HAR LEVD ET TØFT LIV: - Jeg er i mitt 52. år nå, og har røyka 120 om dagen i 35 år. Heldigvis har jeg holdt opp med det nå. Foto: SCANPIX
HAR LEVD ET TØFT LIV: - Jeg er i mitt 52. år nå, og har røyka 120 om dagen i 35 år. Heldigvis har jeg holdt opp med det nå. Foto: SCANPIXVis mer

- Døden blir spennende

Menn som lever sånn som meg - blir rundt 60 år, sier Ingvar Ambjørnsen og forteller om forfatterlivet.

SEHER.NO: Ingvar Ambjørnsen visste tidlig at han ville bli forfatter, og i dag er han en av de mest leste og seriøse samtidsforfatterne Norge har.

Men den dyktige forfatteren legger ikke skjul på at han har levd et hardt liv hvor slitte nerver og rus nærmest har vært daglig kost.

Det er i et åpenhjertig intervju med "God kveld, Norge" at han avslører dette.

- Jeg er i mitt 52. år nå, og har røyka 120 om dagen i 35 år. Heldigvis har jeg holdt opp med det nå.

- Jeg har sannsynligvis aldri gjort noe som er så farlig som å røyke sigaretter - selv om jeg har pumpa i meg veldig mye forskjellige slags stoffer, forteller han i intervjuet.

Det var i 1983 at Ambjørnsen romandebuterte, og sitt virkelige gjennombrudd fikk ham med boka "Hvite niggere" i 1986. Her røper han nært kjennskap til narkomiljøet.

- Menn som lever sånn som det jeg har gjort - blir rundt 60 år eller noe sånt.

- Jeg må ha hatt en jernhelse. Jeg kan ikke forstå noe annet. Drikke fra du står opp til du tumler i seng - hver eneste dag hele året. Og med det overdrevne sigarettkonsumet og alt det der, sier han ærlig.

Slik beskriver han dagene da han skrev mye:

- Jeg stod opp, dro opp den første ølen, satte meg ned og begynte å jobbe. Slik holdt jeg det gående.

- Jeg kom inn i et system hvor jeg ikke hadde noen vennekrets. Jeg satt alene og ville sitte alene.

Helt fra 52-åringen var liten gutt har det vært slik. Han visste han var annerledes enn de andre barna, og ville heller lese bøker enn å leke med jevnaldrende.

Likevel synes han livet har vært et kult løp og angrer ikke på noen verdens ting. At han nå ifølge seg selv er inne i livets siste fase har han ingen problemer med.

- Nei, jeg har levd akkurat det livet som jeg har villet jeg, og det er det ikke så mange som kan si.

Døden frykter forfatteren heller ikke.

- Nei, det blir spennende. Jeg har vært veldig opptatt av døden helt siden jeg var guttunge egentlig, så det er det store, virkelig spennende spørsmålet altså. Og hva skulle alternativet være? At vi skulle holde på med dette til evig tid?

LES HER: Forfatter Mads Larsen: Blir edru med Facebook