OVERBEVISTE: Notoddgutten Kim Rune Hagen kom videre etter å fremført Van Morrissons "Moondance". Foto: TV2
OVERBEVISTE: Notoddgutten Kim Rune Hagen kom videre etter å fremført Van Morrissons "Moondance". Foto: TV2Vis mer

Disse er videre i Idol

Kun fire stykker gikk videre i den første Idol-auditionen i Oslo.

BILDESPESIAL: Se alle som så langt har gått videre i Idol

SEHER.NO: Hele Norges Grand Prix - kommentator Jostein Pedersen (48) er denne høsten Seher.nos ekspertkommentator under årets Idol-sendinger.

Her er hans kommentarer til deltagerne som gikk videre under fredagens Oslo-audition og til dommerpanelet. (Pass deg Jan Fredrik!)

Thomas Gregersen (18) sang Vamps "Ti A Noir"

Josteins dom:
- Først "beatboxet" han - det vil si: gjorde rytme og lyder med munnen. Så sang han. Og det ble stille. Det er no' spesielt med ham, sa Mariann. De andre var enige. Det er jeg også. Han synger med sånn innlevelse at han stort sett har lukkede øyne. De må han åpne senere, og dele sangen og opplevelsene med oss. Det skal bli spennende å følge ham videre. Ja takk, norsk sang!

Kim Rune Hagen (17) sang Van Morrissons "Moondance"

Josteins dom:
- Herlig! Et skjebnesvangert melodivalg, men han bestod! Den Joe Cocker-raspingen i stemmen som Fredriksen ville han skulle fjerne, vil jeg si var hans sjel og den må han utvikle  over tid. Og da mener jeg ååååår. Gutten er 17, og jeg imøteser en riktig gåsehud-sang i finalen. Vinner? Ja, hvorfor ikke?

Marius Barhaugen (21) sang  Elton Johns "Don't Let The Sun Go Down On Me"

Josteins dom:
- Overbevisende. Karaoke for viderekomne uten rytme. Alt for selvsikker og fikk synge om igjen. Hvorfor det? Lukket øynene for mye og kommer ikke igjennom hos meg, men juryen lot seg sjarmere.

Norskfranske Christopher Johnson (21) sang Lifehouses "Storm"

Josteins dom:
- Wow! Hvorfor ikke Christopher som i tale har fransk aksent ikke synger på fransk er et stort mysterium. Daho, Becaud, Cabrel, Farmer - jepp - Christopher, vis Norge veien med litt temperamentsfull franskhet. Det skal gudene vite at vi trenger her oppe! Du gikk videre - og du blir med lenge. Men vinner? Se hva som skjer på TV2!


Anne Lene Nordbø (17) prøvde seg på to sanger. En med Whitney Houston og en med Carole King.

Josteins dom 1:
- Sterk, mørk stemme med dårlig engelsk uttale - ute av kontroll grunnet ekstrem nervøsitet. Det endte i gråt. Hun fikk også en ny sjanse - forståelig og humant gjort av juryen. Vennskapet med bysbarnet Kim Rune ble fint skildret.

Alle dommerne utenom Jan Fredrik Karlsen sa nei til å sende Anne Lene videre. Etter litt diskusjon seg i mellom ble det bestemt at hun skulle få prøve seg en gang til.

Denne gangen var hun hakket roligere, men likevel svært nervøs.

Josteins dom 2:
- Der avslørte hun seg. Anne Lene har en grei nachspiel-stemme, men har ingenting på en scene å gjøre. Hun er programmets joker og på onsdag får vi vite hvordan det går med henne.

Josteins oppsummering og kritikk av dommerpanelet:
- Går det an å gjøre noe så spennende så kjedelig? Hvis Idol-gjengen tror at jeg skal ofre avtalen på onsdag kveld fremfor å finne ut om Anne Lene (17) fra Notodden klarer å synge Carole Kings "You've Got a Friend" uten å falle i krampegråt, tar de feil.

I 2007 er det vi seere som bestemmer, ikke TV-kanalene. Ja takk, jeg ser Idol på fredag, men på onsdag? Nei takk!

Det var overraskende gode talenter fra Oslo, og de som bedømte best var Benedicte Adrian og Mariann Thomassen - begge artister som øyeblikkelig skiller klinten fra hveten.

Asbjørn Slettemark ser ut som han er 72 1/2 år og bare kjeder seg og egentlig venter på en ny Rolv Wesenlund-sketsj som aldri kommer. Hvor var de spissformulerte kommentarene? Jeg liker ham. Han er lidenskapelig, har tonnevis av kunnskap og vet å slå i bordet for sine meninger. Det er bra, men i kveld var han på ferie. Trekk i honoraret, spør dere meg.

Juryformann Jan Fredrik Karlesen har diksjon som den ikke akkurat folkekjære prinsesse Ragnhild og ordforråd som en sjetteklassing. Når man skal prate foran hundretusener av landsmenn er det en fordel å kunne et minimum av sitt morsmål. Juryformannen bør øyeblikkelig slutte å banne. Jeg formoder at han ikke banner i nærvær av sine egne barn, og når man snakker på riksdekkende fjernsyn like etter kl. 20 en fredag kveld, bør vi alle være garantert at bannskap ikke bør forekomme. Skam deg, juryformann!

Jeg krysser fingre for Thomas med Vamp, fransknorske Christopher PÅ FRANSK (ønske!) og Kim Rune fra Notodden som for-alt-i-verden IKKE må høre på juryformann Jan Fredrik - det er nettopp hesheten og ruheten i stemmen du bør dyrke og legge sjel i. Tvi, tvi, gutten min.

Jeg er din ÜBERDOMMER på seher.no hver fredag. Ingen Über. Ingen ved siden.

Tvi, tvi alle sammen!

BILDESPESIAL: Se alle som så langt har gått videre i Idol