Harvey Weinstein:

Dømt til 23 års fengsel

Filmprodusenten er dømt til fengsel for overgrep.

DØMT: Harvey Weinstein er dømt til 23 års fengsel for overgrep. Her avbildet med skuespiller Blake Livley i 2011, før anklagene mot Weinstein rullet ut i offentligheten. Foto: NTB scanpix
DØMT: Harvey Weinstein er dømt til 23 års fengsel for overgrep. Her avbildet med skuespiller Blake Livley i 2011, før anklagene mot Weinstein rullet ut i offentligheten. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Filmprodusent Harvey Weinstein (67) er dømt til 23 års fengsel for overgrep, melder nyhetsbyrået AP.

Forholdene han ble dømt for omhandler seksuelle overgrep mot en produksjonsassistent i 2006, og voldtekt av en skuespiller i 2013.

Weinsteins forsvarere har tidligere varslet at de vil anke dommen, ifølge AFP.

Risikerte høyere straff

Weinstein risikerte opp til 25 års fengsel for overgrepene, men hans advokater hadde bedt om kun fem år, blant annet på grunn av Weinsteins helsetilstand.

67-åringen, som tidligere har vært blant Hollywoods mektigste menn, ble funnet skyldig i anklagene i slutten av februar, men staffeutmålingen kom først onsdag ettermiddag norsk tid.

Harvey Weinstein har blitt anklaget for en rekke tilfeller av seksuell trakassering og overgrep. Disse anklagene skulle bli starten på den globale metoo-bevegelsen i 2017.

SKYLDIG: Harvey Weinstein ble i februar funnet skyldig i seksuelle overgrep. Onsdag kom dommen. Foto: NTB scanpix
SKYLDIG: Harvey Weinstein ble i februar funnet skyldig i seksuelle overgrep. Onsdag kom dommen. Foto: NTB scanpix Vis mer

Selv om han nå er funnet skyldig i to punkter, ble han imidlertid frikjent fra den mest alvorlige anklagen, at han var en notorisk overgriper som brukte sin posisjon som filmprodusent til å forgripe seg mot en rekke kvinner. Det skriver NTB.

Weinstein selv har beklaget sin oppførsel, men har hele veien avvist at han har gjort noe ulovlig og erklærte seg ikke skyldig.

Takket vitnene

Skuespiller Rosanna Arquette (60) er én av kvinnene som anklaget Weinstein for seksuell trakassering, og har også vært til stede under rettssaken. Etter at kjennelsen ble kjent har hun gått ut på Twitter for å takke dem som vitnet mot 67-åringen i retten.

- Vi vil endre lovene i framtida slik at voldtektsofre blir hørt og ikke diskreditert, og slik at det blir lettere for folk å anmelde voldtekt, skriver hun.

Skuespiller Ashley Judd, som var en av kvinnene som sto fram i New York Times-artikkelen som startet det hele, har også ytret seg på Twitter i kjølvannet av kjennelsen.

- For kvinnene som vitnet i denne saken, og som gikk gjennom et traumatisk helvete, dere gjorde en samfunnstjeneste for jenter og kvinner overalt, takk, skriver hun.

Flørtete og frempå

Siden oktober 2017 har over 60 kvinner, primært skuespillere, stått fram offentlig og anklaget Weinstein for voldtekt, seksuelle overgrep, sextrakassering, trusler og trakasserende oppførsel.

Mange av dem har påstått at Weinstein, som i 2012 ble kåret til Hollywoods mektigste mann, aktivt skal ha gått inn for å ødelegge karrieren deres dersom de avviste tilnærmelsene hans.

Et halvannet år etter de første anklagene mot ham, gikk artisten Madonna (61) ut mot Hollywood-mogulens oppførsel mot henne.

KRYSSET GRENSER: Madonna mener Harvey Weinstein har krysset mange grenser opp gjennom årene. Foto: NTB scanpix
KRYSSET GRENSER: Madonna mener Harvey Weinstein har krysset mange grenser opp gjennom årene. Foto: NTB scanpix Vis mer

- Harvey krysset grensene og var utrolig seksuelt flørtende og frampå med meg da vi jobbet sammen. Han var gift på den tiden og jeg var virkelig ikke interessert, fortalte hun i et intervju med The New York Times.

Hun skal ha vært klar over at Weinsteins også oppførte seg slik mot andre kvinner.

- Jeg var klar over at han gjorde det samme med mange andre kvinner jeg kjente i bransjen. Og vi tenkte alle at «Harvey får gjøre dette fordi han har så mye makt og er så suksessrik og filmene hans gjør det så bra at alle vil jobbe med ham, så man må bare finne seg i det». Så sånn ble det.

Hun innrømmer at hun tenkte «endelig» da anklagene mot ham begynte å rulle.

- Da det skjedde tenkte jeg virkelig «endelig». Men jeg jublet ikke, for jeg kommer aldri til å juble over noens undergang. Jeg tror ikke man får god karma av det. Men det var godt at noen som har misbrukt sin makt over så mange år, fikk satt søkelyset på seg og ble ansvarliggjort, fortalte hun til avisen.

LES OGSÅ: Nye bilder vekker bekymring

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer