Dette visste du neppe om «Titanic»

Det gjemmer seg en helt spesiell kjærlighetshistorie i «Titanic».

KJÆRLIGHET: Alle som har sett «Titanic» er kjent med kjærlighetshistorien mellom karakterene Jack og Rose. Det er imidlertid også en annen historie som gjemmer seg i filmen. Foto: 20th Century Fox/Paramount/NTB
KJÆRLIGHET: Alle som har sett «Titanic» er kjent med kjærlighetshistorien mellom karakterene Jack og Rose. Det er imidlertid også en annen historie som gjemmer seg i filmen. Foto: 20th Century Fox/Paramount/NTB Vis mer
Publisert

Det har gått 24 år siden «Titanic» - med Leonardo DiCaprio (46) og Kate Winslet (45) i hovedrollen - ble vist i kinosaler verden over.

Filmen, som er skrevet og regissert av James Cameron (66), gjenskaper RMS Titanics forlis fra 1912. Året etter utgivelsen ble filmen tildelt hele elleve Oscar-statuetter.

Dagbladet omtalte «Titanic» som «tidenes filmsuksess» etter Oscar-utdelingen i 1998. Filmen topper fremdeles listen over filmer som har mottatt flest Oscar-priser - sammen med «Ben-Hur» og «The Lord of the Rings: The Return of the King», ifølge Guinnes World Records.

Filmsuksessen har riktignok høstet flest nominasjoner blant de tre nevnte filmene. «Titanic» har nemlig blitt nominert hele 14 ganger.

I tillegg til å ha blitt kritikerrost, har filmen også blitt en klassiker i millioner av hjem verden over - også i Norge. Men, det folk kanskje ikke vet er at det blant annet gjemmer seg en ekte kjærlighetshistorie i filmen - og det er ikke mellom karakterene Jack og Rose.

I FARE: Vraket av Titanic lever fortsatt på havbunnen i Nord-Atlanteren, men ifølge forskere vil det ikke ligge der for alltid. Video: Atlantic Productions Vis mer

Hentet fra virkeligheten

Jack og Rose er som kjent spilt av DiCaprio og Winslet. Det er hovedsakelig historien om kjærligheten disse deler, som fortelles i filmen.

HOVEDROLLE: Leonardio DiCaprio og Kate Winslet spilte hovedrollene i suksessfilmen. Foto: 20th Century Fox/Paramount/Kobal/REX/NTB
HOVEDROLLE: Leonardio DiCaprio og Kate Winslet spilte hovedrollene i suksessfilmen. Foto: 20th Century Fox/Paramount/Kobal/REX/NTB Vis mer

Denne kjærlighetshistorien er imidlertid bare fiksjon - i motsetning til en annen historie som kort blir skildret i filmen.

Da skipet Titanic forliste i 1912, mistet omkring 1500 mennesker livet. Blant de som måtte bøte med livet den natten skipet sank, var eierne av New York-avdelingen til varehuskjeden Macy's, Ida og Isidor Straus, ifølge Popular Everything.

I en scene i filmen panorerer kamera gjennom skipet, der man får se forskjellige passasjerer innse hva som er i ferd med å skje. I én av lugarene ser man det som skal forestille Ida og Isidor ligge inntil hverandre i sengen - mens de venter på sitt siste øyeblikk.

I FILMEN: Her ligger de som skal forestille Ida og Isidor Straus i filmen. Foto: 20th Century Studios
I FILMEN: Her ligger de som skal forestille Ida og Isidor Straus i filmen. Foto: 20th Century Studios Vis mer

Det er flere versjoner av Ida og Isidors skjebnesvangre historie. Én detalj går imidlertid igjen:

Ida takket nei til en plass i en av livbåtene.

Nektet å gå ombord

Hun hadde vært gift med ektemannen i 40 år, og ønsket å avslutte livet sitt sammen med ham, heller enn å forlate ham, Ifølge Today. Ekteparets oldebarn, Paul A. Kurzman, fikk selv fortalt historien av sin bestemor - som var Straus-parets eldste datter, Sara Straus Hess.

Kurzman fortalte i 2017 til Today at historien faktisk har det til at også Isidor fikk tilbud om plass i samme livbåt som sin kone.

DØDE: Isidor og Ida Straus døde begge på RMS Titanic i 1912. Foto: Phil Yeomans/REX/NTB
DØDE: Isidor og Ida Straus døde begge på RMS Titanic i 1912. Foto: Phil Yeomans/REX/NTB Vis mer

- Oldemoren min Ida gikk om bord på livbåten og forventet at ektemannen hennes skulle følge etter. Når han ikke gjorde det ble hun bekymret, og mannen som sto ansvarlig for å senke båtene skal ha sagt «Vell, Mr. Straus. Du er en eldre mann og vi alle vet hvem du er. Selvsagt kan du gå om bord sammen med kona di», fortalte Kurzman.

Isidor skal derimot ha nektet å gå om bord før han visste at enhver kvinne og ethvert barn på skipet var trygge i livbåtene. Dette skal ha fått Ida til å tre av livbåten.

- Vi har levd livet vårt sammen og hvis du forblir på skipet for å dø når det går ned, blir jeg på skipet sammen med deg. Vi skal ikke forlate hverandre etter vårt lange og fantastiske ekteskap sammen, skal hun ha sagt, ifølge oldebarnet.

Så lik som mulig

Regissørens valg om å la Ida og Isidors historie medvirke i filmen, er ikke tilfeldig. James Cameron bestemte seg nemlig før han begynte å filme «Titanic», for at den skulle være så lik den faktiske hendelsen som overhodet mulig, ifølge Popular Everything.

Derfor er det heller ikke tilfeldig at filmen - med unntak av åpningsscenen og scenene som skal forestille nåtid - er eksakt like lang tidsmessig, som det tok RMS Titanic å synke i 1912.

Ikke nok med det: kollisjonen med isberget tar i filmen 37 sekunder, akkurat like lenge som det faktisk tok.

TITANIC: Da Céline Dion var gjest i carpool karaoke i talkshowet «The Late Late Show» med James Corden, var det klart at låta «My heart will go on» måtte synges. Og så klart måtte det gjøres ekstravagant. Vis mer

Cameron gikk altså langt i å få ting til å stemme med virkeligheten. Han skal også ha brukt mye tid på dypet sammen med skipet, før filmingen begynte. Ifølge Popular Everything skal han ha foretatt hele tolv dykk - og har tilbrakt til mer tid med Titanic enn passasjerene gjorde natten skipet sank.

Ikke etter planen

Selv om filmen var planlagt til punkt og prikke, er ikke alt fra sluttresultatet hva Cameron faktisk så for seg. Flere kjente replikker skulle for eksempel være noe helt annet enn de endte opp som.

Alle husker den ikoniske scenen hvor karakteren Leonardo DiCaprio spiller skal tegne Winslets karakter, Rose. «Draw me like one of your french girls» har vært på «alles» lepper siden - men folk flest vet kanskje ikke at DiCaprios svar til den kjente replikken ikke sto i manuskriptet.

PÅ JOBB: Kate Winslet, Leonardo DiCaprio og regissør James Cameron avbildet under innspillingen. Foto: Moviestore/REX/NTB
PÅ JOBB: Kate Winslet, Leonardo DiCaprio og regissør James Cameron avbildet under innspillingen. Foto: Moviestore/REX/NTB Vis mer

DiCaprio endte nemlig opp med å snuble i egne ord, noe som resulterte i at han sa «Over on the bed ... the couch». Opprinnelig skulle han si «Lie on that couch», men fordi DiCaprios reaksjon passet til situasjonen, bestemte Cameron seg for å beholde replikken.

Det finnes også en annen replikk som nådde sluttresultatet, men som egentlig ikke var planlagt i det hele tatt.

Når karakteren Jack og hans bestevenn Fabrizio står foran på skipet skriker Jack ut: «I'm the king of the world».

Dette skulle vise seg å bli en av filmens mest kjente replikker - men den sto ikke i manuskriptet. Det skal nemlig ha vært noe Cameron fant på i farten, da diverse andre replikker ikke fungerte til scenen.

Det forklarte Cameron selv, da han i 2019 snakket med BBC Radio1, ifølge Metro.

Misfornøyd DiCaprio

Etter en rekke mislykkede forsøk, ba Cameron DiCaprio si følgende linje, samtidig som han ble bedt om å slå ut armene og bare «leve i øyeblikket».

Den unge skuespillerens reaksjon skal imidlertid ha gitt uttrykk for at han ikke var særlig fornøyd med replikken han var blitt tildelt.

VILLE IKKE: Denne scenen er blant filmens mest populære. DiCaprio skal likevel ikke ha likt replikken han ble tildelt. Foto: Merie W Wallace/20th Century Fox/Paramount/Kobal/REX/NTB
VILLE IKKE: Denne scenen er blant filmens mest populære. DiCaprio skal likevel ikke ha likt replikken han ble tildelt. Foto: Merie W Wallace/20th Century Fox/Paramount/Kobal/REX/NTB Vis mer

- Han bare «hæ?». Jeg hører det over walke talkien, «hva?!», sier Cameron lattermildt til radiokanalen.

«Titanic» hadde premiere på Tokyo internasjonale filmfestival 1. november i 1997, og hadde premiere på norske kinoer 13. februar året etter.

LES OGSÅ: Åpner seg om papparollen

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer