«Harry Potter»

Disse «Harry Potter»-stjernene har vi mistet

En hel verden var i sjokk og sorg da Alan Rickman døde i 2016. Siden magiuniverset først nådde lerretet har flere av skuespillerne gått bort.

SJOKKDØDSFALL: Da Alan Rickman (bak t.h.) døde i 2016, etterlot han Harry Potter-fansen i sorg. Her med medspillere Robert Coltrane (som spite Rubeus Hagrid i filmene), Rupert Grint (Ron Weasley), Emma Watson (Hermione Granger) og Daniel Radcliffe (Harry Potter) i 2004. Foto: NTB scanpix
SJOKKDØDSFALL: Da Alan Rickman (bak t.h.) døde i 2016, etterlot han Harry Potter-fansen i sorg. Her med medspillere Robert Coltrane (som spite Rubeus Hagrid i filmene), Rupert Grint (Ron Weasley), Emma Watson (Hermione Granger) og Daniel Radcliffe (Harry Potter) i 2004. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert

I 2001 nådde «Harry Potter og de vises stein» kinolerretet, og i tiåret som fulgte fikk millioner av seere verden over et forhold til karakterene i de totalt åtte filmene.

Universet inneholder et stort ensemble av trollmenn, gomper, skurker og helter, og noen av skuespillerne har blitt superstjerner.

Andre har hatt mindre roller, og har blitt glemt etter at filmmagien tok slutt.

Noen av dem har også gått bort.

Sjokkerte alle

Det mest kjente dødsfallet kan sies å være bortgangen til den folkekjære skuespilleren Alan Rickman, kjent fra rollen som eliksir-læreren Severus Snape.

Han gikk bort i 2016 - bare 69 år gammel. Rickman var også kjent fra store roller i «Love Actually», «Die Hard» og «Robin Hood».

Dødsfallet slo ned som en bombe da det ikke var offentlig kjent at skuespilleren var syk. Da nyheten ble kjent uttrykte også Harry Potter-stjernene sorg, blant andre Emma Watson (30), som står bak rollefiguren Hermione Granger.

ELSKET OG HATET: Severus Snape var en karakter fansen fikk sterke følelser for - på godt og vondt. Foto: Warner Bros
ELSKET OG HATET: Severus Snape var en karakter fansen fikk sterke følelser for - på godt og vondt. Foto: Warner Bros Vis mer

«Jeg er så trist over å høre om Alan i dag. Jeg føler meg heldig som har fått jobbe med og tilbringe tid med en så spesiell mann og skuespiller. Jeg kommer virkelig til å savne samtalene våre. Hvil i fred, Alan. Vi elsker deg», uttalte hun den gangen.

JOBBET TETT: Daniel Radcliffe og Alan Rickman jobbet tett sammen i en årrekke på Harry Potter-settet. Foto: NTB scanpix
JOBBET TETT: Daniel Radcliffe og Alan Rickman jobbet tett sammen i en årrekke på Harry Potter-settet. Foto: NTB scanpix Vis mer

Den første Dumbledore

I alle åtte filmene er rektor Albus Dumbledore en sentral figur. I den sjette filmen døde karakteren på skjermen, men det ikke alle er klar over er at den første skuespilleren som innehadde rollen, Richard Harris, selv døde før Harry Potter-filmserien tok slutt.

DØDE ETTER TO FILMER: Richard Harris, her med Maggie Smith, Miriam Margolyes og Alan Rickman fra «Harry Potter og Mysteriekammeret». Foto: Warner Bros
DØDE ETTER TO FILMER: Richard Harris, her med Maggie Smith, Miriam Margolyes og Alan Rickman fra «Harry Potter og Mysteriekammeret». Foto: Warner Bros Vis mer

Han spilte nemlig den eksentriske og briljante trollmannen i de to første filmene - «Harry Potter og De Vises Stein» og «Harry Potter og Mysteriekammeret».

Også han døde av kreft - Hogkins sykdom, en form for lymfekreft. Han ble syk kort tid etter at innspillingen av den andre filmen ble avsluttet, og døde bare en måned før den kom ut på kino.

Det var skuespiller Michael Gambon (79) som tok over rollen, en rolle han hadde i resten av filmene.

MISFORSTÅELSE: Harry Potter-skuespiller Daniel Radcliffe forteller om en hendelse hvor en fremmed mann trodde at han var en uteligger. Vis mer

Døde etter operasjon

Om enn ikke en elsket karakter på lerretet, så tok fortsatt Harry Potter-fansen det tungt at en av de sentrale karakterene gikk bort i 2013. Gjennom nesten alle filmene spilte Richard Griffiths den surmagede gompen av en onkel til Harry Potter - Vernon Dursley.

I motsetning til i bøkene dukket han ikke opp i den fjerde og sjette filmen, men seerne fikk et siste glimt av ham i film syv.

UBEHAGELIG FAMILIE: Vernon, Dudley og Petunia Dursley gjorde ikke livet lett for Harry Potter. Foto: Warner Bros/SF Studios
UBEHAGELIG FAMILIE: Vernon, Dudley og Petunia Dursley gjorde ikke livet lett for Harry Potter. Foto: Warner Bros/SF Studios Vis mer

Tre år etter hans siste farvel i film-serien, i 2013, døde han som følge av komplikasjoner etter en hjerteoperasjon. Han ble bare 65 år gammel.

Selv om Vernon Dursley og Harry Potter avskydde hverandre i filmene, hadde skuespillerne et godt forhold i kulissene.

- I august 2000, før den offisielle Harry Potter-produksjonen hadde begynt, filmet vi utenfor Dursleys hus, hvilket var mitt aller første opptak som Harry. Jeg var nervøs, og han fikk meg til å slappe av, sa Daniel Radcliffe da dødsfallet ble kjent.

Han fortalte også at Griffiths gjorde ethvert rom han gikk inn i «dobbelt så morsomt».

Funnet død i «dødsdalen»

Fenrir Greyback kan neppe sies å være en elsket Harry Potter-figur, ettersom den blodtørstige varulven av en Voldemort-tilhenger likte å bite ofrene sine - uavhengig av om han var mann eller ulv.

Hans popularitet steg neppe da det i bøkene ble kjent at det var han som gjorde den kjære karakteren Remus Lupin om til varulv, eller da han angrep Weasley-broren Bill slik at han ble lemlestet for livet.

KAMPSPORTUTØVER: Dave Legeno spilte varulv i Harry Potter. Han konkurrerte også i kampsport. Foto: REX/ NTB
KAMPSPORTUTØVER: Dave Legeno spilte varulv i Harry Potter. Han konkurrerte også i kampsport. Foto: REX/ NTB Vis mer

Skuespilleren som ga varulven liv på det store lerretet, Dave Legeno, ble bare 50 år gammel. I tillegg til filmroller var han også kampsport-utøver i MMA, thaiboksing og boksing.

Han ble funnet omkommet i såkalte Death Valley i California, sommeren 2014. Rettsmedisinerne slo fast at han hadde dødd av heteslag, og at han hadde ligget ute i varmen i flere dager før han ble funnet av turgåere.

- Han var et fantastisk talent med et hjerte av gull, som alltid hadde tid til alle, skrev Tom Felton, som spilte Draco Malfoy i filmene, i en hyllest på Instagram i forbindelse med dødsfallet.

Døde av kreft

Blant de aller første trollmennene unge Harry Potter støter på, er Ollivander, den beste produsenten av tryllestaver i Storbritannia. John Hurt har ikke den største rollen i filmene, men rollefiguren hans dukker opp både i den aller første og den aller siste.

Skuespilleren hadde over 100 roller i sin karriere, men gikk bort i 2017 - 77 år gammel. Det var to år etter at han fikk kreft i bukspyttkjertelen.

TRYLLESTAVMAKER: Ollivander er en av de første trollmennene som introduseres i filmene. Skuespilleren bak rollen, John Hurt, gikk bort for tre år siden. Her i 2011. Foto: NTB scanpix
TRYLLESTAVMAKER: Ollivander er en av de første trollmennene som introduseres i filmene. Skuespilleren bak rollen, John Hurt, gikk bort for tre år siden. Her i 2011. Foto: NTB scanpix Vis mer

«Veldig trist å høre at den utrolig talentfulle og dypt elskede John Hurt har dødd. Mine tanker er med hans familie og venner, skrev Harry Potter-forfatter J.K. Rowling på Twitter da dødsfallet på kjent.

DØDE I FILMEN: Barty Crouch senior overlevde ikke «Harry Potter og Ildbegeret». Skuespilleren, Roger Lloyd Pack, døde ni år etter filmen kom ut, i 2014. Foto: Warner Bros
DØDE I FILMEN: Barty Crouch senior overlevde ikke «Harry Potter og Ildbegeret». Skuespilleren, Roger Lloyd Pack, døde ni år etter filmen kom ut, i 2014. Foto: Warner Bros Vis mer

I den fjerde installasjonen av «Harry Potter» blir man introdusert for Barty Crouch sr., en streng og humørløs magidepartementsleder som er med på å arrangere Tretrollmannsturneringen på Hogwarts.

Karakteren overlever imidlertid ikke ut filmen, og skuespiller Roger Lloyd Pack fikk med det ikke den lengste fartstida i filmserien.

Også han døde av kreft i bukspyttkjertelen, i 2014. Han ble bare 69 år gammel.

LES OGSÅ: Røper pinlig Harry Potter-hemmelighet etter mange år

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer