Asap Rocky:

Dømmes for vold - slipper fengsel

Dommen er klar.

ENDELIG DOM: I dag har Stockholm tingrett avsagt sin dom mot rapperen Asap Rocky. Her er han avbildet sammen med modell Bella Hadid. Foto: NTB Scanpix
ENDELIG DOM: I dag har Stockholm tingrett avsagt sin dom mot rapperen Asap Rocky. Her er han avbildet sammen med modell Bella Hadid. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er litt under to uker siden rettsaken i Stockholm tingrett ble avsluttet, og Asap Rocky (30) og de to andre tiltalte ble sluppet fri fra varetekt i påvente av rettens beslutning. I dag har Stockholm tingrett avsagt sin dom.

Asap Rocky og de to andre tiltalte finnes skyldig i vold, men dømmes til betinget fengsel - altså slipper de soning.

- Jeg synes ikke er er overraskende at de dømmes for mishandling, sier krimekspert Fredrik Sjöshult i Expressen.

I dommen heter det at tingretten konstaterer at det ikke foreligger noen nødverge-situasjon, og at de tre tiltalte har mishandlet fornærmede med slag og spark.

VOLD: Rapperen og de to andre tiltalte finnes skyldig i vold, men dømmes til betinget fengsel. Foto: NTB Scanpix
VOLD: Rapperen og de to andre tiltalte finnes skyldig i vold, men dømmes til betinget fengsel. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Det finnes både skjerpende og formildende aspekter ved saken, sier dommer i saken, Per Lennerbrant, under pressekonferansen i Stockholm tingrett.

- Tingretten mener ikke det har vært en mishandling av så alvorlig karakter at det må dømmes ubetinget fengselsstraff, sier Lennerbrant.

Tiltalt for kroppsskade

Det var natt til 3. juli at rapstjernen Rakim Mayers, kjent under artistnavnet Asap Rocky, ble arrestert sammen med to andre fra hans følge. Rapperen ble først siktet for grov kroppsskade, men dette ble seinere nedgradert til kroppsskade.

De har stått tiltalt for å ha utøvd kroppsskade mot en 19 år gammel mann. Hendelsen skal ha skjedd den 30. juni, da de tiltalte møtte på 19-åringen utenfor spisestedet Max i Kungsgatan i den svenske hovedstaden.

Deler av hendelsen som skjedde 30. juni ble filmet, og i den aktuelle videoen ser man det som skal være artisten i en hvit hettegenser mens han tar tak i en mann på gata for så å hive ham i bakken. Deretter følger både slag og spark.

Forsvarer: - Skuffet

- Vi nådde fram, men ikke hele veien, sier Asap Rockys forsvarer Slobodan Jovicic på en pressekonferanse rett etter at dommen ble kjent.

På spørsmål om hva han tror artisten mener om dommen, sier han:

- Vi har pratet om alternativene og jeg tror at han er takknemlig for at han er hjemme og for at han er blitt trodd, om enn ikke hele veien. Men vi er skuffet over at vi ikke har nådd hele veien fram, sier Jovicic.

Ifølge Expressen sier Jovicic at Asap Rocky nå må ta stilling til om han ønsker å anke eller ikke.

- Han kommer tilbake til Sverige. 100 prosent, sier Jovicic.

Lavere erstatning

Fornærmede, en 19 år gammel mann, mottar erstatning for krenkelser og smerter, men et lavere beløp enn han har bedt om. Mannen krevde i utgangspunktet erstatning på 139 500 kroner.

Alle de dømte skal, etter økonomisk evne, betale statens kostnader knyttet til saken.

Dommer i saken, Per Lennenbrant, sier i en pressekonferanse onsdag ettermiddag at retten har vurdert det som at den fornærmede 19-åringen ikke har bevist at han har hatt inntektstap som er så stort som det han påsto.

Retten legger heller ikke til grunn at alle skadene som vedkommende har beskrevet er påført på den måten som det ble påstått.

Dermed skal de tiltalte betale 12 500 kroner i erstatning til fornærmede. De tre skal også betale saksomkostninger til staten.

Nektet straffskyld

Alle de tre tiltalte mennene har nektet straffskyld i saken. Asap Rocky vedgår å ha kastet fornærmede ned på bakken, og at han delte ut slag eller dytting. Han mener det handlet om nødverge.

Asap Rocky skulle i utgangspunktet spille på Kadetten Music Festival i Sandvika, men konserten ble avlyst ettersom artisten satt varetektsfengslet.

Saken har vakt enorm interesse langt utover Sveriges grenser, og det var et stort presseoppbud som fulgte rettssaken som begynte i Stockholm tingrett 29. juli.

Etter at rapperen ble pågrepet i Sverige, tok det ikke lang tid før den amerikanske presidenten lot høre fra seg. Trump har flere ganger uttalt seg om saken på Twitter, og har også vært i kontakt med den svenske statsministeren Stefan Löfven i et forsøk på å påvirke saken.

President Trump tilbød seg til og med å betale artistens kausjon, på tross av det overhodet ikke er vanlig praksis i nordiske land å betale kausjon for å slippe fri.

SINT: Asap Rockys mor, Renee Black, håper å få sønnen sin hjem snart. Video: Expressen Vis mer

Sendte gisselekspert

Presidentens egen gisselekspert, Robert O'Brien, ble også sendt til Stockholm for å overvære rettssaken. Også stjerner som Kim Kardashian, Justin Bieber, Nicki Minaj og Sean «Diddy» Combs har engasjert seg i saken på Asap Rockys vegne.

I forbindelse med rettssaken sendte USAs regjering også et brev der Sverige advares om «negative konsekvenser» dersom anklager mot stjernen ikke droppes. I det samme brevet går det fram at USA også krevde at Asap Rocky skulle få bo på hotell.

ASAP Rocky debuterte med albumet «Live. Love. ASAP» i 2011, og har siden blitt en av verdens største hip hop-artister, med flere hundre millioner avspillinger på Spotify.

Han har seinere fulgt opp med blant annet «At. Long. Last. Asap» i 2015, som fikk en femmer på terningen av Dagbladets anmelder, og har samarbeidet med verdensstjerner som Cardi B, Kendrick Lamar og Lana Del Rey.

Denne saken ble først publisert på Dagbladet.no.

LES OGSÅ: - De er upopulære middagsgjester

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer