Grammy-prisen:

Død, vold og protester preger Grammy-prisens historie

Natt til mandag går prisutdelingen av stabelen. Det blir nok ikke helt udramatisk.

STORE HENDELSER: Grammy-utdelingen genererer årlig oppslag verden rundt, spesielt fordi det historisk sett har vært en arena for skandaler. 50 Cent, Whitney Houston og en toppløs kunstner er blant dem som har skapt overskrifter i forbindelse med utdelingen. Foto: NTB scanpix
STORE HENDELSER: Grammy-utdelingen genererer årlig oppslag verden rundt, spesielt fordi det historisk sett har vært en arena for skandaler. 50 Cent, Whitney Houston og en toppløs kunstner er blant dem som har skapt overskrifter i forbindelse med utdelingen. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

(Se og Hør): Natt til mandag norsk tid går den 60. årlige Grammy-utdelingen av stabelen like utenfor Los Angeles. Den populære karaokemesteren James Corden skal lose nominerte og seere gjennom showet, som på grunn av jubileet trolig blir spektakulært.

I tillegg vil utvilsomt #metoo-kampanjen vitses med og markeres på en eller annen måte. Enkelte stjerner, blant andre Kelly Clarkson, har ifølge CNN sagt at de skal dukke opp med hvite roser på antrekkene sine. Det for å vise at de bryr seg om Time's Up-kampanjen - som også ble markert under Golden Globe-utdelingen.

Mens vi venter på at den røde løperen begynner og at showet starter, tar vi et tilbakeblikk på noen av de mest minneverdige øyeblikkene i Grammy-historien. Sure miner, død og vold har blant annet preget utdelingen de siste 60 årene.

Tragisk dødsfall

11. februar 2012. Sanglegenden Whitney Houston blir funnet bevisstløs på rom 434 på det luksuriøse Beverly Hills Hotel i Los Angeles, bare dager etter at hun sto på scenen i Hollywood og sang med full røst. Hun hadde tatt inn på hotellet for å opptre på Grammy-utdelingen, men slik ble det altså ikke.

TRAGISK: Hun skulle egentlig opptre, men døde dagen før Grammy-utdelingen i 2012. Foto: NTB scanpix
TRAGISK: Hun skulle egentlig opptre, men døde dagen før Grammy-utdelingen i 2012. Foto: NTB scanpix Vis mer

Hun blir funnet i badekaret, og halv fire på ettermiddagen dukker de første ambulansearbeiderne opp. De forsøker å gjenopplive den 48 år gamle sangeren, men det er nytteløst. 25 minutter seinere blir hun erklært død.

Ifølge rettsmedisinerens første obduksjonsrapport var dødsårsaken drukning, og det hele ble sett på som en ulykke. Men også hjertesykdom og kokainbruk var medvirkende faktorer i det som til slutt krevde artistens liv. Patricia Houston, artistens svigerinne, sa til TMZ at familien var lettet over at saken var avsluttet.

Dødsfallet kom som et stort sjokk på bransjen. Det ble fort klart at dødsfallet, som da fant sted dagen før Grammy-utdelingen, på en eller annen måte måtte markeres. Jennifer Hudson bestemte seg i siste minutt for å hedre ett av sine store idoler, ifølge Cosmopolitan.

LEGENDE: Whitney Houston kan sies å være en av de mest suksessrike, kvinnelige artistene noen sinne. Låtene hennes huskes fortsatt, selv om hun ikke lenger er her. Foto: NTB scanpix
LEGENDE: Whitney Houston kan sies å være en av de mest suksessrike, kvinnelige artistene noen sinne. Låtene hennes huskes fortsatt, selv om hun ikke lenger er her. Foto: NTB scanpix Vis mer

Hun sang «I Will Always Love You», og det var knapt et tørt øye i salen da artisten avsluttet med å si:

- Whitney, vi kommer alltid til å elske deg.

Volden som rystet verden

De to artistene Rihanna og Chris Brown var et av Hollywoods mest omtalte par, og de fikk ikke akkurat noe mindre medieoppmerksomhet etter Grammy Awards i 2009.

Da paret gjorde seg klare til prisutdelingen, skal Brown ha mistet temperamentet og gikk til angrep på «Work»-sangeren, ifølge E! News.

STORE: Rihanna og Chris Brown var et av verdens mest omtalte par i sin tid. De gikk fra hverandre etter at Brown gikk til angrep på popstjernen i 2009. Foto: NTB scanpix
STORE: Rihanna og Chris Brown var et av verdens mest omtalte par i sin tid. De gikk fra hverandre etter at Brown gikk til angrep på popstjernen i 2009. Foto: NTB scanpix Vis mer

Skandalen preget prisutdelingen og begge glimret med sitt fravær. Det tok heller ikke lang tid før bilder av Rihannas oppsvulmede ansikt gikk verden rundt.

Brown erklærte seg skyldig i overfall og ble ilagt fem års prøvetid og besøksforbud. Han ble dessuten pålagt samfunnstjeneste og terapi. Besøksforbudet ble seinere modifisert, slik at de to kunne dukke opp på prisutdelinger sammen.

I dokumentaren «Chris Brown: Welcome to My Life» snakket Chris Brown ut om hva som skjedde den skjebnesvangre kvelden i februar 2009. Konflikten skal ha bunnet i et seksuelt forhold Brown tidligere hadde hatt.

Hun skal ha hilst på paret på en fest, som sørget for at de begynte å krangle. I dokumentaren innrømmer rapperen at situasjonen raskt utvikler seg til å bli voldelig.

DØMT: Chris Brown ble erklært skyldig i overfall som følge av voldsepisoden. Foto: NTB scanpix
DØMT: Chris Brown ble erklært skyldig i overfall som følge av voldsepisoden. Foto: NTB scanpix Vis mer

- Jeg husker at hun prøvde å sparke meg (...) men så slo jeg henne virkelig. Med lukket neve, jeg dro til henne og sprakk opp leppa hennes. Og da jeg så det, var jeg i sjokk, jeg var sånn: «F**n, hvorfor slo jeg henne sånn?», sier Brown.

Selv har Rihanna gitt en ganske annen beskrivelse av hendelsesforløpet i et intervju med Diane Sawyer sommeren 2009, ifølge MTV.

Der fortalte popstjernen at de hadde det kjempegøy på festen, og at krangelen først begynte etter at hun hadde funnet en tekstmelding fra en annen kvinne på telefonen hans.

Overrasket av kunstner

Det er ikke bare Grammy-utdelingene på 2000-tallet som har skapt overskrifter. Flere skandaler har preget showet på både 70-, 80- og 90-tallet. Like før tusenårsskiftet hendte det blant annet noe som mange fortsatt kanskje husker.

STUNT: Det såkalte «Soy Bomb»-stuntet huskes fortsatt. Kunstneren sjanghaiet scenen under Bob Dylans opptreden, men ble etter et lite minutt fjernet av sikkerhetsvakter. Foto: NTB scanpix
STUNT: Det såkalte «Soy Bomb»-stuntet huskes fortsatt. Kunstneren sjanghaiet scenen under Bob Dylans opptreden, men ble etter et lite minutt fjernet av sikkerhetsvakter. Foto: NTB scanpix Vis mer

Bob Dylan sto på scenen og skulle framføre låten «Love Sick». Med gitaren for hendene spilte han låten, men han ble avbrutt av noe han kanskje ikke hadde sett for seg. Den omdiskuterte kunstneren Michael Portnoy dukket nemlig plutselig opp, i bar overkropp, med teksten «Soy Bomb» skrevet på brystet.

Dylan tittet først mistenksomt bort på Portnoy, men bestemte seg for å spille ferdig som normalt. En sikkerhetsvakt kom etter hvert bort og fjernet den toppløse kunstneren fra scenen, og showet fortsatte som normalt.

Mange satt igjen med spørsmålet «hvorfor» etter stuntet. Overfor New York Daily News har han seinere forklart at det hele var ment som en protest mot den voksende kommersialismen i verden.

- Bob Dylan er fortid, jeg er musikkens framtid, sa han til avisen, uten å spesifisere hva i alle dager han mente med det.

Ble fratatt prisen

Under utdelingen i 1990, stakk den tyske musikkgruppen Milli Vanilli av med prisen for beste opptreden, men det tok ikke lang tid før R&B-duoen måtte levere tilbake den gjeve statuetten.

Etter å ha innrømmet at de ikke sang selv på albumet «Girl You Know It's True» - eller på konsertene sine, ble prisen trukket tilbake, skriver The New York Times.

Medlemmene Fab Morvan og Rob Pilatus spilte inn et comebackalbum åtte år etter, men Pilatus døde før albumet ble gitt ut.

1990 var tydeligvis et skandaløst år for Grammy Awards. Det samme året vant «Nothing Compares 2 U»-sangeren Sinéad O'Connor (50) prisen for «beste alternative opptreden», men hun nektet å ta imot prisen.

NEKTET: Artist Sinéad O'Connor overrasket da hun valgte å ikke ta imot prisen for beste alternative opptreden for 18 år siden. Foto: NTB scanpix
NEKTET: Artist Sinéad O'Connor overrasket da hun valgte å ikke ta imot prisen for beste alternative opptreden for 18 år siden. Foto: NTB scanpix Vis mer

Ifølge Billboard var begrunnelsen at hun ikke likte at det «bare settes pris på kommersiell kunst».

Artisten møtte for øvrig heller ikke opp på prisutdelingen. Året før hadde Will Smith for øvrig boikottet Grammy-utdelingen, etter å ha funnet ut at utdelingen av prisen for årets beste rap-framføring ikke ville vises på tv. Han mente kategorien var like viktig som alle de andre, og viste det tydelig ved å ikke møte opp.

Stormet scenen

Under utmerkelsen i 2004, var det rapperen Curtis James Jackson III - bedre kjent som 50 cent - som lagde oppstyr.

Da musikkgruppen Evanescence vant prisen «beste nye artist», avbrøt rapperen takketalen da han stille og forsiktig gikk opp på scenen og videre ut av salen.

Han sa ikke et ord da han gikk av scenen, men i ettertid uttalte han følgende:

IKKE FAN: Da det gotiske bandet Evanescence stakk av med pris, ble 50 Cent så sur at han forlot salen. Foto: NTB scanpix
IKKE FAN: Da det gotiske bandet Evanescence stakk av med pris, ble 50 Cent så sur at han forlot salen. Foto: NTB scanpix Vis mer

- Jeg skjønner ikke hvordan Evanescence vant prisen. Jeg kommer aldri til å dra på Grammy Awards igjen, sa han ifølge MTV.

50 cent er imidlertid ikke den eneste som har vist sin misnøye med prisvinnerne.

Kanye-kaos

I 2015 entret Kanye West (39) scenen da artist Beck (46) vant pris for «årets album».

Senere fortalte rapperen at «stemmene i hodet» sa at han skulle gjøre det.

- Akkurat da det skjedde, så alle på meg og så begynte folk å rope «Kanye! Kanye! Gjør det!» OK, det skjedde egentlig ikke. Men dette var stemmene i hodet mitt. Så stemmene i hodet mitt fortalte meg at jeg skulle gå, og så bare gikk jeg halvveis opp på scenen, har Kim Kardashians ektemann fortalt Ryan Seacrest.

Stuntet minnet om da han i 2009 stjal glansen fra Taylor Swift under MTV Video Music Awards.

CRASHET GRAMMY: Den ukrainske TV-reporteren Vitalij Sedjuk snek seg inn på Grammy-showet i 2013 fikk sitte på andre rad og snek seg til og med opp på scenen da Adele skulle få pris. Vis mer Vis mer

LES OGSÅ: Tone (29) og Trude (70) har brukt samme kjole

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer