Amber Heard og Johnny Depp:

Disse ordene kan avgjøre

Rettssaken mellom Amber Heard og Johnny Depp har vært på «alles» lepper den siste tiden. Nå er dommen snart klar.

I RETTEN: Johnny Depp og Amber Heard vil snart få dommen etter seks uker i retten. Foto: Steve Helber / AP / NTB (fotomontasje)
I RETTEN: Johnny Depp og Amber Heard vil snart få dommen etter seks uker i retten. Foto: Steve Helber / AP / NTB (fotomontasje) Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Helt siden midten av april har mennesker verden over fulgt tett med på rettssaken mellom eksparet Amber Heard (36) og Johnny Depp (58). Det har vært mulig å følge daglige livesendinger fra retten, det har florert med videoklipp fra rettssalen, og spørsmålet om man er på Heards eller Depps side har dominert de sosiale mediene.

Depp har nok en gang tatt ekskona til retten for ærekrenkelse i forbindelse med en aviskronikk i Washington Post, og krever 50 millioner dollar i erstatning. 36-åringen svarte med et motsøksmål på 100 millioner dollar.

REAGERER: Tusenvis av brukere på sosiale medier reagerer på Amber Heards reaksjon. Vis mer

Begge har inntatt vitneboksen og avlevert sjokkerende beskyldninger mot motparten, men fredag forrige uke var det imidlertid siste dag i retten før juryen trakk seg tilbake for å diskutere sakens utfall.

Potensielt kan dommen komme allerede tirsdag kveld norsk tid, men på grunn av den store mengden bevis som er presentert, kan det trolig ta lengre tid, ifølge australske News.

Bakgrunnen

Det juryen nå skal vurdere, det som er kjernen i hele saken, tar utgangspunkt i første halvdel av denne setningen: «For to år siden ble jeg en offentlig person som representerte vold i hjemmet, og jeg følte den fulle styrken av vår kulturs vrede mot kvinner som snakker ut».

Setningen er skrevet av Heard og ble publisert i Washington Post rett før jul i 2018. Eksmannens navn er ikke nevnt, men ifølge hans advokatteam spilte ikke det noen rolle da konklusjonen uansett var klar - hun hevdet at Depp var voldelig.

VITNER: Rettssaken mellom Johnny Depp og Amber Heard har på ingen måte gått ubemerket hen, og flere av øyeblikkene vil huskes. Som dette. Reporter: Bjørge Dahle Johansen Vis mer

Advokatteamet mener at de som har fulgt stjerneparets turbulente forhold vil huske hendelsen fra mai 2016, da Heard dukket opp i et tinghus i California og ba om besøksforbud mot Depp. Under rettsmøtet så det ut til at hun hadde et blåmerke på kinnet. Hun dukket også opp på forsiden av et stort amerikansk magasin, People Magazine, med det som så ut som skader i ansiktet, skriver The New Yorker.

Depp nekter for å noen gang ha overfalt sin tidligere kone, og hans juridiske team har derfor sagt at artikkelen var et klart tilfelle av ærekrenkelse fra Heards side.

Rettssaken i Storbritannia

Som nevnt er ikke dette første gang Depp er i en rettssak på grunn av anklager om vold i hjemmet. I 2020 saksøkte han den britiske avisen The Sun etter de hadde omtalt ham som en «konemishandler».

Den saken tapte han.

VITNET: Kate Moss vitnet i rettssaken mellom Johnny Depp og Amber Heard. Video: Reuters Vis mer

Dommeren konkluderte med at skuespillerens følelser overfor sin kone under deres treårige forhold ble oppsummert i en tekst der hun skrev at han «ikke hadde nåde» for henne. Han konkluderte også med at Depp slo Heard tolv av 14 påståtte ganger.

Men rettssystemene i Storbritannia, og rettssystemet i Virginia, hvor den nåværende rettssaken har pågått, er forskjellige - og i 2020 saksøkte han en publikasjon, ikke en person.

I Storbritannia lå ansvaret på The Sun når det gjaldt å bevise at Depp hadde angrepet Heard. I USA er det på sin side Depp som har ansvaret for å motbevise Heards påstander om vold i hjemmet.

Kate Moss' vitnesbyrd

I flere uker er det dét Depps juridiske team har prøvd å gjøre.

De har stilt spørsmål ved sannhetsgehalten til bildene med blåmerker, og hevdet at 36-åringen tipset TMZ som en del av en kampanje for å sverte Depps rykte og at det var hun, og ikke han, som var den virkelige overgriperen i forholdet.

HEARD/DEPP: Internett blir fylt med innhold fra rettssaken mellom det tidligere ekteparet Johnny Depp og Amber Heard, men nå dukker det også opp videoer av ting som ikke har funnet sted i rettssalen. Video: Tiktok: @tomvamp Vis mer

Heards team har på sin side forsøkt å etablere et mønster av misbruk fra eksmannen. Det hjalp derfor ikke da Kate Moss (48), Depps ekskjæreste, på tampen av rettssaken inntok vitneboksen og avviste at Depp var voldelig mot henne da de var et par.

Moss ble hentet inn i rettssaken etter at Heard hadde omtalt et rykte som gikk ut på at Depp hadde kastet den tidligere supermodellen ned en trapp. Selv forklarte hun at hun hadde sklidd, og at «Pirates of the Caribbean»-stjernen hadde hjulpet henne.

- Han har aldri dyttet meg, sparket meg eller kastet meg ned noen trapper, sa Moss.

- Ikke bare fysiske overgrep

I sitt sluttinnlegg fredag minnet Heards advokat Benjamin Rottenborn juryen om at bevisbyrden lå på Depp og at han måtte bevise at hvert eneste tilfelle av overgrep Heard har anklaget ham for ikke har skjedd. Han påpekte at det også må bevises at Heard hadde onde intensjoner med sine anklager for at Depp skulle vinne.

- Hvis Amber ble misbrukt av Depp én gang, så vinner hun, sa Rottenborn, og la til:

«Tissue gate»: Flere har reagert på hva Amber Heard gjorde med servietten under rettssaken mot Johnny Depp. Video: Reuters/Twitter. Reporter: Håvard T-L Knutsen Vis mer

- Vi snakker ikke bare om fysiske overgrep, vi snakker om følelsesmessige overgrep, fysiske, økonomiske overgrep, seksuelle overgrep. Det handler ikke om hvem som er den beste ektefellen. Det handler ikke om hvorvidt du tror at Heard kan ha vært fornærmende mot Depp. Hvis du mener at de begge har vært fornærmende mot hverandre, så vinner Amber.

Depps advokat, Camille Vasquez, uttalte i sitt sluttinnlegg at Heards påstander var «falske» og «ærekrenkende», og at hun i retten spilte «sitt livs rolle som en heroisk overlevende etter brutale overgrep».

- Hun fortalte deg det hun tror du trenger å høre for å dømme denne mannen som en voldelig mann og en voldtektsmann, sa Vasquez.

58-åringens team mente at bevisene som ble presentert både var uvesentlige eller kanskje også manipulert. Det ble også stilt spørsmål ved manglende medisinske journaler hvis det var snakk om hendelser på hendelser med overgrep. Vasquez poengterte også at ingen kvinne før Heard noen gang hadde påstått at Depp var voldelig.

TÅRER: Amber Heard tok til tårene da hun ble bedt om å beskrive starten av forholdet med eksmannen Johnny Depp. Vis mer

Begge kan tape

Tidligere distriktsadvokat i Los Angeles og juridisk analytiker, Emily D. Baker, som har fulgt rettssaken og gitt sine kommentarer på YouTube, forteller at hun først var overbevist om at verken Depp eller Heard ville vinne saken. Det uttalte hun under et intervju i «Not Skinny But Not Fat»-podcasten nylig, ifølge News.

Nå mener hun imidlertid at en spesifikk detalj i Heards vitnesbyrd kan gjøre at Depp går seirende ut av rettssaken.

Da «Aquaman»-skuespilleren tidligere denne måneden vitnet, bekreftet hun å ha retvitret Washington Post-innlegget som inkluderer tittelen Depp hevder er ærekrenkende. Tittelen var «Amber Heard: Jeg snakket ut om seksuell vold og ble møtt av vår kulturs vrede. Det må skje en endring».

REISER SEG: Johnny Depp fortsetter sin forklaring i rettssaken hvor han har saksøkt ekskona, Amber Heard, for ærekrenkelse. Video: Reuters. Vis mer

Ifølge Baker argumenterer Heards team med at det ikke er hun selv som har skrevet tittelen. Depps team mener imidlertid at selv om hun ikke skrev den, så har hun delt innlegget på nytt og i tillegg lagt ved følgende tekst: «I dag publiserte jeg denne artikkelen i Washington Post om kvinnene som kanaliserer raseriet om vold og ulikhet til politisk styrke, til tross for prisen de betaler ved å stå frem».

Baker mener denne Twitter-meldingen er den klareste veien til seier for Depp:

- Den inneholder overskriften og hun sier «jeg publiserte denne kronikken». Så jeg tror denne tweeten er deres sterkeste punkt nå siden hun sier «jeg skrev dette» og dermed sier «jeg skrev dette inkludert overskriften».

- Hvis de (juryen, journ.anm.) mener at disse påstandene ikke er ekte eller at de ikke tror på dem, eller at de ikke klarer å tror på dem nok til å si at de ikke er ærekrenkende, så er det de sterkeste punktene for ham, sier Baker på sin egen Youtube-kanal, ifølge News.

VITNE: Da et kjent navn dukket opp, brøt det ut full «jubel» blant Johnny Depps advokater. Vis mer

- Etter å ha sett seks uker med denne rettssaken forstår jeg hvorfor de valgte å ta saken til retten, og jeg ser at Johnny Depp har potensial til å vinne. Og det er en stor seier for dem, fordi det var ikke det jeg trodde i begynnelsen. Så min dom er at hvis noen vinner, så er det han.

Hun understreker imidlertid at hun fortsatt tror begge kan tape i retten.

LES OGSÅ: Ekteskapet Hollywood frykter

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer