TRENGER HI: Havisen forsvinner med rekordfart i Arktis. Dette gjør det stadig vanskeligere for isbjørnmødrene å skaffe mat til barna sine, og å ha trygge hi der de kan vokse opp. Foto: Jon Aars, Norsk Polarinstitutt
TRENGER HI: Havisen forsvinner med rekordfart i Arktis. Dette gjør det stadig vanskeligere for isbjørnmødrene å skaffe mat til barna sine, og å ha trygge hi der de kan vokse opp. Foto: Jon Aars, Norsk PolarinstituttVis mer

Disse isbjørnene trenger din hjelp!

Nå kan du vinne en Svalbard-tur for to, og samtidig hjelpe isbjørnen i Arktis.

KONKURRANSE: Havisen i Arktis forsvinner raskere enn forskerne kunne forutse for bare få år siden. Dette er alvorlig nytt for isbjørnene. De får ikke bygget trygge hi til ungene sine, og må svømme stadig lenger for å skaffe mat.

Nå kan du hjelpe isbjørnene og samtidig være med i trekningen av en tur for to til Svalbard, til en verdi av 26.000 kroner.

Kampanjen Arctic Home pågår fram til 19. oktober, og nå kan Seoghør.nos lesere være med å støtte WWFs arbeid for å redde isbjørnens arktiske hjem.

Dette gjør du ved å sende: WWF SEHER til 2377.

Da støtter du WWFs arbeid med 100 kroner, og blir med i trekningen av denne turen, som trekkes ut etter at kampanjen er over 19. oktober.

Hvis du ønsker å bidra med mer kan du gå inn på www.arctichome.no, hvor du kan støtte kampanjen som er et samarbeid mellom WWF og Coca-Cola, der brusgiganten dobler alle donasjonene som gis opptil en million Euro.

At det er store problemer som må løses i Arktis er det liten tvil om.

Arktis påvirkes kraftig av klimaendringene. Dette viktige området varmes opp dobbelt så raskt som resten av kloden, og sjøisen forsvinner med 12 prosent hvert tiår. I 2012 ble havisen målt til sitt laveste nivå siden målingene startet for over tretti år siden.

Saken fortsetter under bildet:

SPREKKER OPP: Havisen i Arktis forsvinner raskere enn forskerne kunne forutse for bare få år siden. Dette er dårlig nytt for isbjørnen.  Foto: Gert Polet/WWF
SPREKKER OPP: Havisen i Arktis forsvinner raskere enn forskerne kunne forutse for bare få år siden. Dette er dårlig nytt for isbjørnen. Foto: Gert Polet/WWF Vis mer


 

– FNs klimapanel har slått fast at vi er på vei mot en klode som blir mellom 4 og 6 grader varmere. Det betyr katastrofale 8 til 10 graders oppvarming i Arktis. Om vi ikke tar konsekvensene av dette nå, kan isbjørnen i verste fall dø ut, sier Nina Jensen, generalsekretær i WWF-Norge.
 

Mangel på mat og trygge hi

De dramatiske endringene truer isbjørnens overlevelse. Isbjørnene kan ikke klare seg uten isdekket, som de er avhengige av for å skaffe mat og komme seg i hi.

Når isen forsvinner, blir det vanskeligere for isbjørnmødrene å jakte etter mat til ungene sine. De må legge ut på lengre og lengre svømmeturer på det åpne havet. Dermed trekker de oftere inn mot bebygde strøk, til fare for både seg selv og menneskene som bor der.  
Isen som forsvinner gjør også at de hundrevis av isbjørnmødrene som føder hvert år, mister områdene der de bygger hi for ungene. 

Disse hiene er helt nødvendige for at de blinde og hårløse isbjørnungene skal få maten, varmen og tryggheten de trenger for å overleve.

Tar vare på «det siste isområdet»

Internasjonalt går midlene fra «Arctic Home» – som gjennomføres i flere europeiske land – blant annet til tiltak som skal ta vare på det området der forskerne regner med at polisen vil bli liggende lengst: «Det siste isområdet».

Dette ligger nord for Grønland og det østlige Canada, og er på over 1,4 millioner kvadratkilometer – altså langt større enn Norge, Sverige og Danmark tilsammen.

Her i landet skal pengene som samles inn gjennom Arctic Home-kampanjen gå til WWF-Norges arbeid i Arktis. WWF jobber blant annet for at Norge skal ha en tydelig grense mot boring i Polhavet, Barentshavet Nord og i islagte områder,

ELSKER DU DYR? LES FLERE SAKER PÅ VÅR DYRESIDE.