Leah Rotham, men gav saksøker tillatelse til å korrigere og forbedre disse punktene.