Ulykke eller drap?

Dødsfallet på nytt i søkelyset

Hva skjedde egentlig den skjebnesvangre novembernatten i 1981 da Natalie Wood druknet? Søsteren Lana Wood (75) mener hun har svaret.

HOOLLYWOOD-IKON: Da skuespiller Natalie Wood døde brått i 1981, begynte spekulasjonene å rulle. Og de ruller fortsatt. Foto: NTB
HOOLLYWOOD-IKON: Da skuespiller Natalie Wood døde brått i 1981, begynte spekulasjonene å rulle. Og de ruller fortsatt. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Da nyheten om at Natalie Wood hadde druknet ble kjent morgenen 30. november 1981, ble verden sjokkert.

Den populære Hollywood-stjernen, som hadde sjarmert kinopublikum siden hun som niåring slo gjennom i rollen som Susan i juleklassikeren «Mirakelet på Manhattan», og senere et tenåringsidol da hun spilte Judy i «Rotløs ungdom», hadde druknet i sjøen ved Catalina, en øy utenfor kysten av California.

Filmstjernens søster Lana Wood (75) utga nylig boken «Little Sister: My Investigation Into the Mysterious Death of Natalie Wood». Lana Wood var også skuespiller, men oppnådde aldri samme stjernestatus som søsteren.

BOKBOMBE: Lana Wood har skrevet bok med mål om å få frem sannheten og hedre søsterens minne. Foto: NTB
BOKBOMBE: Lana Wood har skrevet bok med mål om å få frem sannheten og hedre søsterens minne. Foto: NTB Vis mer

Den nye boken beskrives som dels memoarer, dels kriminaletterforskning ved hjelp av nye bevis gravd frem av detektiver med mål om å avlive mytene og belyse fakta rundt Natalies tragiske død.

«Alt jeg kan gjøre er å prøve å få folk til å forstå sannheten.» Lana Wood, forfatter

Lana Wood har i alle år beskyldt søsterens ektemann Robert Wagner (91), stjernen fra tv-serien «Par i hjerter», for dødsfallet.

- Jeg tror ikke det var overlagt. Men det betyr ikke at jeg ikke tror han gjorde det: Selvfølgelig gjorde han det! sa Lana Wood til The New York Post i forbindelse med boklanseringen.

PAR I HJERTER: Natalie Wood og Robert Wagner giftet seg med hverandre to ganger. Han var til stede i båten da Natalie druknet. Foto: NTB
PAR I HJERTER: Natalie Wood og Robert Wagner giftet seg med hverandre to ganger. Han var til stede i båten da Natalie druknet. Foto: NTB Vis mer

Fatal båttur

Natalie Wood hadde tilbrakt Thanksgiving-helgen på yachten «Splendour» sammen med mannen, den like kjente skuespilleren Robert Wagner, og kollegaen Christopher Walken da det skjedde.

Det var ektemannen som meldte henne og jollen som tilhørte båten, savnet i ett-tiden natt til 30. november 1981.

NYE DETALJER: Dokumentaren Caroline Flack: Her Life And Death» begynte å rulle på skjermen. Vis mer

Tidlig om morgenen ble Natalie funnet druknet. Wagner hadde mistet sin kone. Og sladderpressen begynte straks å spekulere.

Wagner har forklart at hun trolig forsøkte å stikke av alene i en jolle midt på natten, enten for å fortsette feiringen på en av de andre båtene i området eller for å dra i land, men hans vitnemål har blitt møtt med stor skepsis.

Natalie Wood var kjent for sin voldsomme vannskrekk.

En dyster spådom

At lille Natalia Nikolaevna Zakharenko havnet foran kamera allerede som femåring, var moren Marias vilje.

En sigøynerkvinne hadde spådd at datteren ville bli en stjerne – og også at hun skulle vokte seg for mørkt farvann. Det forteller lillesøsteren Lana i dokumentarfilmen «The Mystery of Natalie Wood».

BARNESTJERNE: Natalie Wood fikk hovedrollen i «Miracle on 34th Street» da hun var ni år gammel. Foto: NTB
BARNESTJERNE: Natalie Wood fikk hovedrollen i «Miracle on 34th Street» da hun var ni år gammel. Foto: NTB Vis mer

Den ærgjerrige Maria, som selv hadde vært ballerina som ung, tok spåkvinnen på ordet, oppsøkte et filmsett og dyttet jenta frem til regissøren Irving Pitchel. Pliktskyldig begynte hun å synge for ham. Han lot seg sjarmere, og vips ble hun omdøpt til Natalie Wood – et navn som klang mye bedre i Hollywood.

Fire år senere, i 1947, var hun blitt USAs største barnestjerne.

Da «Rotløs ungdom» hadde premiere i 1955, ble Natalie et tenåringsidol over natten. Hennes vakre dådyrøyne og sjarmerende smil bergtok kinopublikum og gjorde henne populær hos sine mannlige skuespillerkolleger.

TENÅRINGSIDOL: 17 år gammel spilte Natalie Wood mot James Dean i «Rotløs ungdom». James Dean døde i en bilulykke bare 24 år gammel, et par måneder før filmen hadde premiere. Foto: NTB
TENÅRINGSIDOL: 17 år gammel spilte Natalie Wood mot James Dean i «Rotløs ungdom». James Dean døde i en bilulykke bare 24 år gammel, et par måneder før filmen hadde premiere. Foto: NTB Vis mer

Populariteten hennes eksploderte, og Natalie sjokkerte alle ved å begynne å date betydelig eldre menn, som den 25 år eldre filmregissøren Nicholas Ray og selveste Elvis.

Moren Maria synes det ble for mye og ønsket seg en mer passende mann til datteren. Hun visste at Natalie var svak for Robert Wagner.

- Jeg var ti og han var 18 første gang jeg så ham hos 20th Century Fox. Jeg snudde meg til moren min og sa at han skulle jeg gifte meg med, sa Natalie i et intervju med magasinet People i 1976.

DØDSFALL: Kristin Cavallari, kjent fra «Laguna Beach» og «The Hills», mistet broren sin i 2015. Det har hun tidligere latt være å uttale seg om, men her åpner hun seg om den tunge tiden. Video: TV 2 Sumo, Viafree Vis mer

Moren fikk datterens agent til å fikse en date på Natalies 18-årsdag. Ett år senere, i 1957, giftet Natalie seg med den åtte år eldre stjernen.

De ble Hollywoods heteste par. Ekteskapet varte i fem år, i en periode da Natalies popularitet var på sitt største. Hun spilte en rekke filmer, deriblant megasuksessen «West Side Story», der hun hadde den kvinnelige hovedrollen, Maria. Filmen mottok ti Oscar året etter.

Suksessen tærte på forholdet, og da Wagner var utro, ba hun om skilsmisse.

Utover 60-tallet datet hun en rekke menn, deriblant Warren Beatty.

HELE HISTORIEN: I ABC-programmet «20/20» fortelles hele historien om drapsdømte Robert Bierenbaum og hans avdøde kone Gail Katz. Progrmamet kan strømmes på Hulu fra 23. oktober. Video: ABC/«20/20» Vis mer

Overlevde selvmordsforsøk

Det var ikke så rart at Natalie hadde en indre uro. Hun hadde vært i rampelyset hele livet og alltid blitt vurdert med argusøyne. En rekke filmflopper på midten av 60-tallet hjalp ikke.

Natalie gikk til psykoanalyse fem dager i uken, men ble likevel dypt deprimert. Sommeren 1966 tok hun en overdose sovepiller, men overlevde.

Filmskaperen Henry Jaglom, som hun datet et halvår i 1966, beskriver henne slik:

DØDE: Den populære TikTokeren Kassidy Pierson tapte kampen mot kreften etter at hun ble diagnostisert for seks år siden. Video: TikTok. Reporter: Julie Tran. Vis mer

- Hun var sjarmerende, pratsom, kvikk og veldig nervøs. Hun hadde en oppfatning av hvem hun virkelig var og hvem hun skulle vise frem i offentligheten. Hun ville ikke at noe forstyrrende, ubehagelig eller konfronterende skulle skje da, fordi hun var så urolig innvendig.

Natalie fant tilsynelatende roen med den britiske skuespilleren Richard Gregson. De giftet seg i 1969, og året etter ble datteren Natasha født. Natalie tok fri fra skuespilleryrket for å konsentrere seg om morsrollen.

Hun ble knust da hun oppdaget at Gregson var utro, og en opprivende skilsmisse fulgte i 1971.

DELTE OPPTAK: En mann skal være dømt til døden for å ha solgt USB-minnepenner med sørkoreanske Netflix-serien «Squid Game». Video: Storyblock/Netflix. Reporter: Maja Walberg Klev. Vis mer

Fant tilbake til Wagner

Noen måneder senere tok Natalie opp kontakten med Robert Wagner, og de to fant sammen igjen. I 1972 giftet de seg for andre gang – på en båt utenfor kysten av Catalina.

I 1974 ble datteren Courtney født. Natalie stortrives i rollen som trebarnsmor – Wagners datter Katie bodde også hos dem.

Da hun og Wagner fikk roller i en tv-innspilling av «Katt på hett blikktak», ble hennes pasjon for skuespill vekket igjen. Men det var ikke lett å få gode roller for en kvinne på 40 år.

Likevel markerte hun seg ved å vinne sin andre Golden Globe-pris som beste kvinnelige skuespiller i tv-versjonen av «Herfra til evigheten» i 1979.

DRAP: Eva B. Ragde har fått sin egen TV-serie «Eva - bak sperringene». Video: Discovery+ Vis mer

Mørkt farvann

Sammen med ektemannen kjøpte hun på denne tiden en yacht som ble omdøpt til «Splendour», etter Natalies favorittfilm og favorittdikt, «Splendour in the Grass» av William Wordsworth.

Paret tilbrakte mye tid på yachten, og Thanksgiving-helgen inviterte de med seg Christopher Walken, som var Natalies motspiller i filmen «Brainstorm», som hun var midt i innspillingen av. Det hadde versert rykter om at de hadde en romanse. Og det var derfor spekulasjonene begynte da Natalie ble funnet druknet, iført nattkjole og dunjakke.

Hadde det oppstått en krangel fordi Wagner var sjalu? Hadde hun forsøkt å komme seg vekk fra yachten?

DØDE: Modell og kjendissønn Harry Brant (24) døde 17. januar 2021. Video: NTB / Instagram / Ingebjørg Iversen Vis mer

Konklusjonen ble at det var en ulykke, som delvis skyldes at Natalie hadde ganske høy promille etter kveldens festing.

Hver gang stjernens brå død dras opp, trekkes imidlertid uklarhetene rundt dødsfallet frem. Blant annet delte dr. Thomas Noguchi, som hadde foretatt obduksjonen av Natalie, opplysninger i sin bok «Coroner», der han forteller om omstendighetene rundt dødsfallene til kjendiser han har obdusert og som har dødd brått og uventet.

Han mener at blåmerker og skrubbsår viste at Natalie mest sannsynlig hadde sklidd og slått hodet da hun forsøkte å komme seg over i jolla, og dermed falt i vannet.

Så hadde vinden ført jolla ut på havet, mens hun har forsøkt å komme seg opp i den. Promillen, det kalde vannet, samt den våte og tunge dunjakken gjorde at hun ikke lyktes.

«LOVE ISLAND US»: Josh blir vekket midt på natta for å motta den grusomme beskjeden. Video: TV 2 Play. Reporter: Celina Morken Vis mer

- Hadde hun bare tatt av seg dunjakken, ville hun kommet seg opp i båten, skriver Noguchi, som anslo at den veide 15 til 18 kilo i våt tilstand.

Sammen med en ekspert på havulykker, Paul Miller, konkluderte dr. Noguchi med at Natalie hadde kjempet til siste slutt.

40 år gammelt mysterium

Hva som gjorde at hun gikk ut på dekk og begynte å løsne jollas fortøyninger, vet ingen med sikkerhet.

Var hun lei av kranglingen til ektemannen, eller var grunnen noe så uskyldig som at jolla slo mot båten så hun ikke fikk sove? Utfallet av valget hennes ble uansett tragisk. Natalie Wood druknet, bare 43 år gammel.

TRIST: Matt Mauser mistet kona Christina Mauser i helikopterulykken som også tok basketstjerna Kobe Bryants liv. Halvannet år etter står han på scenen i «America's got talent». Reporter/Video: Thea Hope. Vis mer

Lana Wood skriver i boken sin at hun tror Wagner og Natalie hadde et fyllekrangel som eskalerte til en fysisk konfrontasjon, og at Wagner slo Natalie så hun mistet bevisstheten.

Videre tror hun at Wagner ble panikkslagen da han skjønte hva han hadde gjort, og at han da tok den fatale beslutningen om å senke Natalie i vannet for å unngå å bli holdt ansvarlig for det som hadde skjedd.

Likevel hevder Lana at hun ikke har skrevet boken for å ramme svogeren.

- Wagner skal ikke i fengsel. Han kommer ikke til å bli arrestert. Han kommer ikke til å innrømme noe. Alt jeg kan gjøre er å prøve å få folk til å forstå sannheten, og å vise Natalie slik hun virkelig var, sier hun, ifølge The New York Post.

LES OGSÅ: Åpen om dobbeltdrapet på foreldrene

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer