Universitetsskandalen:

Dømt til fengsel

Ekteparet Mossimo Giannulli og Lori Loughlin er funnet skyldig for medvirkning i universitetsskandalen.

MÅ SONE: Mossimo Giannulli og kona Lori Loughlin må i fengsel. Foto: NTB scanpix
MÅ SONE: Mossimo Giannulli og kona Lori Loughlin må i fengsel. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert

«Full House»-stjerna Lori Loughlin (55) og ektemannen Mossimo Giannulli (56) fikk fredag sin dom i den mye omtalte universitetsskandalen.

Ekteparet var tiltalt for å ha betalt 500.000 dollar, rundt 4,5 millioner kroner for å sikre sine to døtre Olivia Jade (20) og Isabella Rose Giannulli (21) plass på University of Southern California, ved at de ble oppført som rekrutter på universitetets rolag, til tross for at ingen av jentene drev med roing.

I lang tid erklærte ekteparet seg ikke skyldige i saken, men i mai i år snudde de. Da ble det klart at Loughlin ville erklære seg skyldig i et tilfelle av konspirasjon til å begå svindel.

Det samme ville Giannulli, i tillegg til at han ville erklære seg skyldig i bedrageri av offentlig tjeneste.

DØMT: Felicity Huffman er dømt i universitetsskandalen. Dagbladets USA-korrespondent Vegard Kristiansen Kvaale forklarer saken. Video: NTB Scanpix og Dagbladet Vis mer

- Angrer dypt

Påtalemyndigheten la torsdag fram påstand om at Loughlin og Giannulli skulle dømmes til henholdsvis to og fem måneder i fengsel. Det i tillegg til betydelig bot, samt samfunnstjeneste.

Påstanden var i tråd med det ekteparet selv sa seg villig til å gå med på i en såkalt tilståelsesavtale tidligere i år.

Fredag ble dommen klar via den digitale møtetjenesten Zoom, og ekteparet har altså fått godkjent straffen de selv har gått med på.

Det skriver blant andre Entertainment Tonight.

- Jeg angrer dypt på skaden mine handlinger har forårsaket mine døtre, min kone og andre. Jeg tar fullt ansvar for oppførselen min, sa Mossimo etter dommens fall, ifølge CBS Boston.

I tillegg til fengselsstraffen må han betale 250 000 dollar i bot, og gjennomføre 250 timer med samfunnstjeneste.

Kona får en mildere straff, ettersom hun bare var tiltalt for ett forhold. Loughlin må bak lås og slå i to måneder, og må punge ut med 150 000 dollar, i tillegg til 100 timers samfunnstjeneste.

Nektet tidligere straffskyld

Tidligere har ekteparet nektet straffskyld i saken, og har hevdet at betalingene deres var donasjoner til skolen og ikke bestikkelser.

I februar kom det fram at ekteparet hevdet å ha nye beviser i saken som skulle bevise at de var uskyldige i anklagene mot dem. Parets advokat Sean Berkowtiz hadde levert inn opplysninger til retten om funn av opplysninger i notater fra den såkalte ringlederen bak collegejukset.

Informasjonen fra ringlederen, William Rick Singer, støttet det tiltalte parets forklaring. De sa at de aldri visste at pengene de ga ham var bestikkelser, de trodde det var lovlige donasjoner.

ÅPENHJERTIG: Jennifer Aniston åpner opp som aldri før om trykket som har vært rundt henne de siste tiåra, og hvor vanskelig det har vært å alltid holde maska. Vis mer

Berkowtiz hevdet denne oppdagelsen, om enn i seneste laget, skulle slå beina under påtalemyndighetens sak mot hans klienter. Det gjorde den altså ikke.

Ekteparet er bare to av de drøye 50 foreldrene som var anklaget i saken.

Sonet 14 dager i fengsel

Den amerikanske skuespilleren Felicity Huffman (57), kjent fra «Frustrerte fruer» har også vært tiltalt i saken. Hun valgte i april i fjor å erklære seg skyldig i å ha jukset med datteren Sophia Grace Macy (19) sine resultater for å sikre skoleplass.

I forkant av dommen skrev skuespilleren et ærlig brev til retten, der hun tok ansvar for handlingene sine og ba om å få en mildere straff. Fremfor å bli straffet med fengsel håpet 57-åringen på å få prøvetid og samfunnstjeneste.

«Jeg vet at dette ikke er noen forklaring på hva jeg har gjort. Ja, det er et større bilde, men til syvende og sist spiller det ingen rolle, for jeg kunne ha sagt nei til å jukse med resultatene. Jeg tar fullstendig ansvar for handlingene mine, og vil respektere den straffen som domstolen finner passende», sto det i Huffmans brev.

Hun ble i september i fjor dømt til 14 dagers fengsel, og fikk en bot på 280 000 kroner. Hun ble også dømt til 250 timers samfunnsstraff.

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer