River Phoenix:

Dødsfallet som rystet Hollywood

Stjerna Joaquin Phoenix takker sin avdøde bror River Phoenix for at han også satset som skuespiller.

RIVER PHOENIX: Stjerneskuddet rystet Hollywood da han døde bare 23 år gammel. Foto: Moviestore/REX/ NTB scanpix
RIVER PHOENIX: Stjerneskuddet rystet Hollywood da han døde bare 23 år gammel. Foto: Moviestore/REX/ NTB scanpix Vis mer
Publisert

Forrige mandag mottok skuespiller Joaquin Phoenix (44) én av de to æresprisene på filmfestivalen i Toronto. Han har tidligere vært nominert tre ganger til Oscar, og fire ganger til Golden Globe. Mest kjent er han for sine roller i filmene «Gladiator», «Hotel Rwanda» og «Walk the Line».

Han er aktuell som hovedrolleinnehaver i «The Joker», filmen om den kjente «Batman»-skurken, som kommer på kino til høsten. Filmen spås allerede å bli en favoritt under neste Oscar-utdeling, skriver Variety.

Under prisutdelingen i Toronto forrige uke takket han sin avdøde bror, River Phoenix, for at han satset på skuespillerkarrieren.

STORSATSING: Skuespilleren Joaquin Phoenix spiller den svært spesielle karakteren «The Joker» i Hollywood-satsingen «Joker», som kommer i høst. Vis mer

River var selv et stjerneskudd i filmbransjen, men døde brått som 23-åring. Dødsfallet preget hele Hollywood. Joaquin Phoenix har siden da vært svært sparsommelig med uttalelser om brorens dødsfall.

- Da jeg var 15-16 år kom broren min, River, hjem fra jobb med en film kalt «Raging Bull», og han satte seg ned med meg for å se den. Dagen etterpå vekket han meg, og fikk meg til å se den en gang til. Han sa: «Du skal begynne med skuespill igjen. Det er dette du skal gjøre», sa Phoenix og fortsatte:

TAKKET BROREN: Joaquin Phoenix mottok pris under TIFFs æresgalla på filmfestivalen i Toronto, og takket broren for at han ble skuespiller. Foto: Frazer Harrison/AFP
TAKKET BROREN: Joaquin Phoenix mottok pris under TIFFs æresgalla på filmfestivalen i Toronto, og takket broren for at han ble skuespiller. Foto: Frazer Harrison/AFP Vis mer

- Han spurte meg ikke, han bare sa det. Jeg står i gjeld til han for det, fordi skuespillerkarrieren har gitt meg et så fantastisk liv, sa Phoenix i talen.

Han takket også sine foreldre og søstre for påvirkningskraften de har hatt på han som skuespiller.

Tragisk dødsfall

Det var 31. oktober 1993 at River Phoenix, en av Hollywoods mest berømte og lovende skuespillere, falt om på et fortau i Los Angeles.

Seinere blir han erklært død, bare 23 år gammel. Dødsfallet ble et stort sjokk for filmbransjen, og fansen mottok budskapet med stor sorg.

Tidligere på kvelden hadde det Oscar-nominerte stjerneskuddet vært på den populære klubben The Viper Room i Vest-Hollywood.

STJERNESKUDD: Joaquin Phoenix' bror, River Phoenix (til høyre), var et stjerneskudd i filmbransjen før han døde brått i en alder av 23 år. Her fra filmen «A Night In The Life Of Jimmy Reardon» fra 1988. Foto: Moviestore/REX/ NTB scanpix
STJERNESKUDD: Joaquin Phoenix' bror, River Phoenix (til høyre), var et stjerneskudd i filmbransjen før han døde brått i en alder av 23 år. Her fra filmen «A Night In The Life Of Jimmy Reardon» fra 1988. Foto: Moviestore/REX/ NTB scanpix Vis mer

Like utenfor klubben, bare 45 minutter etter han gikk inn, falt han om på gata mens han sto med lillebroren Joaquin, som da bare var 19 år.

Det var Joaquin som ringte nødsentralen, og samtalen ble raskt lekket i pressen, ifølge The Guardian.

«Han har fått et anfall! Kom dere hit, vær så snill. Han dør, vær så snill!», skrek den fortvilte lillebroren i opptaket.

UNGE STJERNER: Keanu Reeves og River Phoenix sammen i filmen «My Own Private Idaho» fra 1991. To år senere døde River. Foto: New Line/Kobal/REX/ NTB scanpix
UNGE STJERNER: Keanu Reeves og River Phoenix sammen i filmen «My Own Private Idaho» fra 1991. To år senere døde River. Foto: New Line/Kobal/REX/ NTB scanpix Vis mer

Den dramatiske kvelden

På den tida var River sammen med skuespiller Samantha Mathis. Det oppsto romantikk mellom de to 23-åringene da de spilte sammen i filmen «The Thing Called Love» tidligere samme år. Hun var også til stede på den skjebnesvangre kvelden.

Likevel snakket hun ikke ut om hva som skjedde, før i et intervju med The Guardian i fjor, 25 år etter.

Ifølge Mathis skulle Phoenix bare kjøre broren Joaquin og søsteren Rain til klubben, for så å dra rett hjem til henne.

Til The Guardian forteller hun at River fikk spørsmål om å opptre på klubben, ettersom han også var musiker, noe han sa ja til. Mathis valgte å vente i bilen, fordi hun tenkte det ikke ville ta så lang tid. Siste gang hun så kjæresten, var da han lukket bildøra bak seg.

- Tre kvarter seinere var han død, sier hun til avisa, og bryter ut i gråt.

KJÆRESTER: River Phoenix (til venstre) var kjæreste med Samantha Mathis (i midten), som var til stede kvelden han døde. Her fra filmen «The Thing Called Love» fra 1993. Foto: Snap/REX/ NTB scanpix
KJÆRESTER: River Phoenix (til venstre) var kjæreste med Samantha Mathis (i midten), som var til stede kvelden han døde. Her fra filmen «The Thing Called Love» fra 1993. Foto: Snap/REX/ NTB scanpix Vis mer

Etter at Joaquin ringte nødnummeret, ble han, Mathis og søsteren Rain stående som skrekkslagne vitner, uten å kunne hjelpe broren som lå livløs på bakken.

Hjertet til 23-åringen hadde allerede sluttet å slå da ambulansen kom til stedet, ifølge avisa. Han ble brakt til sykehuset Cedars-Sinai Medical Center, men det var allerede for seint. River Phoenix døde som følge av en overdose.

Dødsårsaken kom som et sjokk for offentligheten. Phoenix hadde framstått som sunnheten selv ved å leve som veganer. Først åtte år etter hans bortgang, kom det fram at hans narkotikabruk var kjent i filmbyen.

Mathis forklarer at Phoenix skal ha søkt hjelp for sin narkotikaavhengighet flere ganger. Hun mener at kjæresten ikke hadde rusproblemer mens de var i et forhold.

- Men samtidig var jeg veldig ung den gang. I dagene før han døde, skjønte jeg også at noe ikke stemte, sa hun til The Guardian.

Mathis fortalte at grunnen til at hun ikke har ønsket å uttale seg tidligere var av hensyn til de pårørende, og fordi hun selv var traumatisert av hendelsen.

FALT OM: Dagen etter River Phoenix falt om og døde av en overdose, la fansen blomster og lys utenfor inngangen til nattklubben på Sunset Boulevard i Vest-Hollywood. Foto: Kevork Djansezian/AP Photo/ NTB scanpix
FALT OM: Dagen etter River Phoenix falt om og døde av en overdose, la fansen blomster og lys utenfor inngangen til nattklubben på Sunset Boulevard i Vest-Hollywood. Foto: Kevork Djansezian/AP Photo/ NTB scanpix Vis mer

Sammenliknet med DiCaprio

River Phoenix ble ofte sammenliknet med Leonardo DiCaprio, og slo gjennom som følsom unggutt i Stephen King-filmen «Stand by Me» i 1986.

Phoenix kombinerte et følsomt og sart ytre med rebelske rollekarakterer. Han spilte blant annet i kassasuksessen «Indiana Jones and the Last Crusade», og tok på seg rollen som datanerd mot Robert Redford i «Sneakers».

I «My Own Private Idaho» spilte han en mannlig prostituert som forelsker seg i Keanu Reeves, og han ble Oscar-nominert etter prestasjonen i dramafilmen «Running on Empty» i 1988.

Denne artikkelen ble først publisert på Dagbladet.no.

LES OGSÅ: - Vil ta livet mitt tilbake

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer