Zara Abid:

Døde i flystyrt - hetses på internett

Pakistansk toppmodell omkom under flystyrten forrige. uke. I ettertid har hun blitt hetset på sosiale medier.

GIKK BORT: Den pakistanske modellen Zara Abid (28) omkom på tragisk vis forrige uke, da flyet hun var passasjer på styrtet i Pakistan. Foto: Zara Abid/Instagram
GIKK BORT: Den pakistanske modellen Zara Abid (28) omkom på tragisk vis forrige uke, da flyet hun var passasjer på styrtet i Pakistan. Foto: Zara Abid/Instagram Vis mer
Publisert

Forrige fredag ble det kjent at et fly hadde styrtet i et boligområde i den pakistanske byen Karachi, da det var i ferd med å lande. Blant de 99 passasjerene om bord i flyet skal bare to ha overlevd.

Blant de omkomne er 28 år gamle Zara Abid, som blant annet arbeidet som modell og skuespiller. Ifølge BBC jobbet hun for flere av Pakistans største motehus, og skal i januar ha blitt kåret til den beste kvinnelige modellen under den pakistanske prisutdelingen Hum Style Awards.

Til tross for at hun var én av mange som mistet livet i den tragiske ulykken, har Abid fått stor oppmerksomhet etter sin bortgang. På sosiale medier har det sjokkerende nok haglet med hetsende kommentarer, mest på bakgrunn av Abids livsstil.

For lettkledd

Ifølge BBC skal det dreie seg om kommentarer fra konservative pakistanere, som blant annet mener Abid kommer til å bli straffet etter sin død fordi de mener hun har levd et «syndig liv».

GRAVID: Modellen Belle Lucia får hets i kommentarfeltet på Instagram etter at hun la ut et bikinibilde av seg selv, 6 måneder på vei i graviditeten. Vis mer

Kritikerne skal ha satt spørsmålstegn ved hennes islamske tro, og mener at hennes valg i livet ikke har samsvart med religionen hun visstnok skal ha tilhørt. Muslimske kvinner i Pakistan skal helst dekke seg til og vise en beskjeden oppførsel, i tro med kulturen og religionen.

Man kan i verste fall risikere å havne bak lås og slå hvis man ikke praktiserer riktig, men også dødstrusler og bøter kan forekomme.

De hetsende kommentarene skal bunne i at flere mener Abid har delt «altfor lettkledde bilder» av seg selv, og vist «for mye hud». Dermed skal hun ha levd et liv i synd, mener de religiøse kritikerne.

«Umoralsk» liv

«Dere som sier at hun vil komme til paradis etter flykrasjen som muslim: Jeg vil fortelle dem at Allah ikke liker kvinner som viser kroppsdelene sine til alle, og paradis er bare for rene menn og rene kvinner», har en bruker skrevet på Twitter.

En annen går hardt ut mot dem som forsvarer avdøde Abid, og modellyrket.

«Jeg ville egentlig ikke gjøre dette, men noen mennesker er ignorante, og bruker Zara Abids død til å forsvare yrket og livsstilen hennes. Beklager, men det som er forbudt kan ikke forsvares, og de som fortsatte å fortelle henne at hun gjør haram (forbudt og moralsk forkastelig, journ.anm.), gjorde riktig. Ber fortsatt for henne.»

I ettertid skal kontoene til Abid på sosiale medier ha blitt slettet. Det skriver BBC. Det er imidlertid usikkert om de er stengt ned av plattformen selv, eller om det er venner og familie som står bak.

Gjenåpnet luftrommet

Ifølge Dagbladet skjedde flystyrten få dager etter at landet gjenåpnet luftrommet, etter å ha holdt stengt grunnet coronapandemien. Flyet ankom Karachi fra Lahore fredag formiddag, men da det skulle til å lande skal kontrolltårnet ha fått beskjed av piloten om tekniske problemer.

Det opplyste en talsmann for flyselskapet Pakistan International Airlines, ifølge avisen.

Pakistans statsminister Imran Kahn skrev senere på Twitter at han er i «sjokk og sorg» over det som har skjedd.

«Mine bønner og kondolanser går til de omkomnes familie», skriver han.

Arrestert

Zara Abid er imidlertid ikke den eneste som har blitt hetset eller møtt motstand i hjemlandet sitt som følge av sin karriere. I nabolandet Iran har flere influensere de siste årene blitt straffet for det som skal være «brudd på landets moralske normer».

I 2018 ble nemlig 18 år gamle Maedeh Hojabri arrestert for å ha publisert rundt 300 dansevideoer på Instagram.

Hojabri erkjente å ha brutt moralske normer med videoene, men insisterte på at det aldri var hensikten, meldte NTB, som påpekte at det var uklart hvorvidt uttalelsen kom under tvang.

Den iranske Instagram-stjernen Sahar Tabar (22) føyer seg også inn i rekken, da hun i fjor ble pågrepet av iranske myndigheter.

PÅGREPET: Sahar Tabar ble kjent for sitt sjokkerende utseende på Instagram. Nå er hun arrestert av iranske myndigheter. Vis mer

Hun har flere ganger sjokkert med sitt utseende, og det ble lenge hevdet at hun hadde lagt seg under kniven mer enn 50 ganger for å se ut som Angelina Jolie. For to år siden gikk Tabar selv ut og avkreftet ryktene, og sa at bildene ikke viste hennes ekte ansikt.

Tabar skal ha blitt siktet for en rekke forhold, inkludert blasfemi, oppfordring til vold og korrupsjon, for å fornærme landets kleskoder, samt for å ha skaffet seg inntekter på ulovlig vis, ifølge nyhetsbyrået Tasnim.

Hun ble senere dømt til fengsel, hvor hun nå soner dommen sin. I april ble det derimot kjent at hun hadde blitt coronasmittet i fengselet, og skal ha havnet i respirator.

LES OGSÅ: - Hun er akkurat det han ser etter

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer