Liv Marit Wedvik:

Døtrene snakker ut om sorgen

I mai 2015 døde artist Liv Marit Wedvik. Nå forteller døtrene for første gang om det ufattelige tapet.

FEM ÅR: I mai er det fem år siden countryartist Liv Marit Wedvik døde i en tragisk ulykke i Risør. Nå snakker døtrene, Charlén og Stine, ut om sorgen. Foto. NTB scanpix
FEM ÅR: I mai er det fem år siden countryartist Liv Marit Wedvik døde i en tragisk ulykke i Risør. Nå snakker døtrene, Charlén og Stine, ut om sorgen. Foto. NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den 23. mai i 2015 døde den anerkjente og folkekjære countryartisten og TV-profilen Liv Marit Wedvik, 45 år gammel. Hun falt i vannet fra brygga ved Moen Camping i Risør på natta, og ble erklært død på stedet rundt klokken ni på morgenen den lørdagen. Samme dag gikk politiet ut med identiteten hennes, og et samlet musikknorge sto igjen i sorg.

Igjen sto også en utrøstelig familie. Om noen uker er det fem år siden, men tiden leger på ingen måte alle sår. Det kan døtrene, som for første gang har stilt opp i et intervju, konstatere. I helgens utgave av Dagbladet Magasinet forteller Charlén og Stine om den bunnløse sorgen de opplevde da moren forlot verden, altfor ung og altfor brått.

De var 24 og 17 år da ulykken skjedde. Dagen moren døde, hadde begge jentene vært med sine respektive kjærester. Charlén med sin kjæreste Peter i Horten, og Stine på hyttetur i Rauland i Vinje med sin kjæreste Lars. Da begge plutselig ble oppringt av stefaren Kjetil Bergan var det ingen som ante ugler i mosen - før det tunge dødsbudskapet ble overlevert.

ULYKKESSTEDET: Det var her Liv Marit Wedvik døde i mai 2015. Foto: Thorvald Knudsen / NTB scanpix
ULYKKESSTEDET: Det var her Liv Marit Wedvik døde i mai 2015. Foto: Thorvald Knudsen / NTB scanpix Vis mer

- Kollapset

Begge satte umiddelbart kursen mot Risør.

- Jeg gråt ikke en eneste gang. Men hjertet mitt, det dunka så hardt; jeg tenkte på alle mulige scenarioer. Hva med Stine, hva med onkel, hva med bestemor og bestefar, hva gjør vi nå? sier Charlén i Magasinet-intervjuet.

Der nede sto kriseteam, prest og politiet klart. Hun minnes at det var som å være med i en film. Da hun fikk øye på stefaren, løp hun mot ham.

- Og da ko … kollapset jeg bare. Da falt verden fra hverandre, sier hun i intervjuet, med bristende stemme og tårer i øynene.

STEFAR: Kjetil Bergan og Liv Marit Wedvik giftet seg i 2008. Det var han som måtte overlevere den tunge beskjeden om dødsfallet til stebarna. Foto: NTB scanpix
STEFAR: Kjetil Bergan og Liv Marit Wedvik giftet seg i 2008. Det var han som måtte overlevere den tunge beskjeden om dødsfallet til stebarna. Foto: NTB scanpix Vis mer

Det gikk litt tid, men hun bestemte seg for å gå ut på brygga der moren for få timer siden hadde tatt sine siste skritt. Hun husker at det var viktig for henne. Da hun satt der, kom flere og flere til. De satt og holdt rundt hverandre, som et forsøk på å trøste hverandre i sorgen.

Lillesøster Stine hadde en lignende opplevelse. Hun trodde kanskje stefaren hadde tatt med feil nøkler da han ringte. At moren var død, hadde hun ikke sett for seg. De kastet seg i bilen og kjørte ned.

HELE FAMILIEN: Her er hele familien samlet i 2007. Bergans sønn Anders poserer med stesøstrene Charlén og Stine. Foto: NTB scanpix
HELE FAMILIEN: Her er hele familien samlet i 2007. Bergans sønn Anders poserer med stesøstrene Charlén og Stine. Foto: NTB scanpix Vis mer

Alt frem til dødsfallet hadde vært så fint. Jentene hadde fått sine første kjærester, Charlén hadde blitt tilbudt en forfremmelse på jobb. Liv Marit hadde begynt å spille igjen. Alt gikk på skinner før den lyse vårdagen ble livets mørkeste. Mens enkelte sier at de ikke husker noe fra slike traumatiske hendelser, forteller jentene at de husker alt. Til punkt og prikke.

Den 2. juni ble begravelsen avholdt i Skien. Venner, kolleger og familie var samlet for å ta et siste farvel med Norges countrydronning. Familien sørget, og Stine forteller at det var vanskelig å komme seg gjennom den tunge perioden.

FULLSATT KIRKE: Begravelsen i Skien ble emosjonell. Foto: NTB scanpix
FULLSATT KIRKE: Begravelsen i Skien ble emosjonell. Foto: NTB scanpix Vis mer

- Det verste var å våkne om morgenen, og huske at mamma ikke var der lenger, og aldri ville komme tilbake. Alle andre har en mor å ringe til, hos meg ble det et stort tomt rom. Jeg hadde jo ikke lært meg å vaske klær ennå, så alle de tingene har det vært opp til Charlén og bestemor å vise meg, sier hun i intervjuet.

Da hun døde, var Liv Marit gift med Kjetil Bergan. De giftet seg på en yacht i 2008. De to døtrene fikk hun med to andre menn. Bergan har fortsatt ikke uttalt seg om tiden etter dødsfallet.

PERSONLIG: En skjerm med bilder av Liv Marit på gjorde begravelsen mer personlig. Foto: NTB scanpix
PERSONLIG: En skjerm med bilder av Liv Marit på gjorde begravelsen mer personlig. Foto: NTB scanpix Vis mer

Anerkjent

Liv Marit Wedvik var i en årrekke en av Norges mest kjente og kjære countryartister. Ved siden av artistkarrieren har hun jobbet som tannlegeassistent i Skien.

Hun albumdebuterte i 2003, og rakk å gi ut syv album frem til 2010. Hun solgte bra, til tross for tidvis dårlige anmeldelser. Fansen elsket det, og hun hadde trofaste lyttere verden over. Ser man musikkvideoene hennes på YouTube i dag, er kommentarfeltene i stor grad fylt over av kondolanser fra amerikanske fans.

NORGESKJENT: Wedvik deltok i «Skal vi danse», i 2007. Foto: NTB scanpix
NORGESKJENT: Wedvik deltok i «Skal vi danse», i 2007. Foto: NTB scanpix Vis mer

Liv Marit har blant annet vært programleder for realityserien «Ville Vesten» på TV3, og i 2007 deltok hun også i TV 2-programmet «Skal vi danse», hvor hun endte på en femteplass. Hun var også med i kjendisutgaven av «71 grader nord».

Hun var også kjent for forholdene sine, som mediene gjerne skrev om. Hun har vært sammen med forretningsmannen Bjørn Rune Gjelsten og Hellbillies-vokalist Aslag Haugen.

LES OGSÅ: I hardt vær etter corona-spøk

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer