OSCAR-VINNERE: Torill Kove vant Oscar i 2007, mens Thor Heyerdahl vant i 1951. Foto: All Over/Henning Jensen, Se og Hør
OSCAR-VINNERE: Torill Kove vant Oscar i 2007, mens Thor Heyerdahl vant i 1951. Foto: All Over/Henning Jensen, Se og HørVis mer

Disse to har sørget for norsk Oscar-jubel

Natt til mandag kan kvinnen til venstre gjøre det igjen.

SEOGHØR.NO: Natt til mandag arrangeres den prestisjefylte Oscar-utdelingen for 87. gang.

1951: Thor Heyerdahl-dokumentaren Kon Tiki vinner Norges første Oscar-pris. Foto: imago/United Archives/ All Over Press
1951: Thor Heyerdahl-dokumentaren Kon Tiki vinner Norges første Oscar-pris. Foto: imago/United Archives/ All Over Press Vis mer

Men det er ikke bare de største amerikanske filmene som skal kjempe om de gjeve statuettene. Utdelingen består av mange kategorier der filmskapere og bidragsytere fra alle land kan konkurrere mot hverandre.

Det til tross: Her til lands har vi ikke akkurat vært veldig bortskjemte når det kommer til Oscar-seiere. Men to ganger har Norge kunnet juble.

I 1951 stakk Thor Heyerdahl og Olle Nordemar av med Oscar-pris i for filmen «Kon Tiki» i kategorien beste dokumentarfilm. Deretter gikk det 56 år før Torill Kove i 2007 vant statuett for filmen «The Danish Poet» i kategorien beste animerte kortfilm.


I år kan det imidlertid ble mer norsk jubel i Hollywood. Kove er nominert igjen, denne gangen for kortfilmen «Me and my Moulton».

ÅTTE NOMINASJONER: Morten Tyldum er med sin The Imitation Game blitt nominert i åtte kategorier til årest Oscar-utdeling. Her med hovedrolleinnehaver Benedict Cumberbatch. Foto: All Over Press
ÅTTE NOMINASJONER: Morten Tyldum er med sin The Imitation Game blitt nominert i åtte kategorier til årest Oscar-utdeling. Her med hovedrolleinnehaver Benedict Cumberbatch. Foto: All Over Press Vis mer

Se vårt Oscar-vorspiel fra Hollywood:


Hun er ikke den eneste nordmannen som er nominert til pris under søndagens utdeling. Morten Tyldum har med sin suksessfilm «The Imitation Game» blitt nominert til hele åtte forskjellige Oscar-priser.


Norge har hatt mange Oscar-nominasjoner gjennom årenes løp. I kategorien for beste fremmedspråklige film har norske filmer blitt nominert fem ganger, uten å vinne.

I 1957 ble Arne Skouen-filmen «Ni Liv» nominert. I 1987 ble Nils Gaups «Ofelas» nominert. Det samme med Berit Nesheim-filmen «Søndagsengler» i 1996, før Petter Næss sin «Elling» ble nominert i 2001.

I 2012 var det knyttet forventninger til spillefilmen «Kon-Tiki» av Joachim Rønning og Espen Sandberg, men heller ikke den gangen ble det noen pris.

Få med deg alt om årets store Oscar-fest i Se og Hør TVs store spesialsending mandag 23. februar.

LES OGSÅ: Har du hørt om Oscars kjærlighetsforbannelse?

Lik Se og Hør på Facebook

Meld deg på vårt kjendisvarsel! Ønsker du siste nytt om kjendis og underholdning rett i innboksen? Meld deg på vårt kjendisvarsel og få siste nytt rett i innboksen.