President Donald Trump:

Disse har Donald Trump blokkert på Twitter: - Problematisk

USAs president har en forkjærlighet for det sosiale mediet, men vil ikke at alle skal se hva han skriver der.

TWITTER-BLOKADE: Den siste tida har kritikere av Donald Trump brukt emneknaggen #BlockedByTrump for å sette fokus på at USAs president har utestengt dem fra Twitter-kontoen hans. Foto: NTB scanpix
TWITTER-BLOKADE: Den siste tida har kritikere av Donald Trump brukt emneknaggen #BlockedByTrump for å sette fokus på at USAs president har utestengt dem fra Twitter-kontoen hans. Foto: NTB scanpix Vis mer

(Seoghør.no): President Donald Trump (71) er kjent for å være svært aktiv i sosiale medier, og bruker i stor grad Twitter for å spre sitt budskap til verden.

Måten Trump har håndtert det sosiale mediet på, har imidlertid blitt gjenstand for stor debatt og kritikk.

Foruten å til stadighet gå i strupen på personer, organisasjoner og pressen, sletter 71-åringen også regelmessig egne Twitter-meldinger. Og nå retter dessuten nettstedet Wired søkelys mot presidentens hang til å blokkere andre Twitter-brukere.

BLOKKERT AV TRUMP: Forfatter Stephen King har havnet på blokkadelisten til Donald Trump. Foto: NTB Scanpix
BLOKKERT AV TRUMP: Forfatter Stephen King har havnet på blokkadelisten til Donald Trump. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Blokkert etter Trump-kritikk

Forfatter Stephen King (69) er en av dem som jevnlig har kritisert Trump via Twitter. Ifølge The Telegraph gikk 69-åringen hardt ut mot Trump i februar, da han blant annet uttalte at presidenten «ødelegger USAs forhold til Australia».

Bakgrunnen skal være en uenighet mellom Trump og Australias statsminister Malcolm Turnbull, og hvorvidt man skulle beholde en flyktningavtale som ble inngått av Obama-administrasjonen.

Ifølge avisa har King også omtalt presidenten som en «impulsiv og temperamentsfull idiot» på Twitter.

Nå er forfatteren blokkert av Trump, antakelig som følge av de kritiske bemerkningene. Det hevder King selv via det sosiale mediet.

- Trump har blokkert meg, og jeg får ikke lese Twitter-meldingene hans. Jeg må muligens ta mitt eget liv, skriver han.

Pave-vits

I kjølvannet av Kings uttalelse har en lang rekke personer valgt å svare på tråden, og det viser seg at forfatteren er langt fra den eneste som er blitt boikottet av presidenten.

INNREISEFORBUD: Donald Trump bruker Twitter til å si akkurat hva han mener om innreiseforbudet. Video: CNN Vis mer

I starten av juni skapte blant andre amerikanske Holly Figueroa O’Reilly overskrifter, da hun raste mot at Trump hadde blokkert henne fra Twitter.

I et innlegg hos Washington Post hevdet O’Reilly at dette bryter hennes grunnlovsfestede rettigheter.

MØTTE PAVEN: Donald Trump var på en 29 minutter lang audiens med paven under sitt besøk i Roma. Video: CNN. Vis mer

- Sendte jeg ham drapstrusler? Brukte jeg skittent språk, eller truet familien hans? Selvfølgelig ikke. Jeg fortalte bare at paven så morsomt på ham, ved hjelp av en GIF. (...).

Forrige uke bekreftet Donald Trumps pressetalsmann Sean Spicer at alle uttalelser presidenten gir via Twitter kan betraktes som offisielle uttalelser fra Det hvite hus.

UNNSKYLD: Mange reagerte på videoen der Kathy Griffin dro opp et blodig Trump-hode. Nå beklager komikeren. VIDEO: CNN Vis mer

- Samme som diktatorer

Det har ført til at O’Reilly nå ser rødt.

- Dersom Trump brukte en privat konto for å kommunisere med familie og venner, så skulle han fått lov til å blokkere hvem enn han ville. (Jeg blokkerer folk hele tida.) Problemet er at denne kontoen ikke er privat, tordner hun.

O’Reilly understreker samtidig at hun mener Trump knebler ytringsfriheten på det groveste ved å blokkere alle som av ulike årsaker ikke er enige med ham.

- Dette er det samme som diktatorer og fascister gjør, skriver hun, og legger til at Trump med dette stenger alle muligheter for en demokratisk diskusjon på internett.

Advokatene til O'Reilly har sendt et brev til Det hvite hus, der de ber Trump om å slutte å blokkere O'Reilly - og flere andre kritikere. Hvis oppfordringen ikke tas til følge, kan Twitter-blokkeringa føre til et søksmål, ifølge TIME.

VIRALT: Donald Trump og førstedame Melania Trump ankom i dag Israel. Under besøket ble blant annet presidenten historisk, men det var noe helt annet som fikk folks oppmerksomhet. Video: CNN Les hele saken her: http://www.dagbladet.no/kjendis/67619152 Vis mer

«Iskrem-vits» og sminke-spøk

Lista stopper imidlertid ikke her. Ifølge NBC News har også Trump blokkert Twitter-kontoen VoteVets.org, en organisasjon som representerer omlag 500 000 amerikanske militærveteraner og deres familier.

Årsaken skal blant annet være at gruppa har kritisert presidenten på flere punkter, eksempelvis ved å ha delt sine bekymringer om mulig russisk innblanding i det amerikanske presidentvalget.

Også Robert J. Szczerba, Forbes-spaltist og administrerende direktør for X Tech Ventures, er blant dem Trump har blokkert fra Twitter.

Ifølge The Guardian var det en spøk som involverte iskrem som førte til blokkeringa. Szczerba valgte nemlig å vitse med Trumps mye omtalte skrivefeil på Twitter, «covfefe», for noen uker siden:

«Jeg hørte at #covfefe er en ny smak fra Ben & Jerry's. Men det er stort sett bare nøtter!», twitret han, fulgt av to emneknagger som henviste til at Trump trakk USA fra Paris-avtalen i slutten av mai ('nuts' kan bety galskap i tillegg til nøtter, journ.anm).

Saken fortsetter nedenfor.

Bess Kalb, skribent for The New Yorker og manusforfatter for «Jimmy Kimmel Live!», Emmy Awards og Oscar-utdelinga, får heller ikke lov til å følge Donald Trump på Twitter lenger.

Ifølge Wired har Kalb hatt for vane å svare på så godt som samtlige av Trumps tweets, og i slutten av mai gjorde hun narr av presidentens ansiktsfarge - som av enkelte oppfattes som svært oransje.

Saken fortsetter nedenfor.

Kalb har dessuten rettet hard skyts mot presidentens retorikk, og hun har ikke vært nådig i sin omtale av Trumps første utenlandsreise som USAs president.

Donald Trump besøkte blant annet Israel, Saudi-Arabia og Vatikanet - der både han, Melania og Ivanka Trump møtte pave Frans - i slutten av mai, og presidenten har måttet tåle en god del oppmerksomhet for sin framferd under reisen.

- Må tåle det frie ordskiftet

Hilmar Langhelle Mjelde, forsker og USA-ekspert ved Universitetet i Bergen, mener at det ikke er noen bagatell at USAs president velger å blokkere ulike personer fra Twitter.

- Det er problematisk. Lederen av den frie verden må tåle det frie ordskiftet. Dette reiser også juridiske spørsmål knyttet til ytringsfriheten og retten til likebehandling for borgerne. Som president er det nettopp Trumps jobb å beskytte disse, sier Mjelde til Dagbladet.

USA-eksperten legger til at det ikke er så lett å svare på hvorfor Trump velger å blokkere andre Twitter-brukere.

- Det er ikke godt å se hva Trump har å frykte. Jeg vet ikke om noen som har gått seirende ut av en twitter-beef med Trump, uttaler Mjelde.

Han påpeker videre at den amerikanske presidenten ikke akkurat har holdt seg unna konflikter tidligere, og at det har « vært drivstoffet i hans politiske karriere».

Mjelde tilføyer at blokkering på Twitter kan ha en negativ innvirkning på samfunnsdebatten:

- Dette er også symptomatisk for et stort problem for USA – såkalte ekkokamre. At folk «diskuterer» først og fremst med dem de allerede er enig med, og dermed ikke får sine egne argumenter utfordret, avslutter forskeren.

Etter at Donald Trump ble innsatt som president, overtok han for øvrig den offisielle Twitter-kontoen til USAs president fra Barack Obama (55), kalt @POTUS. Trump har imidlertid valgt å beholde sin personlige Twitter-konto, som han bruker flittig, trolig fordi den har over 13 millioner flere følgere enn POTUS-kontoen.

Wired påpeker for øvrig at Twitter ikke lar en se hvilken bruker som har blokkert hvem.