Öde Spildo Nerdrum:

Dødssyk: - Kunne endt opp som grønnsak

«Farmen»-Öde fikk en tøff start på livet.

TØFF START: Öde Spildo Nerdrum ble smittet av RS-viruset da han bare var noen uker gammel. Det kunne endt fatalt. Foto: Foto: Alex Iversen / TV 2

TØFF START: Öde Spildo Nerdrum ble smittet av RS-viruset da han bare var noen uker gammel. Det kunne endt fatalt. Foto: Foto: Alex Iversen / TV 2

Vis mer
Publisert

Med sitt rufsete hår, riksmålstale og en væremåte og livsstil som mer eller mindre hører 1800-tallet til, har Öde Spildo Nerdrum (25) tatt «Farmen kjendis» med storm.

25-åringen har allerede rukket å lire av seg noen kontroversielle uttalelser til meddeltakernes store sjokk.

Nerdrum, som er sønnen til kunstmaler Odd Nerdrum (76), tilbringer vanligvis hverdagen på familiegården i Stavern, der han arbeider med malerier i et lukket miljø.

Dagene med malerier og pensler er muligens mer rolige og bedagelige enn for 25 år siden.

Begynnelsen på livet for kunstnerspiren var nemlig av det mer dramatiske slaget.

OPPHETET DEBATT: Øde Nerdum er mot at homofile skal få gifte seg i kirken. Det får Anniken Jørgensen til å rase. Video: TV 2 Vis mer

Var dødssyk

I et intervju med Dagbladet Magasinet forteller kunstnersønnen om de første ukene i hans liv for snart 26 år siden.

Nerdrum fikk kjenne RS-viruset på kroppen, et virus som ofte rammer spedbarn og små barn. I alvorlige tilfeller angriper det lungene, ifølge FHI. Han fikk ikke puste, og var blek og stille. På vei til sykehuset sluttet han å puste, og ble lagt i respirator.

Foreldrene forberedte seg på det verste.

- Mor og far ble fortalt at om jeg overlevde ville jeg mest sannsynlig ende opp som grønnsak. Ifølge min far hadde jeg hudfarge som et stearinlys, forteller Nerdrum til magasinet.

KRANGEL: John Arne Riise og Espen Thoresen kom ikke godt overens under innspillingen av «Farmen Kjendis». Video: TV2 . Reporter: Bjørn Ekker. Klipp: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer

På spørsmål om han var heldig, svarer «Farmen»-deltakeren følgende:

– Ja, jeg vet ikke, jeg hadde kanskje vært ennu morsommere som grønnsak. Men, det er jo et privilegium å ha sitt sinn i orden.

25-åringen tror han antakeligvis er i risikogruppen for corona, men bekymrer seg ikke nevneverdig for viruset som herjer i hele verden.

- Legene mente jeg kom til å få astma, men jeg har ikke merket noe, selv om jeg kan ha permanente skader i lungene etter sykdommen, sier han.

I etterkant av det alvorlige sykdomsforløpet malte Nerdrums far verket «Livredderen». Maleriet viste et blekt spedbarn i hendene på en mannsfigur.

«FARMEN»-AKTUELL: Öde Nerdrum er i disse dager å se på TV 2. Foto: Alex Iversen / TV 2
«FARMEN»-AKTUELL: Öde Nerdrum er i disse dager å se på TV 2. Foto: Alex Iversen / TV 2 Vis mer

Homo-krangel

Nerdrum har allerede klart å hisse på seg tv-seere og deltakere i årets sesong av «Farmen kjendis». Influenser Anniken Jørgensen (24) fikk bakoversveis da 25-åringen uttalte at homofile ikke burde få gifte seg i kirken.

- Da betyr ikke den kristelige lære noe lenger, det er ikke vits i å ha noen kirke hvis man slakker opp, sa han i en episode forrige uke.

- Det at Öde er imot homofilt ekteskap i kirken, det er helt grusomt. Det er nesten så jeg kjenner at jeg blir høylytt. Det er skikkelig sårende, selv om jeg ikke er homofil selv, sa Jørgensen i episoden.

Hun argumenterte overfor med-deltakeren at man må lære av feil, og at Nerdrums uttalelser kan være utrolig sårende overfor dem de treffer.

Nerdrum sa til Se og Hør i forrige uke at han mener likekjønnet ekteskap er en selvfølge i hans øyne, men at det ikke bør finne sted i kirken - i og med at bibelen har gjort det klart at ekteskapet skal være mellom mann og kvinne.

KLEIN JULEGAVE: Det er ikke alle gaver det er like hyggelig å åpne foran familien - spesielt ikke denne. Reporter: Henriette Eilertsen. Video: Ingebjørg Iversen / Se og Hør Vis mer

- Jeg mener at kirken bør ha en ryggrad. En institusjon, som kirken er, en spirituell forening, kan ikke bare gi etter for en ny, populær strømning i tiden, sa han.

- Men det at to voksne myndige mennesker har rett på ekteskapskontrakt, burde jo vært en menneskerett. Homofile burde fått kompensasjon for alle årene de ble nektet det, det må ha gått masse utgifter til advokater, la han til.

LES OGSÅ: Drakk sprit før TV 2-opptak

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer