Disse tok vi farvel med i 2018

Disse tok vi farvel med i 2018
Publisert

Både norsk og internasjonalt kulturliv har blitt fattigere i 2018, som følge av at en rekke markante skikkelser har gått bort.

Blant dem er både høyt elskede artister, skuespillere, idrettsprofiler, kulturprofiler og samfunnsdebattanter.

Disse er blant dem vi tok farvel med i året som har gått:

Dolores O'Riordan: 1971 - 2018

STOR ARTIST: Dolores O'Riordan har hatt en enorm karriere med rockebandet The Cranberries, der låter som «Linger», «Dreams», og «Zombie» har gjort stor suksess. Foto: NTB Scanpix
STOR ARTIST: Dolores O'Riordan har hatt en enorm karriere med rockebandet The Cranberries, der låter som «Linger», «Dreams», og «Zombie» har gjort stor suksess. Foto: NTB Scanpix Vis mer

I midten av januar mottok verden nyheten om at den irske The Cranberries-artisten Dolores O'Riordan hadde gått bort.

Artisten, som var 46 år gammel, ble funnet på et hotellrom i London. Obduksjonsrapporten konkluderte senere med at O'Riordan døde av drukning i badekaret som følge av alkoholforgiftning. Dødsfallet ble betegnet som en ulykke.

Hun var barndommen min. Stemmen hennes er tidløs. Popstjerne Kaya Jones (Twitter, januar)

O'Riordan har hatt en enorm karriere med rockebandet The Cranberries, der låter som «Linger», «Dreams», og «Zombie» har gjort stor suksess. Til sammen har de solgt over 40 millioner plater på verdensbasis.

Artisten etterlot seg tre barn - to døtre og en sønn - som hun fikk med eksmannen, tidligere Duran Duran-manager Don Burton. De gikk hver til sitt etter 20 år i 2014.

Prins Henrik: 1934 - 2018

HAR SATT SPOR: Prins Henrik ble ansett som en fargeklatt i den danske kongefamilien, og ble hyllet som både uredd og ekte. Foto: Torben Eskerod / Det danske kongehuset
HAR SATT SPOR: Prins Henrik ble ansett som en fargeklatt i den danske kongefamilien, og ble hyllet som både uredd og ekte. Foto: Torben Eskerod / Det danske kongehuset Vis mer

I vinter kunngjorde det danske kongehuset at prins Henrik hadde sovnet stille inn på Fredensborg Slott. Dronning Margrethes ektemann gjennom 51 år hadde slitt med helsen over lang tid, og ble 83 år gammel.

Prinsen ble i fjor diagnostisert med sykdommen demens. Da Henrik døde 13. februar, hadde han dronning Margrethe og sønnene Frederik og Joachim rundt seg.

Kongefamilien har mistet et anker. Danmark har mistet en unik representant. Statsminister Lars Løkke Rasmussen (Minneord formidlet av NTB, februar)

Under bisettelsen i februar, var det en tydelig beveget og sorgtung enke som tok et endelig farvel med ektemannen. Syv år tidligere uttalte prins Henrik seg om sitt syn på døden som en forutsetning for livet.

- Den eneste måten å avfinne seg med døden er nettopp å si: «Døden fins». Det gjør meg ikke redd, den er en obligatorisk overgang, sa han i 2010.

Stephen Hawking: 1942 - 2018

- FYSIKKENS MESTERHJERNE: Stephen Hawking ble omtalt som en genial mann, en pioner og en inspirasjon. Foto: NTB Scanpix
- FYSIKKENS MESTERHJERNE: Stephen Hawking ble omtalt som en genial mann, en pioner og en inspirasjon. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Stephen Hawking var bare 21 år da han ble gitt to år igjen å leve. Fysikeren ble den gang diagnostisert med en motonevronsykdom relatert til amyotrofisk lateralsklerose (ALS).

Så levde han et halvt århundre til - og ble verdensberømt for sitt arbeid. Før Hawking sovnet inn i sitt hjem i Cambridge 14. mars, jobbet han med rom-tid-teori, gravitasjonsteori og kvanteteori.

Han sa en gang at «det ville ikke ha vært mye til univers, hvis det ikke var hjemstedet til folkene du elsker». Vi vil savne ham for alltid Familien (Uttalelse gjengitt av NTB, mars)

Mest kjent var han for sitt bidrag til forståelsen av universet - inkludert banebrytende studier om svarte hull - og ble for alvor gitt stjernestatus da han skrev bestselgerboka «A Brief History of Time», eller «Univers uten grenser», i 1988.

Det er verdt å nevne at Hawking, ifølge Aftenposten, en gang ble spurt om hva som var verdens største mysterium, og svarte følgende:

- Kvinner.

Hawking, som ble 76 år, etterlot seg tre barn. Han forble også nær venn med sin første kone, Jane Wilde, ut livet.

Frode Viken: 1955 - 2018

ET GRUNNFJELL: Bandkollega Bjarne Brøndbo omtalte Frode Viken som en av de største låtskriverne i Norge de siste tiårene, og mener sangene hans er en del av den nasjonale kulturarven. Foto: Anders Grønneberg / Dagbladet
ET GRUNNFJELL: Bandkollega Bjarne Brøndbo omtalte Frode Viken som en av de største låtskriverne i Norge de siste tiårene, og mener sangene hans er en del av den nasjonale kulturarven. Foto: Anders Grønneberg / Dagbladet Vis mer

Både Norge og D.D.E. tok et tårevått farvel med gitarist Frode Viken da han døde tidlig morgen påskeaften, 31. mars. Viken, som har skrevet tekst og melodi til de fleste av bandets låter, ble 63 år gammel.

Gitaristen ble diagnostisert med kreft i 2012, og fikk i 2013 beskjed om at han var kreftfri. Men ifølge VG blusset sykdommen opp igjen.

Han var kanskje den viktigste av alle i grunnfjellet i D.D.E. Uten Frodes sanger hadde vi aldri opplevd den suksessen vi har fått lov til å være med på. Vokalist Bjarne Brøndbo (Namdalsavisa, april)

Helt siden Viken startet å spille i band som 15-åring, hadde han satt seg fore å nå til topps. I et tidligere intervju med Dagbladet fortalte han følgende:

- Jeg var en storkjefta guttunge som skrøt av at jeg en dag skulle bli berømt. Det tok 23 år før det skjedde noe, men da skjedde det også til gagns.

Frode Viken etterlot seg kone, to barn og fire barnebarn.

Lill-Babs: 1938 - 2018

- VAR I ALLES HJERTER: Lill-Babs satte definitivt sine avtrykk på jorda, og har formet svensk populærkultur med sine tidløse slagere, mange tv-opptredener og store åpenhet. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet
- VAR I ALLES HJERTER: Lill-Babs satte definitivt sine avtrykk på jorda, og har formet svensk populærkultur med sine tidløse slagere, mange tv-opptredener og store åpenhet. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet Vis mer

Vinteren var i ferd med å løsne sitt faste grep da den svenske, folkekjære artisten Lill-Babs, sovnet stille inn 3. april.

Barbro Margareta Svensson, som hun egentlig het, gikk bort etter kort tids sykdom, og ble 80 år.

Jeg har alltid tenkt at hun hadde evig liv. Lill-Babs var så utrolig snill, og hun spredte omsorg og kjærlighet rundt alle som hun jobbet med. Wenche Myhre (Se og Hør, april)

Med kløkt, humor og sang, alt på den karakteristiske Järvsö-dialekten hennes, klarte svenske Barbro Margareta Svensson å bli en folkehelt i hele Norden. Fra 1960-tallet og utover fascinerte hun skandinavere med sin musikk og humoristiske framtoning.

Hun etterlot seg tre voksne døtre, flere barnebarn og oldebarn.

Jon Michelet: 1944 - 2018

- STORSLAGEN: «En havets gentleman har forlatt skuta for siste gang», skrev Dagbladets Fredrik Wandrup da Jon Michelet hadde gått bort. Foto: Gitte Johannessen / NTB Scanpix
- STORSLAGEN: «En havets gentleman har forlatt skuta for siste gang», skrev Dagbladets Fredrik Wandrup da Jon Michelet hadde gått bort. Foto: Gitte Johannessen / NTB Scanpix Vis mer

I midten av april kom den triste beskjeden om at Jon Michelet hadde gått bort, 73 år gammel. Den suksessrike forfatteren døde på kvelden lørdag 14. april etter lengre tids sykdom.

Som forfatter skapte tobarnsfaren Michelet stor litteratur med «En sjøens helt»-bindene. 73 åringen rakk akkurat å skrive ferdig sjette og siste bok om de norske krigsseilerne en uke før han selv gikk bort.

Han talte for de ufrivillige tause. Den arven skal vi ta med oss. Trine Skei Grande (Tale i bisettelsen, april)

- Å få ferdig dette verket betød alt for ham. De av oss som møtte ham helt på slutten av hans liv, vil aldri glemme synet av de kreftene som tvang denne dødssyke mannen til å kjempe seg ferdig bokstav for bokstav, sa Dag Solstad under bisettelsen og fortsatte:

- Jeg skulle, som venn og som kollega, gjerne ha brakt dette synet og denne lidenskapen videre til den kommende generasjon.

Tim Bergling: 1989 - 2018

- ET VIDUNDER: Avicii var blant Sveriges største musikkvidundere i moderne tid, sa statsminister Stefan Löfven i sitt minneord om den 28-årige DJ-stjerna som brått gikk bort i april. Foto: NTB Scanpix
- ET VIDUNDER: Avicii var blant Sveriges største musikkvidundere i moderne tid, sa statsminister Stefan Löfven i sitt minneord om den 28-årige DJ-stjerna som brått gikk bort i april. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Mot slutten av april kom sjokknyheten om at den verdensberømte, svenske artisten Tim Bergling hadde gått bort, 28 år gammel.

Bergling, bedre kjent under artistnavnet Avicii, sleit med angst, rus og smertestillende i flere år før sin tidlige bortgang den 20. april.

En vakker og lidenskapelig sjel med et enormt talent, som skulle utrette så mye mer. Calvin Harris (Twitter, april)

En uke senere åpnet artistens familie opp om omstendighetene rundt dødsfallet. Det var der det kom frem at artisten tok sitt eget liv.

«Han kjempet virkelig med tanker om meningen, livet, lykken. Nå orket han ikke mer. Han ville få fred.(...)», het det i brevet.

Avicii ble verdensberømt som DJ, remikser og albumprodusent, og toppet listene i en rekke land gjennom flere år. Han slo gjennom med debutalbumet «Seek Bromance» i 2010, og fortsatte sin internasjonale karriere med kjente låter «Fade into Darkness», «Hey Brother» og «Wake Me Up».

Pushwagner: 1940 - 2018

EROBRET MED KUNSTEN: Trine Skei Grande (V) omtalte blant annet Pushwagner som en av våre viktigste samtidskunstnere, med et særegent uttrykk og en samfunnskritisk brodd. Foto: Berit Roald / NTB Scanpix
EROBRET MED KUNSTEN: Trine Skei Grande (V) omtalte blant annet Pushwagner som en av våre viktigste samtidskunstnere, med et særegent uttrykk og en samfunnskritisk brodd. Foto: Berit Roald / NTB Scanpix Vis mer

24. april kom den triste beskjeden om at kunstner Terje Brofos, bedre kjent som Pushwagner, var død. Han gikk bort på Diakonhjemmet sykehus etter kort tids sykeleie, og ble 77 år gammel.

Brofos kom fra et hardt liv på gata, og ble som kunstner kjent for sin eksentriske framtoning og fargesterke bilder.

Han er den største overraskelsen i norsk kunst. At han som fyllik og gamling, skulle erobre en slags førsteplass i norsk kunst, er egentlig helt usannsynlig. Forfatter Petter Mejlænder (NTB, april)

Pushwagner ble det siste tiåret ansett som en av Norges viktigste samtidskunstnere, og han oppnådde også internasjonal anerkjennelse med blant annet stor suksess på samtidskunst-biennalene i Berlin og Sydney.

Han etterlot seg datteren Elizabeth Brofos.

Minken Fosheim: 1956 - 2018

- RAUS OG SNILL: Fosheim har spilt på mange av landets teatre, og har deltatt i humorserier for NRK og andre TV-kanaler. Hun var i mange år en viktig litteraturformidler for unge og voksne på radio. I 1992 etablerte hun Minkens Barne- og Ungdomsteater, der flere generasjoner har fått prøve seg. Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet
- RAUS OG SNILL: Fosheim har spilt på mange av landets teatre, og har deltatt i humorserier for NRK og andre TV-kanaler. Hun var i mange år en viktig litteraturformidler for unge og voksne på radio. I 1992 etablerte hun Minkens Barne- og Ungdomsteater, der flere generasjoner har fått prøve seg. Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet Vis mer

Fem år etter at hun selv fulgte lillebroren, The Monroes-vokalist Lage Fosheim, til graven, sovnet den folkekjære skuespilleren og forfatteren Minken Fosheim inn 7. juni.

Minken gikk bort etter en tids kreftsykdom på Lovisenberg sykehus, og ble 62 år. Nyheten ble tatt imot med stor sorg blant Fosheims kolleger i skuespiller- og underholdningsbransjen.

Jeg er ikke redd for å dø. Men jeg elsker livet. Minken Fosheim (Lovisenberg sykehus, like før hun døde)

Fosheim var særlig kjent for å ha spilt i tv-seriene «Huset med det rare i», «Karl & Co», og oppfølgeren «Karl». I tillegg har hun spilt i flere norske filmer, deriblant «Viva Villaveien», «Noe helt annet», «Svarte fugler» og «Liten Ida».

Fosheim etterlot seg ektemannen André Wienskol, og to sønner, deriblant den tidligere barneskuespilleren og NRK-journalisten Tobias Fosheim Wienskol (30).

XXXTentacion: 1998 - 2018

- ENORMT MUSIKALSK TALENT: Det unge stjerneskuddet XXXTentacion, hvis egentlige navn var Jahseh Dwayne Onfroy, sto bak flere hits og ble hyllet av noen av de største navnene i bransjen etter sin død. Foto: NTB Scanpix
- ENORMT MUSIKALSK TALENT: Det unge stjerneskuddet XXXTentacion, hvis egentlige navn var Jahseh Dwayne Onfroy, sto bak flere hits og ble hyllet av noen av de største navnene i bransjen etter sin død. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Han ble bare 20 år, rapperen XXXTentaction, hvis egentlige navn var Jahseh Onfroy. Likevel klarte han å bli en av verdens mest elskede og forhatte artister.

Det var 18. juni at 20-åringen ble skutt og drept i Miami, noe som etterlot millioner av fans i sorg. Som artist toppet han stadig listene etter å ha begynt sin musikalske karriere med egenproduksjoner på tjenesten Soundcloud i 2013.

Det var ikke nødvendigvis de aggressive sidene av XXXTentacion som fikk fansen til å flokke seg rundt ham. Det var følsomheten. Åpenheten om depresjonen, angsten, selvmordstankene. Dagbladets Sigrid Hvidsten (Dagbladet, juni)

Det er derimot ikke til å unngå at hans liv var preget av vold, mishandling og våpen. Bare måneder før han ble skutt og drept, la artisten ut en video på Instagram, der han pratet om hva som ville skje om han eventuelt avgikk ved døden.

- Om jeg kommer til å dø eller blir ofret, ønsker jeg å sørge for at jeg har gjort minst fem millioner barn lykkelige. At de finner svarene på en eller annen måte, sa han, og la til at han «har gjort mye feil her i livet», ifølge Page Six.

Thorvald Stoltenberg: 1931 - 2018

ENORMT ENGASJEMENT: - Thorvalds metode var mennesker. Slik klarte han å forandre verden, sa sønnen Jens Stoltenberg under bisettelsen av sin far. Foto : Hans Arne Vedlog / Dagbladet
ENORMT ENGASJEMENT: - Thorvalds metode var mennesker. Slik klarte han å forandre verden, sa sønnen Jens Stoltenberg under bisettelsen av sin far. Foto : Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

13. juli gikk en markant skikkelse i norsk offentlighet bort. Tidligere utenriksminister og forsvarsminister Thorvald Stoltenberg døde etter kort tids sykeleie, og ble 87 år gammel.

Stoltenberg var statsråd i flere regjeringer. Han var forsvarsminister fra 1979 til 1981 i Odvar Nordlis regjering, og utenriksminister i to av Gro Harlem Brundtlands regjeringer, først fra 1987 til 1989, deretter fra 1990 til 1993.

Thorvald Stoltenberg var et overhode, et lys, et vakkert og godt menneske for hele det norske folk Lyriker Kolbein Falkeid (Dagbladet, juli)

Juristen og toppdiplomaten Thorvald Stoltenberg har også vært FNs høykommissær for flyktninger. Han har vært en viktig samfunnsdebattant i mange år og var blant annet vært fast spaltist i Dagbladet Magasinet de siste årene.

I 2012 mistet Stoltenberg kona Karin, og fant senere lykken med Anja Breien (78). Sammen med Karin fikk han barna Jens, Camilla og Nini.

Tor Erling Staff: 1933 - 2018

- ET YRKESFORBILDE: Dagbladets John Olav Egeland har uttalt at en stor del av Tor Erling Staffs klienter var blant de mest utstøtte, marginaliserte eller foraktede i samfunnet. Under flere portrettintervjuer brukte Tor Erling Staff benevnelsen «djevelens advokat» om seg selv. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet
- ET YRKESFORBILDE: Dagbladets John Olav Egeland har uttalt at en stor del av Tor Erling Staffs klienter var blant de mest utstøtte, marginaliserte eller foraktede i samfunnet. Under flere portrettintervjuer brukte Tor Erling Staff benevnelsen «djevelens advokat» om seg selv. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet Vis mer

Da Tor Erling Staff døde 22. juli, mistet Norge en av sine fremste forsvarsadvokater og en fryktløs samfunnsdebattant.

Staff sovnet stille inn på Smestad sykehjem og ble 85 år gammel.

Han var en markert og uredd advokat. Han sto i mange saker opp for de svakeste og utstøtte i samfunnet. Generalsekretær i Advokatforeningen, Merete Smith (Dagbladet, juli)

Ifølge NTB var Staff viden kjent for å være en av Norges mest kontroversielle advokater. Få, om noen, hadde utfordret, forarget og provosert gode borgere mer enn ham.

Tor Erling Staff etterlot seg to sønner fra sitt ekteskap med Hilde Børresen. 72 år gammel inngikk han sommeren 2005 partnerskap med en mann.

Vibeke Skofterud: 1980 - 2018

- FOTSPORET ER ENORMT: Vibeke Skofterud hadde en enorm omgangskrets. Av sine nærmeste er hun blitt beskrevet som modig, klok, og en som lyste opp rommet. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
- FOTSPORET ER ENORMT: Vibeke Skofterud hadde en enorm omgangskrets. Av sine nærmeste er hun blitt beskrevet som modig, klok, og en som lyste opp rommet. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

I sommer gikk en stor idrettshelt ut av vår tid. Det var 29. juli at den mangeårige langrennsløperen Vibeke Skofterud ble funnet død.

Ulykken skjedde da hun krasjet inn i en holme i skjærgården utenfor Arendal.

Vibeke var en solstråle og fikk alle rundt seg til å føle seg betydningsfulle. (...) Hun ville at alle skulle leve etter mottoet: Livet er kort, «make it count». Marit Bjørgen (Minneord formidlet av NTB, august)

Skofterud hadde en imponerende karriere å se tilbake på da hun la opp i 2015. 38-åringen var i mange år i verdenseliten i langrenn, hvor hennes største meritter som idrettsutøver var OL-gull i stafett fra 2010 og to VM-gull i stafett (2005 og 2011). Hun vant også Vasaloppet som første norske kvinne i 2012.

Skofterud ble 38 år og etterlot seg blant andre kjæresten Marit Stenshorne, en bror og foreldre.

Hans Kristian Amundsen: 1959 - 2018

- GUDBENÅDET SKRIBENT: Ordene «Ingen skal få bombe oss til taushet, ingen skal få skyte oss til taushet, ingen skal få skremme oss fra å være Norge» er blant formuleringene som ble ført i pennen av Hans Kristian Amundsen etter terrorangrepet 22. juli 2011. Foto: NTB Scanpix
- GUDBENÅDET SKRIBENT: Ordene «Ingen skal få bombe oss til taushet, ingen skal få skyte oss til taushet, ingen skal få skremme oss fra å være Norge» er blant formuleringene som ble ført i pennen av Hans Kristian Amundsen etter terrorangrepet 22. juli 2011. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Hans Kristian Amundsen kom aldri hjem fra joggeturen i hjemtraktene Skoganvarre i juli. Den tidligere statssekretæren og Ap-toppen omkom samme dag som ovennevnte Skofterud, 29. juli.

Amundsen er mannen bak mange av talene som Jens Stoltenberg holdt etter terrorangrepene mot regjeringskvartalet og på Utøya i 2011. Stoltenberg har blant annet uttalt at Amundsens spilte en uvurderlig rolle for hvordan Norge håndterte terrorangrepet og tragedien som fulgte.

Hans Kristian Amundsen vil gå inn i historien som en gudbenådet skribent og taleskriver, og som en viktig politiker og pressemann. Dagbladets tidligere sjefredaktør John Arne Markussen (Dagbladet, juli)

Før finnmarkingen gikk inn i politikken hadde han hatt flere lederstillinger i norske medier. Blant annet var han nyhetsredaktør i Dagbladet og sjefredaktør i Nordlys.

Han ble 58 år gammel og etterlot seg kona Karen Marie Berg og fem barn.

Ingrid Espelid Hovig: 1924 - 2018

TAKK FOR MATEN, INGRID: Kokker har beskrevet Ingrid Espelid Hovig som en uredd revolusjonær, et fantastisk menneske og en morsfigur for mange. Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet
TAKK FOR MATEN, INGRID: Kokker har beskrevet Ingrid Espelid Hovig som en uredd revolusjonær, et fantastisk menneske og en morsfigur for mange. Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet Vis mer

Mot slutten av sommeren tok Norge farvel med Ingrid Espelid Hovig, som døde tidlig på formiddagen 3. august, 94 år gammel.

Hovig fikk aldri egne barn, men huskes likevel som «hele Norges matmor». Ektemannen, arkitekt Jan Inge Hovig, gikk bort bare ni dager etter at de giftet seg i 1977.

Hun var raus, inkluderende, inspirerende og ærlig. Hun var det største forbildet i bransjen. Arne Brimi (Se og Hør, august)

- Jeg trodde en stund at jeg aldri skulle bli glad igjen. Det tok bortimot et år før jeg følte at jeg var med i verden. Jeg tror å jobbe mye er den beste medisinen. Det var i hvert fall det for meg, sa Hovig til Dagbladet Magasinet i 2011 om ektemannens bortgang.

Hovig ble landskjent som programleder for «Fjernsynskjøkkenet» som hun spilte inn 300 episoder av i perioden 1965 til 1998. I løpet av karrieren har hun også skrevet og bidratt til over 60 kokebøker, og fikk en rekke priser og utmerkelser for sitt arbeid. Blant annet ble hun utnevnt til ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden i 1994.

Aretha Franklin: 1942 - 2018

SOULDRONNING: Med låter som «Respect» og «You Make Me Feel Like a Natural Woman», fikk Aretha Franklin tilnavnet verdens «souldronning». I 1987 ble hun som første kvinne innlemmet i rockens æresgalleri. Foto: NTB Scanpix
SOULDRONNING: Med låter som «Respect» og «You Make Me Feel Like a Natural Woman», fikk Aretha Franklin tilnavnet verdens «souldronning». I 1987 ble hun som første kvinne innlemmet i rockens æresgalleri. Foto: NTB Scanpix Vis mer

I august kom meldingen om at en av musikkhistoriens største sangere, Aretha Franklin, hadde gått bort.

Souldronninga ble diagnostisert med kreft i 2010 og døde i sitt hjem i Detroit 16. august.

I over 50 år rørte hun ved våre sjeler. Hun var elegant, verdig og artistisk fullstendig kompromissløs. Bill Clinton (Twitter, august)

Etter å ha begynt som gospelsanger, ble Franklin en av verdens mest kjente artister innen sjangrene soul og rhythm and blues. Aretha Franklins karriere strekker seg over flere tiår. Hun er kjent for sanger som «Respect», «Think» og «I Say a Little Prayer» og fikk hele 18 Grammy-priser.

Franklin ble 76 år gammel og etterlot seg fire sønner.

Kofi Annan: 1938 - 2018

- EN KJEMPE: Tysklands statsminister Angela Merkel har blant annet uttalt at Kofi Annan inspirerte henne og mange andre med sine ideer, sin sterke overbevisning og sin karisma. Foto: NTB Scanpix
- EN KJEMPE: Tysklands statsminister Angela Merkel har blant annet uttalt at Kofi Annan inspirerte henne og mange andre med sine ideer, sin sterke overbevisning og sin karisma. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Millioner av mennesker verden over var i sorg da FNs tidligere generalsekretær Kofi Annan gikk bort 18. august.

Han ble 80 år gammel, og døde i sitt hjem i Sveits etter kort tids sykdom. Både kona Nane og barna Ama, Kojo og Nina var ved Annans side de siste dagene.

Verden har mistet en sterk stemme for fred og forsoning. Han levde et langt liv i arbeid for å gjøre verden til et bedre sted. Jens Stoltenberg (VG, august)

Annan var FNs generalsekretær fra 1997 til 2006 og ble sammen med FN tildelt Nobels fredspris i 2001 for å ha revitalisert FN og bidratt til en bedre organisert og fredeligere verden.

- I dag sørger verden over en stor leder og humanist. Men vi feirer også et liv fylt av mot, empati og en enestående innsats i offentlighetens tjeneste. Han viet sitt liv til å gjøre verden til et fredeligere og mer forent sted, og han kjempet for å få slutt på lidelse og urettferdighet over hele verden, sa EU-president Jean-Claude Juncker.

John McCain: 1936 - 2018

KRIGSFANGEN SOM BLE SENATOR: McCain var i seks år krigsfange etter å ha blitt skutt ned over Vietnam og kom hjem som krigshelt etter å ha blitt torturert på det groveste. Han har vært senator i seks perioder - over 30 år, og var kjent for å være en uavhengig røst. Foto: NTB Scanpix
KRIGSFANGEN SOM BLE SENATOR: McCain var i seks år krigsfange etter å ha blitt skutt ned over Vietnam og kom hjem som krigshelt etter å ha blitt torturert på det groveste. Han har vært senator i seks perioder - over 30 år, og var kjent for å være en uavhengig røst. Foto: NTB Scanpix Vis mer

I slutten av august kom meldingen om at den republikanske nestoren, tidligere presidentkandidaten og Arizona-senatoren John McCain hadde gått bort, fire dager før fylte 82 år.

Han ble sommeren 2017 diagnostisert med en aggressiv hjernesvulst, og valgte å avslutte kreftbehandlingen 24. august i år - en dag før han døde.

John McCains liv er et bevis på at noen sannheter er evige. Karakter. Mot. Integritet. Ære. Et liv som inneholder disse sannhetene kaster en lang skygge. Tidligere visepresident Joe Biden (Minneord formidlet av NTB, august)

Amerikaneren - som har vært senator i seks perioder - uttalte i 2017 at han kunne kjenne på frykt for sykdommen som hadde rammet ham. McCain kjente samtidig på takknemlighet for å ha levd «et storslagent liv».

Ida Eide: 1988 - 2018

HØYT ELSKET: Ida Eide hadde så vidt tatt fatt på voksenlivet da hun omkom bare 30 år gammel. Foto: Halvor Solhjem Njerve / Dagbladet
HØYT ELSKET: Ida Eide hadde så vidt tatt fatt på voksenlivet da hun omkom bare 30 år gammel. Foto: Halvor Solhjem Njerve / Dagbladet Vis mer

Nyheten om den tidligere langrennsløperen Ida Eides bortgang, ble tatt imot med dyp sorg i september. Eide døde 2. september etter at hun fikk hjertestans under et mosjonsløp, og ble bare 30 år gammel.

Ida Eide var søster av landslagsløperen Mari Eide (29). Hun var også samboer med komiker Nils-Ingar Aadne (36), som i bisettelsen tegnet et gripende bilde av det som egentlig ventet paret i framtida.

Du sa: «Tror du vi kommer til å gifte oss?». Jeg sa: «Ja». Men jeg ville ikke avsløre mine planer om å fri. Vi skulle bare overta huset, flytte inn og få roen der, så skulle jeg spørre. Samboer Nils Ingar Aadne (Tale i bisettelsen, september)

«Livet blir aldri det samme uten storesøsteren min. Jeg tenkte du skulle være hos meg for alltid. Ingen elsket livet mer enn deg», skrev Mari på Instagram etter å ha mistet søsteren sin.

Som utøver tok Eide blant annet en bronsemedalje i sprint under junior-NM for en del år tilbake. Hun var bosatt på Fornebu og jobbet for Aker BP.

Burt Reynolds: 1936 - 2018

STOR KARISMA: Burt Reynolds holdt karrieren gående gjennom seks tiår, noe han kunne takke både sin skuespillerevne og sin karisma for. Men kanskje var også hans forfriskende ærlige selvinnsikt medvirkende, påpekte BBC i en nekrolog. Foto: NTB Scanpix
STOR KARISMA: Burt Reynolds holdt karrieren gående gjennom seks tiår, noe han kunne takke både sin skuespillerevne og sin karisma for. Men kanskje var også hans forfriskende ærlige selvinnsikt medvirkende, påpekte BBC i en nekrolog. Foto: NTB Scanpix Vis mer

6. september døde den amerikanske skuespilleren Burt Reynolds som følge av et hjerteinfarkt.

Den Oscar-nominerte skuespilleren, som ble 82 år gammel, hadde slitt med hjerteproblemer i flere år, og gjennomførte en stor operasjon i 2010. Likevel sviktet helsen ytterligere de påfølgende åra. Da skuespillerstjerna døde på et sykehus i Florida, var familien ved hans side.

De årene jeg hadde med Burt vil jeg aldri glemme. Han finnes i min historie og i mitt hjerte, så lenge jeg lever. Ekskjæreste Sally Field (Kondolanse, september)

De siste årene har han fortalt i flere intervjuer at det er én ting han virkelig angret på i livet - at han dumpet skuespilleren Sally Field (72), kjæresten han hadde før han møtte ekskona Loni Anderson (73). Field og Reynolds ble kjærester i 1977. De var sammen i fem år.

- Hun var min store kjærlighet, og jeg ødela det fullstendig. Det er typisk menn. Du finner den perfekte partneren, og så gjør du alt du kan for å ødelegge det, fortalte Burt til Vanity Fair for tre år siden.

Mac Miller: 1992 - 2018

SUKSESSFULL RAPPER: «I denne verden var han et brennende lys for sin familie, venner og fans», het det i uttalelsen fra familien etter Mac Millers død. Foto: NTB Scanpix
SUKSESSFULL RAPPER: «I denne verden var han et brennende lys for sin familie, venner og fans», het det i uttalelsen fra familien etter Mac Millers død. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Bare en drøy måned etter at hans siste album kom ut, fikk verden sjokknyheten om at den amerikanske rapperen Mac Miller hadde gått bort. Dødsfallet fikk musikkbransjen i knestående, og kort tid etter kom kondolansene fra både familie og noen av verdens største artister.

Jeg er så lei meg for at jeg ikke kunne fikse dette eller ta smertene vekk. Jeg ville det virkelig. Den snilleste, søteste sjelen med demoner han aldri fortjente. Ekskjæreste Ariana Grande (Instagram, september)

26-åringen ble funnet i sitt eget hjem i Los Angeles 7. september, og døde av en «utilsiktet overdose», ifølge BBC.

Miller, som solgte ut arenaer verden over og ved flere anledninger gjestet Norge, betydde mye for mange. Hans ærlige tekster om rusproblemer og kjærlighet traff millioner av mennesker verden over helt siden debuten «Blue Slide Park» i 2011.

Mille-Marie Treschow: 1954 - 2018

- ET FORBILDE: - Hun var en hyggelig og vennlig dame, i tillegg til å være en ledende næringslivsleder i Norge gjennom flere tiår og en kraft som bidro med mye i lokalmiljøet. Hun var et forbilde, sa Siv Jensen til VG etter Treschows bortgang. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix
- ET FORBILDE: - Hun var en hyggelig og vennlig dame, i tillegg til å være en ledende næringslivsleder i Norge gjennom flere tiår og en kraft som bidro med mye i lokalmiljøet. Hun var et forbilde, sa Siv Jensen til VG etter Treschows bortgang. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix Vis mer

Lørdag 29. september døde Mille-Marie Treschow grunnet sykdom, 64 år gammel. Bisettelsen vitnet blant annet om at Treschow betydde mye for mange. Kirken var fylt til randen med mennesker hun på ulike vis har berørt i løpet av sitt liv.

Du er nå i alt som er vakkert, du er i hver eneste vakre rose her i salen, du er i musikken og i lysene, du er med oss og vi elsker deg for alltid. Datteren Victoria Marie (Tale i bisettelsen, oktober)

Forretningskvinnen og bruks- og skogeieren var arving til en av Norges største formuer og en av Norges eldste bedrifter - Treschow-Fritzøe.

Treschow etterlot seg to voksne barn, Michael og Victoria Marie, som hun fikk med eksmannen Andreas Stang.

Kim Larsen: 1945 - 2018

FOLKEKONGEN AV DANMARK: Danskene hyllet sin avdøde landsmann med allsang av respekt og takknemlighet etter at Kim Larsen gikk bort i september. Foto: NTB Scanpix
FOLKEKONGEN AV DANMARK: Danskene hyllet sin avdøde landsmann med allsang av respekt og takknemlighet etter at Kim Larsen gikk bort i september. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Danmark ble en nasjonalskatt fattigere da Kim Larsen (72) døde søndag morgen 30. september.

Sangeren, gitaristen, låtskriveren og skuespilleren hadde i lengre tid kjempet mot prostatakreft. Bare dager etter hans bortgang møtte tusenvis av dansker opp til minnekonsert og allsang i København.

Med Kim Larsen har generasjoners stemme stilnet. Musikkjournalist Carsten Holm (Nekrolog, september)

Larsen, som blant annet er kjent for låter som «This Is My Life», «Papirsklip» og «Midt om Natten», slo først igjennom sammen med gruppa Gasolin i 1971. I mange år har han spilt sammen med Kim Larsen & Kjukken.

Siden solodebuten i 1973 har Larsen solgt flere millioner album, hvor albumet «Midt om natta» fra 1983 skal være en av Danmarks mestselgende gjennom tidene.

Joachim Rønneberg: 1919 - 2018

MOTSTANDSHELT: - Joachim Rønneberg gikk foran og tok opp kampen for det vi er og det vi tror på, uttalte forsvarsminister Frank Bakke-Jensen om den avdøde krigshelten Joachim Rønneberg i oktober. Foto: NTB Scanpix
MOTSTANDSHELT: - Joachim Rønneberg gikk foran og tok opp kampen for det vi er og det vi tror på, uttalte forsvarsminister Frank Bakke-Jensen om den avdøde krigshelten Joachim Rønneberg i oktober. Foto: NTB Scanpix Vis mer

21. oktober sovnet den kjente krigsveteranen Joachim Holmboe Rønneberg stille inn. Rønneberg, som ble 99 år gammel, var en norsk motstandsmann som i årene 1941-1945 var medlem av Kompani Linge.

Han sto fram som en fremragende ung leder da det gjaldt som mest for Norge. Hans innsats under tungtvannsaksjonen er unik og kjent langt utenfor landets grenser. Forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen (NTB, oktober)

Mest kjent var Rønneberg for å ha ledet den berømte tungtvannsaksjonen på Vemork i februar 1943. Aksjonen trekkes frem som en av de viktigste som ble utført under andre verdenskrig.

På grunn av tungtvannsaksjonen og andre oppdrag for Kompani Linge fikk Rønneberg flere norske og utenlandske utmerkelser, blant annet Krigskorset med sverd og St. Olavsmedaljen med eikegren.

Vera Micaelsen: 1974 - 2018

- STERK OG RAUS: Vera Micaelsen var en kjent og kjær person for barn og ungdom. Spesielt vil de som kjente henne huske 43-åringen for hennes humor og varme. Foto: Marte Garmann Johnsen
- STERK OG RAUS: Vera Micaelsen var en kjent og kjær person for barn og ungdom. Spesielt vil de som kjente henne huske 43-åringen for hennes humor og varme. Foto: Marte Garmann Johnsen Vis mer

Idet sommer hadde blitt til høst mistet Norge også «barnas venn», NRK-programlederen Vera Micaelsen. Hun ble 43 år gammel.

Trebarnsmora fikk påvist livmorhalskreft med spredning i 2014. Hun gjennomførte behandling, men fikk tilbakefall i fjor høst. Sykdommen krevde til slutt livet hennes 28. oktober.

Det siste hun sa, mens hun og jeg gråt og kysset, var at livet vårt sammen hadde vært et fantastisk eventyr. (...) Det har gått opp, det har gått ned, og det har gått opp. Og så sovnet hun med et smil. Ektemann Atle Knudsen (Tale i bisettelsen, november)

Micaelsen, som også var forfatter, jobbet tolv år i NRK, der hun blant annet ledet programmet som «Go' elg», «Jubalong», «Holger Nielsens Metode» og «VeraVera».

Hun skrev for Aftenposten Junior helt frem til slutten, der hun rørte hjerter over hele landet med en siste hilsen, og spesielt med følgende ord: «Livet er for kort til å bli sjenert av å si: Jeg elsker deg.».

Micaelsen etterlot seg ektemannen, regissør Atle Knudsen, og tre døtre.

Harald Stabell: 1947 - 2018

- UREDD OG ANSVARSBEVISST: Harald Stabell var en av Norges mest kjente og respekterte advokater med svært lang fartstid som forsvarsadvokat. Han tok juridisk embetseksamen i 1973 og drev egen advokatpraksis fra 1985. Foto: OLE C. H. THOMASSEN / Dagbladet
- UREDD OG ANSVARSBEVISST: Harald Stabell var en av Norges mest kjente og respekterte advokater med svært lang fartstid som forsvarsadvokat. Han tok juridisk embetseksamen i 1973 og drev egen advokatpraksis fra 1985. Foto: OLE C. H. THOMASSEN / Dagbladet Vis mer

Helt på tampen av året tok Norge farvel med advokat Harald Stabell. 71-åringen døde lørdag morgen 15. desember etter kort tids sykeleie.

Stabell var en av Norges mest kjente og respekterte advokater, har vært forsvarer i en lang rekke profilerte straffesaker og har hatt Arne Treholt, Per Orderud og Stein Lillevolden på klientlisten.

Han gikk motstrøms, brøt med sitt konservative miljø og forble tro mot sine radikale tanker hele livet. Han bisto dem som trengte det og solidariserte seg med svake. Advokat Cato Schiøtz (VG, desember)

I 2002 mottok han den gjeve utmerkelsen Espelands honnørpris av Den Norske Advokatforening. I begrunnelsen for tildelingen het det: «Harald Stabell har gjennom sitt mangeårige virke som advokat fremstått som en uredd og ansvarsbevisst advokat. Han har forsvart viktige rettssikkerhetsprinsipper, også når dette har medført stor personlig belastning».

Videre het det at han har «bidratt til å fremme respekten for den enkeltes rettssikkerhet og menneskeverd på en prisverdig måte.»

Stabell etterlot seg kone, tre voksne barn og barnebarn.

Kilder: NTB, Se og Hør, Dagbladet, Store norske leksikon, Wikipedia.

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer