HELTINNE: Det har ikke vært lett for Disney å skape en svart prinsesse. Kritiske røster hevder hun er altfor stereotyp. Foto: Disney
HELTINNE: Det har ikke vært lett for Disney å skape en svart prinsesse. Kritiske røster hevder hun er altfor stereotyp. Foto: DisneyVis mer

Disney anklaget for rasisme

En mørkhudet stuepike kalt Maddy ble for mye for afro-amerikanerne.

SEHER.NO: Da Disney først kunngjorde at de skulle lage sin første tegnefilm med en svart prinsesse, ble den afro-amerikanske heltinnen bejublet som en positiv rollemodell for små jenter.

Men nå må det legendariske filmstudioet slåss mot kritikk fra flere hold. Den håndtegnede "The princess and the frog: An American Fairy Tale", har for mange stereotyper på rollelisten, melder The Independent.

Produsentene har måttet gå tilbake til tegnebordet og gjøre flere endringer både med historien og rollefigurene.

Ekko fra slavetiden
Eventyret som er en musikal fra 1920-tallets New Orleans skulle opprinnelig handle om tjenestepiken Maddy, som jobbet for en ung bortskjemt hvit sosietetspike.

Ved hjelp av en god fe, i denne sammenheng en kvinnelig voodoo-prest, skulle hun få en hvit prins etter at han hadde reddet henne fra en voodoo-trollmann.

Men den svarte tjenestepiken var ifølge flere kritikere en litt for stereotyp figur.  De mente historien hadde for mange referanser til slavetidens Amerika.

Navnet Maddy lignet for mye på Mammy, som var et klengenavn på den stereotype svarte og gjerne litt ferme tjenestepiken i USAs sørstater.

Nå er heltinnen omdøpt til Tiana, en 19 år gammel pike som lever i et land som aldri har vært et monarki.

Det er ikke lenger en hvit gutt hun kommer til å leve lykkelig med i alle sine dager , men i følge kilder kommer han mest sannsynlig fra Midtøsten og blir kalt "Naveen". Historiens skurk skal også ha blitt skrevet om for ikke å tråkke tilhengerne av voodoo på tærne.

Froskeprinsessen

Allerede for et år siden skal filmstudioet ha begynt å gjøre endringer med historien. Da endret de det opprinnelige navnet på filmen som var "Froskeprinsessen". Kritiske røster mente det nemlig det også hadde for negativ klang.

Rodney Hinds, redaktør i den britske avisen The Voice, mener endringene var det eneste riktige å gjøre.

- Mange har fortsatt fastlåste stereotype oppfatninger av mennesker med en mørk hudfarge. Men vi har våre drømmer og historier som alle andre, og vi ønsker at de skal beskrives på en positiv måte. Dette handler om hvordan man oppfatter folk, og en prinsesse er vanligvis en positiv karakter som folk flest beundrer.

Disneys kommentar til det hele er at de lover - i beste Disney-stil - at alt vil gå bra til slutt.

- Fortellingen foregår i den sjarmerende eleganse og storhet i New Orleans' legendariske French Quarter i jazz-epoken. Prinsesse Tiana blir en heltinne helt etter de store Disney-tradisjonene innen for eventyr-tegnefilmer, og alle andre karakterer og aspekter i historien vil bli behandlet med den største respekt og følsomhet, lover tegnefilmgiganten.

Barbarer
Det er ikke første gang Disney havner i trøbbel i forsøket på å være multikulturell. I 1993 ble de kritisert for at muslimer ble fremstilt som barbarer i filmen Aladdin. 

Og da filmen om indianerjenta Pocahontas kom i 1995 gikk kritikken på at de etniske trekkene ble fjernet fra heltinnens utseende.

Skuespilleren og sangeren Anika Noni Rose (36) fra blant annet filmen "Dreamgirls" skal være stemmen til Tiana.
LES OGSÅ: Naomi beskyldes for rasisme