Sahar Tabar:

Dømt til ti år - løslatt

Den iranske influenseren ble i helga dømt til ti år i fengsel, nå er hun blitt midlertidig løslatt mot kausjon.

PÅGREPET: Sahar Tabar ble kjent for sitt sjokkerende utseende på Instagram. Nå er hun arrestert av iranske myndigheter. Vis mer
Publisert

Sahar Tabar, eller Fatemeh Khishvand (19) som hun egentlig heter, ble kjent for å publisere sterkt redigerte bilder av seg selv på den populære bilde- og videoplattformen Instagram.

Hun ble i fjor arrestert samtidig som en rekke andre influensere i hjemlandet Iran, og på et tidspunkt hadde hun over 486 000 følgere.

Influenseren ble siktet for en rekke forhold, inkludert blasfemi, oppfordring til vold og korrupsjon, for å fornærme landets kleskoder, samt for å ha skaffet seg inntekter på ulovlig vis.

I helga ble det kjent at 19-åringen var dømt til ti års fengsel, ifølge The Guardian.

Venter på ny dom

Seinere hevdet influenseren at to av siktelsene hadde blitt frafalt, og at hun håpet på å bli benådet.

Nå, bare noen dager etter at dommen ble kjent, kommer det fram at influenseren har blitt midlertidig løslatt. Det opplyser hun selv i et intervju, delt av det iranske nyhetsbyrået Tasnim.

Fox News er også blant mediene som har plukket opp løslatelsen.

Torsdag delte den iranske journalisten Masih Alinejad (44) også nyheten om at Tabar hadde blitt løslatt mot kausjon. Det gjorde hun på Twitter hvor hun delte en videosnutt fra en lokal nyhetskanal.

«I dag er en iransk tenåring, som delte sterkt forvrengte bilder av seg selv på nettet, og ble fengslet i ti år, blitt løslatt etter et massivt mediepress», skrev hun, og la til en emnekenagg som lyder: «Sahar Tabar ble løslatt mot kausjon».

19-åringen har blitt løslatt i påvente av en ny dom, oppgir nyhetsbyrået.

- Jeg ble løslatt for noen dager siden, men det finnes fortsatt mistanker mot meg som de utreder, sier influenseren i videoen.

Siden arrestasjonen har hun sittet innesperret, og i april meldte en humanitær organisasjon at hun hadde blitt smittet av coronaviruset bak murene.

Menneskerettsorganisasjonen Center for Human Rights in Iran (CHRI) hevdet at hun på et tidspunkt lå i respirator på Sina Sykehus i Teheran.

Mottok sympati

Ifølge CHRI har dommer Mohammad Mogiseh ved gjentatte tilfeller avvist Khisvands søknad om å løslates mot kausjon, til tross for at andre innsatte har fått midlertidige løslatelser grunnet coronautbruddet.

- Alle de andre som er siktet i denne saken har blitt løslatt, og vår klient er den eneste som ikke har fått innvilget søknaden. Dommeren sa nei, hevdet advokat Derafshan.

BILDEFUSK: Samtidig som debatten går rundt barn og unges mentale helse og påvirkning fra sosiale medier, driver mangfoldige Instagram-stjerner med retusjering av egne bilder. Kine og Jonas avslører tre av de verst retusjerte bildene til en av de aller største på Instagram - Kim Kardashian. Vis mer

En iransk allmennkringkaster spilte tilståelsen til Tabar i oktober i fjor, og hun skal i etterkant av dette ha mottatt mye sympati blant befolkningen.

I TV-sendingen skal influenseren ha blitt beskrevet som «et offer med en abnormal personlighet og mental tilstand».

Skapt overskrifter

I medisinske journaler skal det ha blitt hevdet at den unge kvinnen har psykiske lidelser, og at hun skal ha vært innom psykiatriske sykehus flere ganger.

Den iranske kvinnen har skapt overskrifter over hele verden for sitt sjokkerende utseende, og det ble lenge hevdet at hun hadde lagt seg under kniven godt over 50 ganger for å se ut som Angelina Jolie (45).

PHOTOSHOP: Instagram-stjerna har avkreftet at hun har operert seg, og fortalte i 2017 at bildene hun legger ut er kraftig redigert. Dette bildet viser hvordan hun egentlig ser ut. Foto: Skjermdump fra iranske IRIB / NTB
PHOTOSHOP: Instagram-stjerna har avkreftet at hun har operert seg, og fortalte i 2017 at bildene hun legger ut er kraftig redigert. Dette bildet viser hvordan hun egentlig ser ut. Foto: Skjermdump fra iranske IRIB / NTB Vis mer

I 2017 gikk hun derimot selv ut og sa at bildene hun delte ikke viste hennes ekte ansikt, og var et resultat av både Photoshop og mye sminke.

- Det er en måte å uttrykke seg selv på, en form for kunst, fortalte hun i et intervju den gang, ifølge faktasjekknettstedet Snopes.

LES OGSÅ: Petter Northug: Fant kokain og MDMA

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer