Mesternes mester:

Disse skal konkurrere om å bli den neste «Mesternes mester»

Emil Hegle Svendsen er blant deltakerne som skal kjempe om å bli «Mesternes mester» på nyåret.

KONKURRANSEKLAR: Emil Hegle Svendsen er blant deltakerne i årets «Mesternes mester». Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
KONKURRANSEKLAR: Emil Hegle Svendsen er blant deltakerne i årets «Mesternes mester». Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I fjor var det Pål Anders Ullevålseter (50) som stakk av med den gjeve seieren i «Mesternes mester».

Nå skal nok en gang skal et knippe pensjonerte idrettshelter konkurrere om vinnerpokalen, når NRK for ellevte gang satser på det populære konkurranseprogrammet.

I år spilles «Mesternes Mester» inn i Kroatia, i provinsen Dalmatia ved Adriaterhavet, og som vanlig har produksjonen samlet ti deltakere som på nyåret skal gjennom blod, svette og tårer.

Det var en glad Pål Anders Ullevålseter som møtte oss etter seieren i «Mesternes mester» i 2018. Vis mer

Dette er årets deltakere:

Emil Hegle Svendsen:

I fjor kunngjorde Emil Hegle Svendsen (34) at han skulle legge opp som aktiv skiskytter. Han er en av Norges aller mest meritterte utøvere uansett idrett, og har vunnet fire OL-gull, i tillegg til tre sølv og en bronsjemedalje fra de olympiske leker.

TV-KLAR: I fjor la Emil Hegle Svendsen opp som aktiv skiskytter. Nå skal han konkurrere på tv. Foto: NTB Scanpix
TV-KLAR: I fjor la Emil Hegle Svendsen opp som aktiv skiskytter. Nå skal han konkurrere på tv. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Odd-Bjørn Hjelmeseth:

47-åringen fra Nordfjoreid hadde sitt høydepunkt i karrieren da han spurtslo Frode Estil på femmila i VM i Sapporo i 2007 og med det tok et individuelt gull.

Hjelmeseth har også flere medaljer i friidrett og motbakkeløp. Han la opp som skiløper i 2012, og har siden jobbet som ekspert for TV 2 - der han blant annet har bidratt med sin ekspertise under Ski-VM i 2015 og VM i skiskyting året etter.

SKISTJERNE: Odd-Bjørn Hjelmeseth la opp som aktiv skiløper i 2012. Foto: NTB Scanpix
SKISTJERNE: Odd-Bjørn Hjelmeseth la opp som aktiv skiløper i 2012. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Ingvill Måkestad Bovim:

Bovim kan vel trygt sies å være Norges mellomdistansedronning, og på friidrettsbanen har hun vunnet hele åtte NM-gull. I 2010 ble 38-åringen tidenes nest raskeste norske kvinne på 1500-meter, kun slått av løpelegenden Grete Waitz.

«MESTERNES MESTER»: 38 år gamle Ingvill Måkestad Bovim har vunnet hele åtte NM-gull. Nå går hun for seier i «Mesternes Mester». Foto: NTB Scanpix
«MESTERNES MESTER»: 38 år gamle Ingvill Måkestad Bovim har vunnet hele åtte NM-gull. Nå går hun for seier i «Mesternes Mester». Foto: NTB Scanpix Vis mer

Kjersti Buaas:

Kjersti Buaas (37)er en av få kvinner som har gått fra halfpipe til slopestyle, til big air og free-ride-konkurranser med stor suksess. Snowboarderen fra Trondheim har vunnet fire World Cup-gull, tatt bronse i OL og vunnet tre bronsemedaljer i X Games. Buaas har også mottatt flere priser for sin kreative snowboardstil.

SNOWBOARDSTJERNE: Kjersti Buaas har mottatt flere priser for sin kreative snowboardstil. Foto: NTB Scanpix
SNOWBOARDSTJERNE: Kjersti Buaas har mottatt flere priser for sin kreative snowboardstil. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Madeleine Enersen Hellerød:

Årets yngste deltaker er den 24 år gamle danseren Madeleine Enersen Hellerød. Hun er tidenes mestvinnende norske disco- og freestyledansere, med ni VM-gull, ni VM-sølv, tre VM-bronse, fem EM-gull, ni EM-sølv og fire EM-bronser.

Alt dette oppnådde hun før hun fylte 22 år. Madeleine Enersen Hellerød la opp som danser i 2016 på grunn av problemer med ryggen.

DANSER: Madeleine Enersen Hellerød er årets yngste deltaker. Foto: Privat
DANSER: Madeleine Enersen Hellerød er årets yngste deltaker. Foto: Privat Vis mer

Kari Mette Johansen:

40-åringen fra Fredrikstad er en av Norges mestvinnende håndballspillere med to OL-gull, ett VM gull, VM-sølv, VM-bronse samt fire EM-gull.

Johansen spilte 203 landskamper for Norge, og scoret 493 mål. Hun regnes som en av de aller beste venstrekantene i landslagets historie.

HÅNDBALLSPILLER: Kari Mette Johansen er en av Norges mestvinnende håndballspillere. Foto: NTB Scanpix
HÅNDBALLSPILLER: Kari Mette Johansen er en av Norges mestvinnende håndballspillere. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Eirik Verås Larsen:

Verås Larsen var i mange år en av verdens fremste kajakkpadlere, og har hele to OL-gull, fem VM-gull og sju EM-gull i samlingen. 43-åringen kommer opprinnelig fra Flekkefjord, men er i dag bosatt i Bærum.

«MESTERNES MESTER»: Eirik Verås Larsen blir å se på NRK på nyåret. Foto: NTB Scanpix
«MESTERNES MESTER»: Eirik Verås Larsen blir å se på NRK på nyåret. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Magnus Moan:

35 år gamle Magnus Moan har oppnådd mye i sin karriere som kombinertløper. Han er den eneste nordmannen gjennom tidene som har medalje i hele sju VM på rad. I 2014 ble han hedret med Holmenkollmedaljen for sin innsats for skisporten.

MAGNUS MOAN: Kombinertløperen skal kjempe om seieren i «Mesternes Mester». Foto: NTB Scanpix
MAGNUS MOAN: Kombinertløperen skal kjempe om seieren i «Mesternes Mester». Foto: NTB Scanpix Vis mer

Vidar Riseth:

Fotballspiller Vidar Riseth (47) har vunnet Tippeligaen med Rosenborg fem ganger.

Han har spilt 52 kamper for det norske landslaget, og scoret fire mål. Riseth spilte på landslaget i 1998 og var med på den legendariske 2-1-seieren over Brasil.

FOTBALLSPILLER: Vidar Riseth er klar for «Mesternes Mester». Foto: NTB Scanpix
FOTBALLSPILLER: Vidar Riseth er klar for «Mesternes Mester». Foto: NTB Scanpix Vis mer

Margaret Knutsson Aase:

Jiu-jitsu-stjerna fra Kristiansand har konkurrert i kampsport-disiplinene sports-jiu-jitsu, brasiliansk jiu-jitsu og MMA. Hun har tatt både sølvmedalje og bronse i VM, og har også vunnet gull i både VM og EM. I 2012 vant hun Norges Beste Fighter, og konkurrerte også i MMA før hun la opp i 2012.

Programmet vises på tv over nyttår.

Programleder Dag Erik Pedersen (60) er svært fornøyd med årets deltakere:

- Jeg kan ikke huske at vi har samlet vinnere av så enormt mange NM-, OL-, EM- og VM-medaljer og andre gjeve trofeer på et brett noen gang. Det er utøvere som virkelig har prestert på ypperste nivå innen sine idretter. Samtidig er det en spennende og sammensatt gjeng med personlige historier som vi gleder oss til å dele med seerne, sier programlederen til NRK.

Én kvinnelig vinner

Konkurransens tidligere vinnere er Dag Otto Lauritzen (62), Daniel Franck (44), Finn Christian Jagge (53), Tor-Arne Hetland (45), Marco Elsafadi (42), Aleksander Hetland (36), Thor Hushovd (41), Anders Jacobsen (34) og Gro Hammerseng-Edin (39), før fjorårets vinner Pål Anders Ullevålseter.

SEIERSGLISET: Gro Hammerseng-Edin skapte norsk historie da hun stakk av med seieren i «Mesternes mester» i 2018. Foto Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
SEIERSGLISET: Gro Hammerseng-Edin skapte norsk historie da hun stakk av med seieren i «Mesternes mester» i 2018. Foto Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

Gjennom konkurransens ti tidligere sesonger, er det altså bare en eneste gang at en kvinne har vunnet konkurransen. Den gang var det den mangeårige håndballspilleren Gro Hammerseng-Edin (39) som skapte historie i norsk sammenheng.

- Plutselig sto jeg i en posisjon der jeg kunne bli den første jenta til å vinne, og da måtte vi jo prøve å vise at det er fullt mulig også for oss å vinne denne konkurransen, uttalte Hammerseng-Edin da seieren var et faktum.

MANGE SKADER: Mesternes mester deltaker og tidligere basehopper Karina Hollekim forteller om skadene hun pådro seg i 2006, da fallskjermen ikke ble utløst skikkelig i et fallskjermhopp, og hun traff bakken i over 100 kilometer i timen. Vis mer

Flere har tidligere reagert på at de kvinnelige deltakerne har konkurrert på samme premisser som de mannlige.

- Jeg forstår kritikken og diskusjonen veldig godt, men jeg mener øvelsene er så rettferdige som de kan være, har programleder Dag Erik Pedersen tidligere svart på kritikken.

Nå gjenstår det å se om nok en kvinnelig idrettsprofil kan stikke av med seieren i årets utgave.

LES OGSÅ: Avslører det flaueste «Mesternes mester»-øyeblikket

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer