KLAR BESKJED: Redesigndronningen Jenny Skavlan gir folk et innsyn i hvilke klær man absolutt bør unngå å kjøpe. Her avbildet sammen med ektemannen Thomas Gullestad. Foto: NTB Scanpix
KLAR BESKJED: Redesigndronningen Jenny Skavlan gir folk et innsyn i hvilke klær man absolutt bør unngå å kjøpe. Her avbildet sammen med ektemannen Thomas Gullestad. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Jenny Skavlan:

Disse klærne vil Jenny Skavlan aldri kjøpe

Miljøengasjerte Jenny Skavlan mener man bør ta grep før man vurderer å kjøpe et klesplagg.

Publisert

Jenny Skavlan (33) debuterte på filmlerretet som åtteåring i «Jakten på nyresteinen». Gjennom årenes løp var hun blant annet Grandiosa sitt ansikt utad i reklamefilmene for Stabburet, og kapret også en rolle i den norske filmen «Død snø» - samt i de to «Børning»-filmene.

De siste årene er 33-åringen også blitt svært kjent for sitt engasjement for gjenbruk og redesign av klær, gjennom blant annet flere «sy om»-bøker og som co-gründer i gjenbruksappen Tise.

Støttet kjendisdesigneren

I anledning motedesigner Stella McCartneys (47) uttalelser i et nylig intervju med den britiske avisen The Observer, hvor hun oppfordret til å ikke vaske klærne med mindre du må, fikk McCartney stor støtte fra 33-åringen.

Skavlan er selv svært miljøbevisst og forteller til NRK at hun mener flere bør ta grep, spesielt med tanke på hvilke vurderinger du tar når du skal kjøpe et klesplagg.

33-åringen påpeker videre at man bør unngå kortvarige trender og billige materialer og heller gå til innkjøp av klær i naturmaterialer som ikke trenger å vaskes regelmessig.

Dette unngår hun å kjøpe

Istedenfor å kaste klærne til vask ved første anledning, oppfordrer Skavlan heller til å bruke en klut for å fjerne eventuelle flekker fra plaggene slik at man unngår å vaske hele plagget.

– I tillegg kjøper jeg nesten ikke klær i syntetiske stoffer fordi de lukter fortere og slipper ut mikroplast når de vaskes, forteller hun til NRK.

Det er spesielt én kategori klær 33-åringen alltid unngår å gå til innkjøp av.

– Noe av det dummeste som finnes er å kjøpe ferdig slitte eller utvaskede klær. Man skal slite ut klærne sine selv, fortsetter hun.

Vil inspirere andre

Gjenbruksdronningen har de siste årene vist Norges befolkning hvordan man kan sy om, redesigne og handle brukte klær. 33-åringen ønsker å bruke sitt store miljøengasjement til å engasjere andre til å handle mer bærekraftig.

Ifølge Businessnorge oppsto engasjementet omkring gjenbruk allerede da hun var liten, og rundt tiårsalderen innså Skavlan at hvis hun sydde om sine egne klær kunne de bli finere.

Miljøengasjementet og bevisstheten rundt bruk-og-kast-kulturen kom i voksen alder ifølge henne selv.

- Motebransjen er verdens nest mest forurensende industri. Folk har aldri kjøpt mer klær, og de fleste av aspektene ved overforbruket er negative for miljøet, lommeboka og den mentale helsen. Man søker en kortvarig lykkefølelse som ikke gir annet en dårlig råd på sikt, fortalte Skavlan i 2017.

33-åringen innførte et shoppestopp i ett år hvor hun kun gikk til innkjøp av brukte klær, og redesignet gamle plagg. Målet med shoppestoppen var at hun ønsket å begrense overforbruket og få shoppinghysteriet litt på avstand.

UVELKOMMEN: Kjendisene avslører hvem de IKKE ville hatt rundt middagsbordet. Vis mer

Vant pris

Det er derfor kanskje ikke så rart at Jenny Skavlan stakk av med seieren for «Årets Grønne Pris» under Se og Hørs kjendisgalla i 2014.

Den daværende klima- og miljøministeren Tine Sundtoft overrakte prisen til 33-åringen som kom opp på scenen i en gammel redesignet kjole.

MILJØBEVISST: Det var en fornøyd Jenny Skavlan som tok imot «Årets grønne pris» under Se og Hørs kjendisgalla i 2014. Foto: Andreas Fadum/ Se og Hør
MILJØBEVISST: Det var en fornøyd Jenny Skavlan som tok imot «Årets grønne pris» under Se og Hørs kjendisgalla i 2014. Foto: Andreas Fadum/ Se og Hør Vis mer

- Det føles veldig kult. «Årets grønne pris» har jo ikke blitt delt ut før, så det er veldig stas å være den første som får den. Det er veldig gøy at det jeg er så opptatt av, blir lagt merke til og verdsatt, sa Jenny til Se og Hør den gang.

Bakgrunnen for at Skavlan vant prisen var nettopp hennes evne til å kle seg på miljøvennlig vis.

Jenny Skavlan tok på seg utfordringen å sy tidenes bryllupskjole til bruden Anne-Malin Sørland Aase ut av tre tidligere kjoler. Vis mer

LES OGSÅ: - Nekter å få barn på denne «dritt-planeten»

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer