Bernt Hulsker:

Dømt for hatefulle ytringer

TV-profilen er dømt til 18 dagers betinget fengsel.

DØMT TIL FENGSEL: Bernt Hulsker dømmes til betinget fengsel. Foto: Fredrik Hagen / NTB
DØMT TIL FENGSEL: Bernt Hulsker dømmes til betinget fengsel. Foto: Fredrik Hagen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

TV-profil Bernt Hulsker (45) dømmes til 18 dager betinget fengsel. Det går frem av en dom fra Oslo tingrett som kom torsdag formiddag.

I tillegg dømmes Hulsker til å betale en bot på 15 000 kroner, samt til å betale sakskostnader.

Se og Hør har foreløpig ikke lykkes i å komme i kontakt med Hulskers forsvarer.

Den tidligere VGTV-profilen nektet straffskyld under rettssaken mot ham i Oslo tingrett i starten av oktober.

ÅPENHJERTIG: Mayoo Indirian satt syv uker i varetekt før han ble frikjent i februar 2017. Han forteller at han kunne trekke visse paralleller mellom fengselsoppholdet og realitydeltakelsen i «Kompani Lauritzen». Reporter: Celina Morken Vis mer

«Meningsinnholdet er det samme»

«Retten legger til grunn som bevist utover enhver rimelig og fornuftig tvil at tiltalte sa 'neger' til fornærmede som var dørvakt, og at tiltalte samtidig henviste til sin egen hudfarge som 'hvit mann' i forbindelse med at tiltalte ble bedt om å gå ut fra karaokebaren», heter det i dommen.

«Om tiltalte i denne forbindelse ordrett sa 'Hvordan kan du be en hvit mann om å gå ut' slik fornærmede har forklart, eller om tiltalte sa noe i retning av 'skal du fortelle den hvite mann hva han skal gjøre', slik Brynestad har forklart, er vanskelig å si med sikkerhet. Retten legger likevel til grunn som bevist utover enhver rimelig og fornuftig tvil at tiltalte sier noe i den retning. Meningsinnholdet er det samme, og uttalelsen faller inn under tiltalens 'eller lignende'».

SNAKKER UT: Amber Heard snakker ut om hetsen hun fikk etter rettssaken mot eksmannen Johnny Depp. Video: NBC Vis mer

Ifølge dommen har Hulsker forklart at han var full, men at han husker å ha reagert spontant og sagt ordet «neger» i det fornærmede tok kontakt for å be ham forlate karaokebaren.

«Tiltalte kan heller ikke huske at han har sagt n-ordet rettet mot fornærmede og tror ikke det, fordi det ikke er et rasistisk fiber i hans kropp. Tiltalte mener også at han sa n-ordet mer for å være morsom, fordi han fortsatt var i showmodus».

I dommen kommer det også fram at dommerne ikke var fullstendig enige.

Dommen er avsagt under dissens, der fagdommeren mener at 45-åringen uten tvil har handlet forsettelig. Flertallet, bestående av to meddommere, mener derimot man ikke kan legge til grunn av at han handlet med forsett, fordi han var i «showmodus». De er derimot alle enige om at Hulskers uttalelser er klanderverdig. Retten legger til grunn at tiltalte handlet grovt uaktsomt, og ikke forsettlig.

Bakgrunnen

I mars ble det kjent at Hulsker uteble fra podkasten «Enkel servering» på ubestemt tid, tilsynelatende fordi han var syk. Ikke lang tid etter tok han til sosiale medier for å skrive litt om årsaken, og refererte der til at han hadde «drukket for mye» og «oppført seg som en idiot» på en jobbfest i mars.

Jobbfesten Hulsker siktet til fant sted, ifølge TV 2, på karaokebaren Syng Mer i Oslo 9. mars i år - et forsinket julebord. Festen endte, ifølge kanalen, med at hele VGTV-gjengen til slutt ble kastet ut på bakgrunn av eks-fotballspillerens oppførsel.

«Tissue gate»: Flere reagerte på hva Amber Heard gjorde med servietten under rettssaken mot Johnny Depp. Video: Reuters/Twitter. Reporter: Håvard T-L Knutsen Vis mer

Hulsker skal nemlig ha oppført seg svært ufint overfor dørvakt og flere andre gjester.

Jwan Rasho, en av dørvaktene ved utestedet, anmeldte etter hvert Hulsker. Han har fortalt i intervju med TV 2 at Hulsker viste nazihilsen, utsatt kvinner i lokalet for uønsket seksuell atferd, kalte dørvakten for n-ordet.

Selv har Hulsker forklart at nazihilsen var hentet fra John Cleeses «Don`t mention the War», som er en parodi tiltalte har gjort mange ganger før i festlig sammenheng.

TV-profilen understreker at han ikke handlet med rasistisk hensikt.

«Tiltalte har gjort gjeldende at han ikke hadde en rasistisk hensikt med ytringene sine, og at han derfor ikke erkjenner straffskyld for post I, men at han erkjenner å ha opptrådt krenkende ved sine hensynsløse og plagsomme uttalelser overfor fornærmede post II», heter det i dommen.

I etterkant av dette ble det kjent at VGTV avsluttet samarbeidet med Hulsker med umiddelbar virkning.

LES OGSÅ: Letter på sløret om tiden i fengsel

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer