Petter Northug:

Dømt til syv måneders fengsel

Skistjernen har fått dommen.

DOM: Petter Northug har blitt dømt til syv måneders fengsel. Foto: Terje Pedersen / NTB
DOM: Petter Northug har blitt dømt til syv måneders fengsel. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mandag forklarte Petter Northug (34) seg om siktelsen som inneholder brudd på vegtrafikkloven og oppbevaring av narkotika.

Tingrettsdommer Ole Kristen Øverberg dømte Northug til fengsel i syv måneder og tap av førerretten for alltid.

Påtalemyndigheten hadde bedt om åtte måneders ubetinget fengsel, samt tap av førerkortet på livstid.

Northug godtok dommen etter å ha rådført seg med sin forsvarer Halvard Helle.

I RETTEN: Northug forklarte seg i Oslo tingrett mandag. Foto: Heiko Junge / NTB
I RETTEN: Northug forklarte seg i Oslo tingrett mandag. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer

Northug straffes for fire punkter for råkjøring. Han straffes også for oppbevaring av narkotika. Filmingene av råkjøringen og forbikjøringene omtales av dommeren som det mest alvorlige.

- Det er skjerpende at det ble laget flere filmer av fartsovertredelser som etter siktedes egne forklaring ble vist til venner. Dette må slås hardt ned på, sa dommer Øverberg og la vekt på at Northig er dømt for lignende forhold tidligere.

- Sprik

Northug får 15 prosents strafferabatt siden han har tilstått, og medielekkasjene fra politiet trekkes også frem som formildende av dommer.

- Han tar dommen til etteretning. Han ønsker å ta den straffen han har fått og gå videre i livet, sa Northugs forsvarer, Halvard Helle til pressen etter rettsmøte.

PETTERS JUL: Petter Northugs julelåt «Petters Jul» brukte ikke lang tid på å passere én million visninger. Video: Rød Løper/Petter Northug Vis mer

Helle argumenterte underveis i rettsaken for at det skulle legges ned en mildere straff enn aktors påstand om åtte måneder fengsel. Dommen ble én måned lavere, men Northugs forsvarer mener likevel at straffen er høyere enn han selv mener det er grunnlag for.

- For min egen del merker jeg at det er et lite sprik mellom dommerens premisser og den konklusjonen han treffer. Det skyldes at Northug både har fått tilståelsesrabatt, det er lagt vekt på rehabilitering og det er lagt vekt på politilekkasjene, men man lander likevel noe høyere enn det jeg selv mener det er grunnlag for. Northug var helt klar i at han ønsket å ta den straffen han fikk, sone straffen og gå videre, fortalte Halvard Helle.

Forsvareren kunne ikke si noe om når Northug må sone straffen.

- Svært strengt

Advokat John Christian Elden hadde på forhånd sett for seg en langt mildere straff for skistjernen. Etter at dommen ble avlagt mandag, reagerte den kjente advokaten, overfor Dagbladet.

- Dom på 7 måneder er svært strengt etter veitrafikkloven, men alle saker er indiduelle. En slik straff overstiger 6 måneders grensen for hjemmesoning av hele dommen med fotlenke, skriver Elden i en SMS til Dagbladet.

Kommentator i Dagbladet Esten O. Sæther mener dommen gjenspeiler alvorlighetsgraden i Northugs handlinger.

- Det viser jo alvoret i det han har gjort. Det er en streng straff. Det er en helt annen straff enn den i 2014. Her er det mer snakk om den faren har satt andre mennesker, sier Sæther.

Erkjente straffskyld

Langrennsstjernen erkjente straffskyld på alle punkter i siktelsen.

Aktor ba om åtte måneder fengsel, noe Northugs forsvarer Halvard Helle mente var altfor høyt.

Northug var siktet etter vegtrafikkloven for råkjøring og mobilbruk i bilen, straffelovens paragraf 231 for oppbevaring av narkotika og legemiddellovens paragraf 31 for narkotikabruk.

I siktelsen kom det fram at han hadde oppbevart litt over seks gram kokain og 0,65 gram MDMA i hjemmet sitt.

Voldsom uenighet i retten

Påtalemynidgheten ba om åtte måneder fengsel for Northug og at langrennsstjernen skal miste førerkortet for alltid. Forsvarer Halvard Helle mente den straffen er for høy og argumenterte for en lavere straff.

- Påtalemyndigheten har lagt seg for høyt. Skadepotensialet skal ikke underspilles, men man må likevel foreta en nøye vurdering av forholdene, argumenterte forsvareren.

Northugs forsvarer sammenliknet Northug-saken med en dom fra Gulating Lagmannsrett fra 2004, med fengsel på 75 dager.

- Påtalemyndighetens straffeforslag er flere måneder for høyt. To-tre måneder for høyt i utgangspunktet. Hvis man i tillegg da gir en tilståelsesrabatt på 15 prosent, er man kanskje nede på en straff mellom 120 dager og fem måneders fengsel. Ikke åtte, slik påtalemyndigheten har argumentert for, sa Helle i Oslo tingrett.

Han mente at Northugs tidligere dom for fyllekjøring ikke skal ha noe å si for straffeutmålingen, men for lengden av tap av førerkort. Han mente også at det skal være formildende at Northug har levert rene tester til sin fastlege gjennom høsten og vinteren.

ÅPNER OPP: Petter Northug forteller litt om hvordan han har hatt det de siste tre månedene i en video på sin egen Facebook-kanal. Video: Petter Northug / Rødt Kort. Vis mer

- Alvorlig rusproblem

Northug ble i sommer målt til 168 kilometer i timen og medga at han hadde kjørt i 200 kilometer i timen i 80-sonen og filmet det. Mobilbruken var også en del av siktelsen.

Politiet fant også narkotika i langrennsstjernens hjem. På en pressekonferanse i august innrømte Northug at han hadde et alvorlig rusproblem.

- Det er noe som sitter langt inne å innrømme. Jeg har et alvorlig rusproblem som inneholder alkohol, narkotika og piller. Jeg har ikke tatt det på alvor og skjult det for de rundt meg, sa en preget Northug foran et samlet pressekorps i august.

LES OGSÅ: Dømt til ti år - løslatt

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer